Seimui pristatyta G. Šimkaus kandidatūra į Lietuvos banko valdybos vadovus G. Šimkus: stengčiausi, kad šalies gyventojai jaustųsi saugiai dėl savo turto

Seimui ketvirtadienį pristatyta Gedimino Šimkaus kandidatūra į Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkus.

G.Šimkus.<br>M.Kulbio nuotr.
G.Šimkus.<br>M.Kulbio nuotr.
Seimui ketvirtadienį pristatyta Gedimino Šimkaus kandidatūra į Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Seimui ketvirtadienį pristatyta Gedimino Šimkaus kandidatūra į Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Seimui ketvirtadienį pristatyta Gedimino Šimkaus kandidatūra į Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimui ketvirtadienį pristatyta Gedimino Šimkaus kandidatūra į Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Vasiliauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Vasiliauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 25, 2021, 1:01 PM

„G. Šimkus, prezidento nuomone, yra puikus ekonomikos ir finansų ekspertas, turintis ilgametę darbo LB patirtį, savo veiklą grindęs rezultatyviu tarpinstituciniu bendradarbiavimu. Per savo karjerą G. Šimkus demonstravo gerus vadovavimo įgūdžius, kuriuos tobulino įvairiose pozicijose.

Prezidentas įsitikinęs, kad savo žiniomis, įgūdžiais, tarptautine patirtimi ir subrandinta ilgalaike LB vizija jis padės siekti finansų sistemos stabilumo ir tvarios ekonomikos plėtros“, – Seime, pristatydamas kandidatūrą, teigė prezidento vyriausiasis patarėjas vidaus politikos klausimais Povilas Mačiulis.

Tuo metu G. Šimkus sakė, kad jam centrinė bankininkystė yra gerai pažįstama ir sava sritis.

„Joje dirbu beveik 20 metų ir karjeros kelią pradėjau nuo ekonomisto pareigų, teko dirbti įvairiose srityse – nuo bankų priežiūros iki Lietuvos ekonomikos prognozių sudarymo, taip pat turėjau galimybių įgyti tarptautinės patirties Europos Centriniame Banke“, – sakė G. Šimkus.

„Lietuvos bankui yra patikėta daugybė svarbių užduočių – nuo kainų stabilumo užtikrinimo iki finansų sistemos stabilumo palaikymo, vykdant makroprudencinę politiką, prižiūrint finansų rinkos dalyvius, palaikant tvarią ir veiksmingą mokėjimų sistemą.

Profesionalumu, kompetencija, patirtimi grįstas LB nepriklausomumas ir apolitiškumas yra šios institucijos stiprybė, leidžianti priimti geriausius sprendimus, reikalingus LB funkcijoms vykdyti ir visuomenės interesams atliepti, šios vertybės vienareikšmiškai būtų ir mano veiklos principai“, – teigė kandidatas į LB vadovus.

Jis sakė, kad jei būtų paskirtas, dėtų maksimalias pastangas, jog būtų užtikrintas Lietuvos finansų sistemos stabilumas ir saugumas, o šalies gyventojai galėtų jaustis saugiai dėl savo turto.

„O rizikų finansiniam stabilumui turime daug, šiandien aktualiausias uždavinys yra suvaldyti COVID–19 pandemijos neigiamų pasekmių poveikį. Šiomis nepaprastomis sąlygomis mūsų finansų sistema parodė atsparumą, bet kova su neganda yra nebaigta.

Užtikrinant finansų sistemos stabilumą, svarbu stiprinti pažangą ir patirtį atitikties rizikų, kibernetinio saugumo užtikrinimo klausimais, kad Lietuvos finansų sistema galėtų pasitikėti tiek šalies gyventojai, tiek užsienio investuotojai“, – sakė G. Šimkus.

Jis akcentavo ir fintech sektoriaus veiklos brandos didinimo svarbą, suderinant tolesnę sektoriaus plėtrą su atidžia ir nuoseklia rizikų stebėsena, atitikties klausimų valdymu.

Antras prioritetas – konkurencijos finansų srityje didinimas ir finansinių paslaugų prieinamumo užtikrinimas.

