Seimo BFK rekomenduoja stabdyti naujų sutarčių pasirašymą dėl valstybės kontroliuojamų įmonių vadovų premijavimo įmonės akcijomis

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) trečiadienį posėdyje nusprendė rekomenduoti Finansų ir Energetikos ministerijoms užtikrinti, kad valstybės kontroliuojamose įmonėse nebūtų pasirašomos naujos sutartys dėl vadovų premijavimo įmonės akcijomis.

Seimas, seimo posėdis, posėdžių salė.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Seimas, seimo posėdis, posėdžių salė.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Seimo BFK rekomenduoja stabdyti naujų sutarčių pasirašymą dėl valstybės kontroliuojamų įmonių vadovų premijavimo įmonės akcijomis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Seimo BFK rekomenduoja stabdyti naujų sutarčių pasirašymą dėl valstybės kontroliuojamų įmonių vadovų premijavimo įmonės akcijomis.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Gapšys.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Gapšys.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Mitalas.<br>T.Bauro nuotr.
V.Mitalas.<br>T.Bauro nuotr.
M.Majauskas.<br>T.Bauro nuotr.
M.Majauskas.<br>T.Bauro nuotr.
A.Butkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Butkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo BFK rekomenduoja stabdyti naujų sutarčių pasirašymą dėl valstybės kontroliuojamų įmonių vadovų premijavimo įmonės akcijomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo BFK rekomenduoja stabdyti naujų sutarčių pasirašymą dėl valstybės kontroliuojamų įmonių vadovų premijavimo įmonės akcijomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 28, 2021, 11:02 AM

Sprendimas priimtas, kilus abejonėms dėl „Ignitis grupės“ sprendimo akcijomis premijuoti įmonės vadovus.

„Seimas sulaukė Vilniaus apygardos prokuratūros užklausos dėl sprendimo premijuoti įmonės vadovus bendrovės akcijomis. Keliamas klausimas, ar priimant sprendimą nebuvo pažeistos Akcinių bendrovių įstatymo nuostatos“, – sakė Seimo BFK pirmininkas Mykolas Majauskas.

M.Majauskas sakė kreipęsis į Seimo Teisės departamentą, kuris konstatavo, kad, remiantis galiojančiais įstatymais, valstybės ir savivaldybių kontroliuojamos bendrovės akcijos negali būti suteikiamos privatiems asmenims.

„Anot Teisės departamento, kyla abejonių ir dėl ankstesnės Vyriausybės finansų ministro įsakymo pagrįstumo“, – sakė M.Majauskas.

„Noriu pasiūlyti Seimo BFK rekomenduoti Finansų ir Energetikos ministerijoms užtikrinti, kad valstybės kontroliuojamose įmonėse nebūtų pasirašinėjamos naujos sutartys dėl akcijų suteikimo, kol nebus išsklaidytos abejonės dėl priimtų sprendimų teisėtumo“, – sakė M.Majauskas.

Komiteto nariai siūlymui pritarė, tačiau „darbietis“ Vytautas Gapšys nusišalino.

„Žmona turi kelias „Ignitis grupės“ akcijas, tai turiu nusišalinti“, – sakė V.Gapšys.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Algirdas Butkevičius sakė, kad komiteto sprendimas leis išsiaiškinti, ar patvirtinta tvarka teisėta.

Tuo metu Laisvės frakcijos narys Vytautas Mitalas sakė pritariantis rekomendacijai, tačiau akcentavo, kad turėtų egzistuoti premijavimo tvarka, jei ji atitiktų įstatymus ir geriausias praktikas.

„Pritariu siūlomam sprendimui, tik noriu pažymėti, kad pagrindinis dalykas, kuris dabar reikalingas atsakyti artimiausiu metu, yra tai, ar finansų ministro patvirtinta tvarka prieštarauja, ar neprieštarauja įstatymui. Tuos dalykus turime išsiaiškinti, išspręsti ir Seimo BFK aptarti.

Man svarbu, kad galiojanti premijavimo tvarka nepažeistų įstatymų, bet kad kažkokia premijavimo tvarka, kuri atitinka įstatymus ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) praktikas, kuri taikoma valstybės valdomoms įmonėms, egzistuotų Lietuvoje“, – sakė V.Mitalas.

Tačiau M.Majauskas atkreipė dėmesį, kad šiuo atveju skatinimą reikėtų formuluoti labai atsargiai.

„Ignitis grupės“ atveju kalbame apie reguliuojamą rinką ir premijas iš reguliuojamos veiklos, kai už pelną iš reguliuojamos veiklos susimoka visi vartotojai. Skatinimą turėtume formuluoti labai atsargiai, nes vadovai, jei jie premijuojami iš reguliuojamos tvarkos, jie bus suinteresuoti didinti pelningumą, didinti įkainius, o tuos įkainius turėsime suvalgyti mes visi.

Premijavimo tvarką reikia labai aiškiai nustatyti, kad, jei yra kažkokie bonusai, premijos, tai neturėtų būti taikoma iš reguliuojamos veiklos“, – sakė M.Majauskas.

„Ignitis grupės“ antradienį išplatintame pranešime teigiama, kad darbuotojų ir vadovų skatinimas opcionų programomis, kaip sudėtine atlygio ir motyvavimo sistemų dalimi, yra modernus, geriausias tarptautines praktikas ir Lietuvos įstatymus atitinkantis procesas.

„Bendrovė yra viena iš pirmųjų valstybės kapitalo įmonių, pradėjusių tokią praktiką Lietuvoje, todėl natūralu, kad institucijos kreipiasi dėl išsamesnių paaiškinimų ir gilinasi į opcionų programų principus ir teisinį tokių sistemų reguliavimą. Bendrovės vertinimu, nei viešasis interesas, nei teisės aktai pažeisti nebuvo“, – teigia grupė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.