Pirmą kartą atjungiamos visos 4 Lietuvą ir Baltarusiją jungiančios elektros linijos

Baltarusijai ketvirtadienio vidurnaktį pradedant šalies elektros energetikos sistemos bandymus, 24 valandoms atjungtos keturios Lietuvą ir Baltarusiją jungiančios elektros perdavimo linijos. Tai pirmas kartas per visą šalies energetikos istoriją, kai atjungiamos visos keturios linijos.

Pirmą kartą atjungiamos visos 4 Lietuvą ir Baltarusiją jungiančios elektros linijos.<br>V.Balkūno nuotr.
Pirmą kartą atjungiamos visos 4 Lietuvą ir Baltarusiją jungiančios elektros linijos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 8, 2021, 12:04 AM

Lietuvos perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pranešė, kad stabilų Lietuvos elektros sistemos darbą bandymo metu užtikrina rezervai, jungtys su Lenkija, Švedija, Latvija ir Rusijos Karaliaučiaus sritimi.

Ketvirtadienį ir per antrą tokios pat trukmės bandymą šį sekmadienį bus sumažinti Lietuvos bei Latvijos jungčių pralaidumai.

Baltarusija anksčiau planavo bandymus atlikti balandžio 5-11 dienomis, tačiau Latvijos ir Estijos operatorės nesutiko, kad visos keturios Lietuvos ir Baltarusijos jungtys būtų atjungtos tokiam laikui, nes pagal BRELL sutartį linijas galima atjungti ne daugiau kaip 24 valandoms.

Tuomet Baltarusija pasiūlė jas atjungti du kartus po 24 valandas – balandžio 8 ir 11 dienomis.

Estijos operatorė „Elering“ ir Latvijos AST patvirtino BNS sutikusios, jog bandymai Baltarusijoje vyktų šiomis dienomis.

Baltarusijos operatorė „Belenergo“ bendrovės „Litgrid“ kovo mėnesį paprašė suderinti linijų atjungimo ir prijungimo datas, tačiau bandymas turi būti suderintas ir su visomis BRELL šalimis, įskaitant Rusiją.

Minskas nurodė, kad bandymai vyks siekiant įvertinti Baltarusijos elektros sistemos darbo patikimumą atsižvelgiant į planuojamą Baltijos šalių energetikos sistemų išėjimą iš IPS/UPS sistemos (BRELL žiedo) ir numatomą Astravo AE veiklos pradžią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.