Lietuva pateikė Europos Komisijai nacionalinį ekonomikos gaivinimo planą

Europos Komisija (EK) gavo oficialų 2,2 mlrd. eurų vertės Lietuvos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą, pranešė EK atstovybė Lietuvoje.

Lietuvos planą sudaro įvairūs komponentai, vienas jų – tvarus transportas.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos planą sudaro įvairūs komponentai, vienas jų – tvarus transportas.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2021, 2:06 PM, atnaujinta May 15, 2021, 2:09 PM

Plane išdėstytos reformos ir viešųjų investicijų projektai, planuojami įgyvendinti su Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF) parama.

Pastaraisiais mėnesiais dėl šio plano vyko intensyvus EK ir Lietuvos valdžios institucijų dialogas.

Lietuvos planą sudaro septyni komponentai: atsparus sveikatos sektorius, žalioji pertvarka, skaitmeninė pertvarka, kokybiškas švietimas, inovacijos ir aukštasis mokslas, veiksmingas viešasis sektorius ir socialinė įtrauktis.

EK per ateinančius du mėnesius įvertins planą pagal vienuolika reglamente nustatytų kriterijų ir pagal jį parengs teisiškai privalomus aktus.

„Visų pirma bus įvertinta, ar planas padeda veiksmingai spręsti visus ar daugumą uždavinių, nustatytų atitinkamose Lietuvai skirtose rekomendacijose, pateiktose pagal Europos semestrą“, – teigiama pranešime.

Europos Komisija taip pat įvertins, ar plane numatyta bent 37 proc. lėšų skirti klimato politikos tikslus remiančioms investicijoms bei reformoms ir 20 proc. – skaitmeninei pertvarkai.

EK iš viso jau yra gavusi 17 ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planų iš Belgijos, Danijos, Vokietijos, Graikijos ir kitų šalių.

Penktadienį Vyriausybė pritarė planui „Naujos kartos Lietuva“ ir jo teikimui Europos Komisijai. Finansų ministrė Gintarė Skaistė teigia, kad dar galimos plano korekcijos, bet jos jau būtų labiau techninės nei keičiančios turinį.

Finansų ministerija yra skelbusi, kad EK turėtų per du mėnesius formaliai įvertinti planą ir, jeigu jam nebus pastabų, – perduos tvirtinti ES Tarybai, kuri šiai procedūrai turi vieną mėnesį.

Pasak finansų ministrės, Taryba nacionalinius planus patvirtins, tikėtina, liepą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: LB komentarai apie ekonomikos raidą ir naujausias prognozes