Naujo tipo laikrodžių dirželiams iš vilnos – intelektinės nuosavybės apsauga

Lietuvos įmonės vis dažniau diegia įvairias inovacijas bei modernizuoja savo veiklą bei procesus. Dažnam gali pasirodyti, jog šie procesai reikalauja daug finansinių išteklių bei gali būti itin rizikingi, tačiau Europos Sąjungos (ES) investicijos prisideda prie įvairių verslų kuriamų inovacijų ir bendradarbiauja su verslo sektoriumi, padėdamos įmonėms plėstis, tapti pranašesnėmis, konkurencingesnėmis rinkoje bei būti pastebėtoms ne tik Lietuvos, bet ir pasauliniu mastu.

 Naujo tipo laikrodžių dirželiams iš vilnos – intelektinės nuosavybės apsauga.
 Naujo tipo laikrodžių dirželiams iš vilnos – intelektinės nuosavybės apsauga.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2021, 8:30 AM, atnaujinta May 17, 2021, 3:19 PM

2018 metais įkurta ir jau trečius metus skaičiuojanti įmonė „Tvarios inovacijos“ pasinaudojo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojamos priemonės „Inopatentas“ finansavimu ir įgyvendino projektą, kurio metu sukūrė naujo tipo laikrodžių dirželius iš vilnos veltinio, su nauja jų tvirtinimo technologija.

ES investicijos suteikė galimybę įmonei žengti pirmuosius žingsnius tarptautiniuose vandenyse. Pasak įmonės „Tvarios inovacijos“ įkūrėjo Algimanto Časo, įmonė buvo įkurta būtent dėl šio produkto bei idėjos – kad merino vilnos dirželiai galėtų pakeisti įprastų (pvz. metalinių ar silikoninių) laikrodžių dirželius. Tad turėdamas unikalią idėją bei prototipą, įmonės įkūrėjas nusprendė pasinaudoti ES finansavimo galimybėmis ir žengti pirmuosius žingsnius idėjos įgyvendinimo link.

Naujos ir išskirtinės idėjos sėkmė

A.Časas pasakoja, jog įmonė buvo įkurta 2018 metais dėl patentavimo tikslų, norint pasinaudoti galimybe apsaugoti idėją, kuriai išpildyti bus naudojamos visiškai naujos technologijos.

Pirmoji paraiška buvo pateikta Lietuvoje, vėliau buvo keliaujama link WIPO (angl. World Intellectual Property Organization) tarptautinės paraiškos, kuri „Tvarioms inovacijoms“ leido prailginti eksperimentavimo laiką prekyboje, tikrinant įvairias rinkas bei vystant produktą.

Pradėjus vykdyti projektą, per pirmuosius metus, buvo parduota virš 100 vienetų laikrodžių dirželių iš vilnos. Dabar, kai įmonė skaičiuoja jau trečius metus, yra parduota beveik 1500 vienetų.

Pasak A.Časo, įsibėgėjus ir atidirbus prekybos modelį, bus toliau plečiamos produktų variacijos bei koreguojama kaina. Šiuo metu daugiausiai įmonės produkcijos parduodama į JAV rinkas, tačiau klientai turi galimybę produkcijos įsigyti ir Lietuvoje.

Įmonės kuriamas produktas neturi įprastuose dirželiuose naudojamų medžiagų trūkumų: metalo, silikono, odos, plastiko, tačiau turi daugumos jų naudingąsias savybes už konkurencingą kainą, nedarant žalos gamtai. Produktas išsiskiria savo išvaizda bei natūralumu, komforto lygiu.

„Idėja kurti laikrodžių dirželius iš merino vilnos kilo iš asmeninio noro turėti vilnos pobūdžio dirželį be odos. Per pusę metų sugalvojau sprendimą, pasigaminau kelis prototipus ir juos išmėginau, patikrinau, ar jie atitinka mano lūkesčius. Tuomet buvo sugalvotas kelias, kaip išmėginant rinką apsaugoti ir intelektinę nuosavybę. Turint planą galvoje, buvo ieškoma greičiausio kelio, kuris derėtų su patentų išlaidomis bei laikotarpiais, prisiderinant prie rinkos tendencijų. Čia ES investicijos padėjo žengiant pirmuosius žingsnius patentų sferoje“, – patirtimi apie projekto įgyvendinimą dalinosi „Tvarios inovacijos“ įkūrėjas A.Časas.

ES investicijos – intelektinės nuosavybės apsaugai

Pasak įmonės „Tvarios inovacijos“ įkūrėjo, intelektinės nuosavybės apsauga leidžia projektą vystyti kokybiškai ir nebijant kainų konkurencijos, tad pats produktas gali būti vystomas dar 20 metų, aprėpiant plačią rinkos dalį vienu technologiniu sprendimu.

„Kadangi išradimo turinys yra labai paprastas, patobulinimas gali tapti labai komplikuotu arba ekonomiškai nekonkurencingu procesu. Tad intelektinės nuosavybės apsauga sukuria galimybę turėti monopolizuotą produktų kategoriją, kuri prieš tai neegzistavo. Intelektinės nuosavybės apsauga yra labai individualus klausimas, tad pirmiausia patarčiau visuomet konsultuotis su partneriais patikėtiniais, norint įvertinti tinkamą apsaugos būdą ir ar jis yra prasmingas“, – sako A.Časas.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojama priemonė „Inopatentas“ yra skirta būtent tokiems projektams, kaip įmonės „Tvarios inovacijos“ įgyvendintas projektas.

Priemonė skirta intelektinei nuosavybei apsaugoti, jos tikslas – paskatinti juridinius asmenis patentuoti išradimus ir registruoti dizainą tarptautiniu mastu.

Šios priemonės dėka, verslo ir mokslo atstovams atsiveria naujos galimybės pasirūpinti intelektinės nuosavybės apsauga. ES struktūrinių fondų lėšomis 2014–2020 metų periodu finansuoti 171 projektas už beveik 1,4 mln. Eur.

Kurkime pažangią Lietuvą

2014–2020 metų periodu Mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų skatinimui pagal Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojamas priemones įgyvendinti ir šiuo metu įgyvendinami 1580 projektai, kuriems skirta 482,7 mln. ES investicijų.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija, skatindama Lietuvos įmones prisidėti prie pažangios ir inovatyvios Lietuvos ateities kūrimo, kviečia šalies verslus domėtis įvairiais būdais, kaip pasinaudojus ES investicijomis būtų galima įgyvendinti savo projektus bei ištobulinti kuriamas inovacijas.

Jų ekonominę naudą jau pajuto investicijomis pasinaudojusios įmonės. Sekite naujienas internete – www.esinvesticijos.lt ir www.eimin.lrv.lt

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas bendrai finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.