Amerikiečiai mato šviesą tunelio gale – jau kalba apie dieną, kai neliks beveik jokių ribojimų

JAV ekonomikos vertinimas – nevienareikšmis: augimas sustojęs, bet, kalbant apie perspektyvas, jos labai šviesios. Esminė to priežastis – amerikiečiams labai gerai sekasi vakcinuoti populiaciją nuo kovido, tikina „SME finance“ ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

Dėl itin spartaus vakcinavimo JAV labai stipriai smunka sergančiųjų koronavirusu skaičius.<br>LAWJR/Pixabay.com nuotr.
Dėl itin spartaus vakcinavimo JAV labai stipriai smunka sergančiųjų koronavirusu skaičius.<br>LAWJR/Pixabay.com nuotr.
JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Izgorodinas.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Izgorodinas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 31, 2021, 9:44 PM

„JAV savo šventę liepos 4-ąją ruošiasi sutikti be suvaržymų“, – kalbėjo ekonomistas Žemės ūkio rūmų renginyje.

Jis atkreipia dėmesį, kad šiuo metu JAV stagnuoja paslaugų sektorius, bet tuo pačiu metu gana neblogai atrodo pramonė, nes įmonės produkciją gamina į sandėlį, taip ruošdamosios vartojimo atsigavimui, kuris turėtų būti vasarą.

Dėl itin spartaus vakcinavimo JAV labai stipriai smunka sergančiųjų koronavirusu skaičius. Dėl tos pačios priežasties šansą greitai atsigauti turi amerikiečių pasitikėjimas ekonomika. Tiesa, darbo rinkoje didelio progreso nėra, tačiau, anot A.Izgorodino, tai labai normalu, nes darbo rinkai atsigaunant po pandemijos apskritai dar teks įveikti iššūkių. „Yra gandų, kad koronavirusas gali grįžti kitąmet, kad vakcinos bus veiksmingos tik tam tikrą laiką – dėl to įmonės greičiausiai neskubės kurti naujų darbo vietų, kol nepamatys, kad kovidas visiškai kontroliuojamas“, – spėjo ekonomistas.

Be JAV, pavydėtinus gyventojų vakcinavimo rezultatus rodo Izraelis ir Jungtinė Karalystė. Kaip pastebi A.Izgorodinas, šiose šalyse labai sparčiai gerėja pagrindiniai rodikliai, ypač naujų mirčių skaičiai, itin pagerėjo teigiamų testų dalies rezultatai. „Tai – tiesioginis vakcinos nuo COVID-19 rezultatas, – teigė ekonomistas. – Jungtinė Karalystė itin stipriai vakcinavo žmones, todėl čia situacija labai nebloga. Prancūzijoje, priešingai, vakcinavimo apimtys labai mažos, atvejų skaičius kyla. Atvirai kalbant, tai visiškas fiasko“.

Vis dėlto, kalbant apie ekonominę situaciją, Europoje ji nėra tokia bloga, kaip galima būtų laukti, išskyrus mažmeninę prekybą. „Kituose sektoriuose dramos tikrai nėra, – vertino ekonomistas. – Be to, realu, kad euro zonos atsigavimas bus labai greitas, nes žmonės ims leisti sukauptus pinigus. O vartotojų pasitikėjimas Lietuvoje atrodo netgi stebuklingai gerai: žmonės pradėjo gerinti ir ekonomikos, ir darbo rinkos perspektyvas. Žymi gyventojų dalis, kuri labai gerai vertina savo finansines perspektyvas. Tai reiškia, kad žmonės turi prikaupę nemažai pinigų“.

Kitoje pasaulio pusėje, Kinijoje, esama ir gerų, ir blogų naujienų. Šių metų pradžioje ten kilo nerimas, kad prasideda antroji pandemijos banga. Tačiau, A.Izgorodino žodžiais tariant, panašu, kad jie turi receptą, kurio nežino ES – kinams labai sėkmingai pavyksta numalšinti kovido bangeles.

„Taip nutiko ir šį kartą, todėl dabar matome, kaip atsigauna ir pramonė, ir mažmeninė prekyba, kuri šiuo metu yra pagrindinis Kinijos ekonomikos lokomotyvas.

Iš nepagrindinių prekių Kinijoje jau kyla automobilių pardavimai, juvelyrika, namų apyvokos pardavimai ir tekstilė, bet naftos pardavimai krenta – tai rodo, kad toli gražu ne visi grįžę dirbti į biurus“, – komentavo „SME finance“ atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.