„Per pastarąjį dešimtmetį Lietuvos finansų sistemoje įvyko reikšmingi pokyčiai, patyrėme finansinių technologijų įmonių spurtą, išaugo rinkos dalyvių skaičius, pavyzdžiui, Lietuvoje veikia 17 bankų ir užsienio bankų skyrių, dvi centrinės kredito unijos, per 130 mokėjimo įstaigų ir el. pinigų įstaigų. Bet, nepaisant šio augimo, bankų sektoriaus vaidmuo ir toliau yra stipriai dominuojantis finansų sistemoje, o bankų sektoriaus koncentracija, nepaisant visų lūkesčių, tik išaugo“, – sakė G. Šimkus.

Jo teigimu, reikia įveiklinti vietos kapitalo rinką, nes jos prieinamumas smulkiam ir vidutiniam verslui skatintų alternatyvas įprastiniams verslo kreditams ir kartu kurtų sąlygas ir galimybes sparčiau augti smulkiesiems finansų rinkos dalyviams, pritraukti institucinius investuotojus.

„Mano akimis, neišnaudoto potencialo turi Lietuvos kooperatinės bankininkystės sektorius su plačiu regioniniu tinklu“, – sakė G. Šimkus.

Pasak G. Šimkaus, taip pat atėjo laikas Lietuvos bankui imtis aktyvesnio vaidmens reaguojant į gyventojų ir verslo, ypač smulkiojo ir vidutinio, nepasitenkinimą dėl kai kurių finansinių paslaugų prieinamumo ir įkainių.

„Esame padarę didelį darbą stiprindami Lietuvos kaip patrauklios šalies įvaizdį fintech įmonėms kurti, metas pradėti raškyti vaisius ir užtikrinti, kad čia atėjusios fintech įmonės tvariai veikdamos padidintų konkurenciją rinkos senbuviams ir sukurtų naudą gyventojams bei verslui“, – nurodė G. Šimkus.

Buvęs premjeras, „valstiečių“ frakcijos narys Saulius Skvernelis teiravosi, per kokį laikotarpį G. Šimkus siektų įgyvendinti tikslus dėl koncentracijos bankiniame sektoriuje mažinimo, smulkaus ir vidutinio verslo kreditavimo bei paslaugų prieinamumo regionuose gerinimo.

„Aš manau, kad finansinių paslaugų prieinamumo problematikai kadencijos laikotarpis – 5 metai – yra pakankamas spręsti“, – sakė G. Šimkus.

Jis taip pat pastebėjo, kad ypač regionuose yra grynųjų pinigų infrastruktūros prieinamumo mažėjimas.

„Iš principo gal net šiuo metu tokio didžiulio nepasitenkinimo nejaučiame, bet infrastruktūrai traukiantis gali pradėti augti, kitaip tariant, turime dabar vertinti, kas vyksta rinkoje, ir matyti, kokį tai poveikį turės ateityje“, – sakė G. Šimkus.

Tuo metu Darbo partijos frakcijos narys Artūras Skardžius teiravosi dėl bankų pelnų Lietuvoje.

„Kodėl atsitiko, kad Lietuvoje bankai susišluoja didžiausius pelnus Europoje, po milijoną per dieną, įkainiai, palyginti su žmonių pajamomis, yra išties dideli? Kodėl taip atsitiko ir ką ruošiatės daryti?“, – klausė A. Skardžius.

Tačiau G. Šimkus sakė, kad Lietuvoje bankai moka didesnį pelno mokestį negu kiti rinkos dalyviai.

„Moneta turi dvi puses. Įsivaizduokime, kas būtų, jei bankai dirbtų nuostolingai. Lietuvoje bankai dirba pelningai, tiesa, praėjusiais metais pelnas šiek tiek sumažėjo dėl pandeminės situacijos ir panašiai, bet noriu pastebėti, kad Lietuvoje bankai moka ir didesnį pelno mokestį negu kiti rinkos dalyviai“, – teigė G. Šimkus.

ELTA primena, kad dabartinio LB valdybos pirmininko Vito Vasiliausko kadencija baigiasi balandžio 7 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.