Prognozuoja, kad JAV ekonomika bus kitokia nei iki šiol: likusiems be darbo bus sunku susirasti naują

JAV ekonomika, kurią paskatino įsibėgėjusi vakcinavimo nuo COVID-19 kampanija ir spartėjančios samdos ženklai, juda stipraus atsigavimo link, pareiškė Federalinio rezervo sistemos (FRS) vadovas Jerome‘as Powellas.

J.Powellas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Powellas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Bidenas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
J.Bidenas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 12, 2021, 1:46 PM

Visgi jis įspėjo, kad ne visi pajus naudą iš karto.

„Yra keletas veiksnių, kurie kartu gali užtikrinti geresnes JAV ekonomikos perspektyvas“, – pažymėjo J. Powellas vaizdo ryšiu surengtuose pavasariniuose Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Pasaulio banko susitikimuose. Pasak jo, šie veiksniai leidžia šaliai judėti „teisingu keliu, leisiančiu gana greitai atkurti ekonomiką.“

Vis dėlto J. Powellas teigė, kad daugeliui be darbo likusių amerikiečių bus sunku susirasti naujus darbus, nes kai kurios pramonės šakos greičiausiai liks mažesnės nei prieš pandemiją. Kitais atvejais darbdaviai, kur įmanoma, sieks pasitelkti technologijas, o ne darbuotojus, pridūrė jis.

„Svarbu prisiminti, kad negrįšime į tą pačią ekonomiką – pareiškė J. Powellas. – Tai bus kitokia ekonomika.“

TVF ir Pasaulio banko susitikimuose pasisakė ir kiti pasaulio ekonomikos lyderiai. Apskritojo stalo diskusijoje taip pat buvo kalbama apie ryškėjančią tendenciją, kad turtingesnės šalys atsigauna daug greičiau nuo pandemijos sukeltos krizės, iš dalies dėl spartesnio vakcinavimo.

Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) vadovė Ngozi Okonjo-Iweala teigė, kad nevienodas vakcinų paskirstymas gali kelti grėsmę pasaulio ekonomikos atsigavimui. Pasak jos, vos 0,1 proc. vakcinų buvo pristatyta mažų pajamų šalims.

„Jei mes nieko nedarysime, kad pakeistume skurdesnių šalių prieigos prie vakcinų tempą, prireiks daug laiko, kol pasieksime kolektyvinį imunitetą visame pasaulyje“, – teigė N. Oknojo-Iweala.

Tai savo ruožtu gali kelti grėsmę šalims, kuriose vakcinavimo kampanijos jau įsibėgėjusios, nes gali imti plisti naujos atmainos, galinčios paskatinti naujų užsikrėtimo atvejų skaičių ir pakeisti ekonominės pažangos eigą turtingesnėse šalyse.

J. Powellas taip pat pritarė didesnių vyriausybės investicijų Jungtinėse Valstijose idėjai, nors ir nurodė, kad nekalba apie jokius konkrečius teisės aktus. JAV prezidentas Joe Bidenas praėjusios savaitės pradžioje pasiūlė 2,3 trln. JAV dolerių vertės investicijų į infrastruktūros atnaujinimą paketą.

FRS pirmininkas taip pat pasidalino nedažnu asmeniniu pastebėjimu, papasakodamas, jog vykdamas namo iš FRS būstinės Vašingtone dažnai važiuoja pro benamių palapinių stovyklą.

„Manau, kad kaip šalis mes iš tikrųjų turime – ir nekalbu apie jokį konkretų įstatymų projektą – investuoti į dalykus, kurie padidins ekonomikos įtrauktį ir užtikrins ilgalaikį jos potencialą, ir ypač investuoti į žmones, kad jie turėtų naudos iš mūsų ekonomikos klestėjimo“, – teigė jis.

J. Powello kadencija FRS pirmininko poste baigsis 2022 metais. Paklaustas, ar J. Bidenas jį paskirs naujai kadencijai. FRS vadovas atsakė: „Neketinu gaišti laiko apie tai galvodamas.“

Savo ruožtu J. Bidenas praėjusią savaitę teigė nekalbėjęs su J. Powellu. Tai labai skiriasi nuo pirmtako Donaldo Trumpo požiūrio, kuris dažnai kritikuodavo ir atakuodavo J. Powellą socialiniame tinkle „Twitter“, nors buvo pats paskyręs į FRS pirmininko pareigas.

„Noriu aiškiai pasakyti, kad nedarysiu tokių dalykų, kuriuos darė buvusi administracija“, – teigė J. Bidenas, įskaitant „nurodymus [FRS], ką jie turėtų ir ko neturėtų daryti. Taigi aš nesu linkęs kalbėtis su FRS, tačiau kalbuosi su Iždo sekretore.“

JAV iždo sekretorė Janet Yellen yra J. Powell pirmtakė, o J. Powellas dirbo FRS valdyboje J. Yellen pirmininkavimo metu.

Praėjusią savaitę TVF padidino pasaulio ekonomikos augimo prognozę šiais metais iki 6 proc., palyginti su 5,5 proc. prognoze sausio mėnesį. Padidėjusį augimą daugiausia lemia pagreitintas vakcinų platinimas ir 1,9 trln. JAV dolerių vertės ekonomikos skatinimo paketas, kurio patvirtinimą J. Bideno administracija praeitą mėnesį užsitikrino Kongrese.

TVF generalinė direktorė Kristalina Georgieva trečiadienį žurnalistams sakė, kad be didžiulių vyriausybių teikiamos paramos praėjusiais metais fiksuota recesija – giliausia nuo Antrojo pasaulinio karo – būtų buvusi tris kartus didesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.