Grybelis niokoja bananų plantacijas – prisigyvensime, kad šis vaisius dings iš parduotuvių?

Bananai gali išnykti iš vartotojų europiečių raciono – šio vaisiaus plantacijos pažeistos dirvožemio grybelio. Pačios populiariausios jų rūšies, Kavendišo bananų, gali nebelikti parduotuvėse, rašo vokiečių dienraštis „Die Welt“.

Bananai – vieni mėgstamiausių lietuvių vaisių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bananai – vieni mėgstamiausių lietuvių vaisių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bananai – vieni mėgstamiausių lietuvių vaisių.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Bananai – vieni mėgstamiausių lietuvių vaisių.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Bananai – vieni mėgstamiausių lietuvių vaisių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bananai – vieni mėgstamiausių lietuvių vaisių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bananai – vieni mėgstamiausių lietuvių vaisių.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Bananai – vieni mėgstamiausių lietuvių vaisių.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 25, 2021, 6:58 AM, atnaujinta Apr 25, 2021, 2:51 PM

Pastaruoju metu bananų plantacijas apėmęs dirvos grybelis Tropical Race 4 (TR4). Jis silpnina augalo kapiliarų sistemą, todėl šis negali sugerti drėgmės ir maistingųjų medžiagų, o grybeliu užkrėstoje dirvoje ilgus metus nieko negalima auginti.

Augalų apsaugos priemonės su liga nesusidoroja, o kol pavyks sukurti veiksmingą būdą grybeliui įveikti, užtruks.

Aptikus grybelį apskritai rekomenduojama sunaikinti visus augalus, vešančius užkrėstame dirvos plote. Mat netgi nedidelis užkrato kiekis, atneštas į švarią žemę ant ūkininko batų, leidžia plisti grybelio sporoms.

Iš pradžių bananus naikinantis grybelis išplito Azijos šalyse, po to persimetė į Australiją. 2016 m. jį aptiko Afrikoje, o 2019-aisiais nutiko tai, ko bijojo rinkos dalyviai – TR4 aptiko ir Pietų Amerikoje.

Kavendišo bananų rūšis sudaro 95 proc. visos pasaulinės prekybos bananais. Pirma, ši rūšis patinka vartotojams. Antra, ją paprasta auginti ir duoda gerą derlių. Tačiau problema ta, kad vaisiai visame pasaulyje genetiškai identiški. Dėl to grybelis lengvai plinta.

„Die Welt“ praneša, kad vartotojams teks atsisveikinti su įprastomis ir, svarbiausia, prieinamomis bananų kainomis.

Bananai neišnyks

Žurnalas „Nature Climate Change“ skelbia, kad griaunantys klimato kaitos padariniai lems, kad bananų 2050 m. apskritai nebelis. Ir apskritai bananus „laidoja“ jau ne pirmi metai, tačiau kaip nedingsta jie nuo lentynų parduotuvėse, taip nedingsta.

„Bėda dėl grybelio plantacijoje egzistuoja, bet, kiek aš žinau, ji kontroliuojama. Nemanau, kad tai kažkokia labai didelė problema – bananai neišnyks, dėl to išgyventi nereikia. O jų kaina labiau priklauso nuo to, koks derlius, kokie orai. Bananų kainos gali kilti, bet jei taip nutiks, tai tikrai ne dėl grybelio“, – portalui lrytas.lt kalbėjo „Augmos“ produkto vadovas Julijus Norkus.

„Grybelis daro didžiulę žalą bananų augintojams ir su šia problema jau ne vienerius metus kovojama. Jei įsismarkavus grybelio užkratui drastiškai sumažės užauginamų bananų kiekis, natūralu, kad keisis ir kainos. Vis dėlto kalbėti apie didesnius bananų kainų pokyčius kol kas yra anksti, nes pastaruoju metu keičiasi ir pati bananų rinka – atsiranda nauji bananų augintojai Kinijoje bei Indonezijoje, veisiamos atsparesnės grybams ir ligoms bananų veislės“, – kalbėjo „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Jokios informacijos iš tiekėjų, kad neilgai trukus ims brangti bananai, negavus ir „Norfa“. Jos atstovas Darius Ryliškis skaičiavo, kad pernai šių vaisių kainos buvo labai žemos, o užpernykštės – labai panašios į šiųmetes – jos jau antrą mėnesį svyruoja tarp 0,99 euro ir 1,19 euro.

Statistikos departamento skaičiavimais, pernai bananų kilogramas vidutiniškai kainavo eurą, užpernai – 1,02 euro, 2018 m. – 0,97 euro, 2017 m. – 0,99 euro, o 2016-aisiais – 1,19 euro. Pasak E.Dapkienės, pastaruosius kelerius metus bananų kainos išlieka panašiame lygyje, o atsirandančius trumpalaikius kainų pokyčius dažniausiai lemia logistikos trikdžiai laivyboje arba įvairios ligos, kurios karts nuo karto apninka bananų augintojų plantacijas.

Daugiausia bananų pasaulyje išauginama Lotynų Amerikoje. Iš šio regiono šalių išvežama 73 proc. viso pasaulio bananų eksporto. 2019 m. bendrai pasaulyje eksportuota ne mažiau nei 20 mln. tonų bananų. Šiandien pasaulinė bananų paravimo rinka vertinama 30 mlrd. eurų.

Jau eilę metų bananai yra vienas lietuvių mėgstamiausių vaisių. Vien „Maximoje“ 2020-aisiais nupirkta daugiau nei 15,5 tūkst. tonų bananų, t. y. 11 proc. daugiau nei 2019 m.

Viskas grįš į vėžias

Rusijos tautų draugystės universiteto Ekonomikos fakulteto docentas Sergejus Černikovas atkreipia dėmesį, kad bananų rūšių pasaulyje – ne viena dešimtis. Ir nors į plantacijas įsimetęs grybelis gali sukelti vaisių deficitą, kaip istorijoje jau yra buvę, ilgalaikėje perspektyvoje viskas grįš į savo vėžias, rašo gazeta.ru.

S.Černikovas teigia, kad šiandien mokslas nepalyginamai toliau pažengęs, nei buvo praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje, kai dėl labai panašaus grybelio išnyko bananų rūšis „Gros Michel“.

Vis dėlto jis sutinka su vokiečiais, kad kainų didėjimo neišvengsime: 2020 m. nemažai žemės ūkio kultūrų skaičiavo prastesnį derlių, kilo problemų dėl logistikos. S.Černikovas pastebi – žemės ūkio sektorius, o taip pat ir bananų eksportas, pamažu stojasi ant kojų, tačiau tai vyksta lėtai. Tai susiję su dėl kovido kilusiu darbo jėgos stygiumi, o bet kokia neigiama informacija išsyk pakelia kainas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.