Šalies verslas produktus galės eksportuoti į Juodkalniją ir Prancūzijos Polineziją

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) per pirmuosius šių metų mėnesius sėkmingai užbaigė dviejų naujų eksporto veterinarijos sertifikatų (mėsa ir pienas) derinimo procedūras su Juodkalnija ir Prancūzijos Polinezija, taip pat tęsiamos svarbios derybos dėl žuvininkystės produktų eksporto su Australija.

Šalies verslas produktus galės eksportuoti į Juodkalniją ir Prancūzijos Polineziją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šalies verslas produktus galės eksportuoti į Juodkalniją ir Prancūzijos Polineziją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šalies verslas produktus galės eksportuoti į Juodkalniją ir Prancūzijos Polineziją.<br>V.Balkūno nuotr.
Šalies verslas produktus galės eksportuoti į Juodkalniją ir Prancūzijos Polineziją.<br>V.Balkūno nuotr.
Šalies verslas produktus galės eksportuoti į Juodkalniją ir Prancūzijos Polineziją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šalies verslas produktus galės eksportuoti į Juodkalniją ir Prancūzijos Polineziją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 10, 2021, 12:42 PM

Nauji sertifikatai leis mūsų įmonėms į Juodkalniją ir Prancūzijos Polineziją dar daugiau eksportuoti paukštienos, pieno ir kitų lietuviškų produktų.

Svarbus etapas užbaigtas ir derybose su Australija dėl galimybės į šią šalį eksportuoti lašišinius žuvų produktus. VMVT šį sausį sulaukė oficialių žinių apie Lietuvoje vykdyto audito dėl žuvininkystės produktų eksporto rezultatus.

Australijos žemės ūkio ir vandens išteklių departamentas auditą mūsų šalyje vykdė 2019 m. gegužės 22–24 d., jo metu buvo siekiama įvertinti VMVT vykdomą valstybinę maisto kontrolę, įskaitant žuvininkystės produktus gaminančias įmones, kurios į Australiją planuoja eksportuoti Lietuvoje perdirbtus lašišinių žuvų produktus, gautus iš Australijos patvirtintų kilmės šalių, o pirmiausia – iš Norvegijos.

Australijos ekspertų auditas buvo vykdomas visose trijose Baltijos šalyse.

„VMVT nuosekliai siekia kuo plačiau atverti eksporto galimybes mūsų šalies verslui. Pirminės Australijos ekspertų pateiktos audito išvados Lietuvai yra labai palankios – pripažinta, kad šalyje įgyvendinamos atsekamumo sistemos nuo žaliavos kilmės šalies iki galutinio produkto eksporto yra tinkamos ir atitinka aukštus Australijos keliamus reikalavimus, o šioje sferoje dirbantys mūsų tarnybos specialistai turi pakankamai žinių apie Australijos biosaugos, ES maisto standartus ir Australijos importo reikalavimus.

Australijos specialistai per šį laiką prašė įvairių papildomų duomenų, taip pat gavę preliminarias audito ataskaitas atsakingai Australijos institucijai pateikėme išsamius korekcinių veiksmų aprašymus bei jau pateikėme suderinimui siūlomą veterinarijos sertifikatą“, – komentavo VMVT direktorius Darius Remeika.

Pasak VMVT vadovo, tikimasi, kad visi šie veiksmai suteiks mūsų įmonėms dar daugiau eksporto galimybių šiose rinkose.

Praėjusiais metais į Prancūzijos Polineziją iš Lietuvos buvo eksportuota daugiau nei 72 tonos paukštienos ir 7,5 t mėsos gaminių su paukštiena, į Australiją – per 4 tūkst. t pieno produktų, taip pat 11 t žuvies bei žuvininkystės produktų, 37 t įvairių kulinarinių gaminių, o į Juodkalniją išvežta 37 t žuvies ir žuvininkystės produktų.

Lietuvos maisto pramonės gaminama produkcija šiuo metu pasiekia jau daugiau kaip 130 pasaulio valstybių: Ukrainą, JAV, Uzbekistaną, Izraelį, Singapūrą, Moldovą, Malaiziją, Australiją, Vietnamą, Kiniją, Kazachstaną, Gruziją ir kt.

Pernai, palyginti su 2019 m., gyvūninių maisto produktų ir kitų siuntų eksportas į užsienį paaugo 17 proc. Šių metų pirmųjų dviejų mėnesių skaičiai rodo, kad gyvūninių produktų eksporto kiekiai toliau sėkmingai auga. Palyginus 2020 m. ir 2021 m. to paties laikotarpio duomenis, į ne ES šalis eksportuota jautienos – 24 proc. daugiau, pieno produktų eksportas išaugo 4 proc., žuvies ir žuvininkystės produktų – 25 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.