Energetikos ministerija: TEA palankiai įvertino Lietuvos energetikos sektorių

Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) teigia, kad Lietuva gerokai sustiprino savo energetikos sektorių – ypač gerai įvertinta Lietuvos elektros tinklų sinchronizacija su kontinentinės Europos elektros tinklais, perėjimas prie atsinaujinančios energetikos.

TEA palankiai įvertino Lietuvos energetikos sektorių.<br>V.Balkūno nuotr.
TEA palankiai įvertino Lietuvos energetikos sektorių.<br>V.Balkūno nuotr.
D.Kreivys.<br>T.Bauro nuotr.
D.Kreivys.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 28, 2021, 6:00 PM

„Lietuva padarė didelę pažangą įgyvendindama saugios, konkurencingos, tvarios ir inovatyvios energetikos sistemos Baltijos regione viziją. Tikimės, tai prisidės prie greito Lietuvos pakvietimo tapti šios organizacijos nare“, – po TEA ataskaitos pristatymo sakė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Vykdyto vertinimo metu buvo analizuota, ar Lietuvos teisės aktai ir energetikos politikos principai atitinka TEA standartus. Dėmesys buvo skiriamas Lietuvos tikslams bei realiai situacijai naftos, gamtinių dujų, elektros, atsinaujinančių išteklių energetikos (AEI), energetikos statistikos rinkimo, energetikos technologijų ir inovacijų ir kitose srityse.

„Lietuva turi padidinti investicijas į švarios energijos technologijas, tai leis padidinti tiek energetinį saugumą, tiek pramonės konkurencingumą. Vandenilis, jūrinis vėjas ir baterijos gali būti esminiai veiksniai pereinant prie švarios energetikos“, – savo ruožtu teigė TEA vykdomasis direktorius Fatihas Birolis.

Vertinimo rezultatai parodė, kad Lietuva jau dabar yra tarp TEA šalių lyderių pagal AEI dalį galutiniame energijos suvartojime. Taip pat unikaliu pripažintas Lietuvoje naudojamas nutolusių elektros iš AEI vartotojų modelis.

Kita vertus, TEA pastebėjo, kad su energetika susijusios CO2 emisijos Lietuvoje nuo 2000 m. padidėjo 9 proc., ypač iš transporto. Kad pasiektų savo klimato kaitos mažinimo tikslus, Lietuva turės suvaldyti šias tendencijas – CO2 emisijos privalo pradėti mažėti.

Lietuva taip pat paskatinta žymiai padidinti investicijas į švarios energijos technologijas – tai dar labiau prisidės prie šalies energetinio saugumo bei pagerins pramonės konkurencingumą.

Pradėti Lietuvos stojimo į TEA konsultacijas šios organizacijos valdyba nutarė 2019 m. viduryje. TEA valdybai galutinai pritarus, kad Lietuva atitinka narystės TEA standartus, Seime turės būti ratifikuotas 1974 m. lapkričio 18 d. susitarimas dėl tarptautinės energetikos programos. Tuomet Lietuva galės tapti visateise TEA nare. Planuojama, kad tai įvyks šiais metais.

Šiuo metu TEA narės yra 30 šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.