Gundo galinčius dirbti per atstumą: tik atvykite – jums dar ir primokės

Dėl pandemijos daugybei žmonių pasaulyje atsirado galimybė dirbti tiek savo namų virtuvėje, tiek smėlėtame paplūdimyje kitoje Žemės rutulio pusėje. Dvi Italijos vietovės tokiems darbuotojams pateikė viliojantį pasiūlymą – pasiryžusiems persikelti dirbti pas italus sumokės.

 Rietis.<br>katenordcreations/Pixabay.com nuotr.
 Rietis.<br>katenordcreations/Pixabay.com nuotr.
 Rietis.<br>12019/Pixabay.com nuotr.
 Rietis.<br>12019/Pixabay.com nuotr.
 Rietis.<br>valtercirillo/Pixabay.com nuotr.
 Rietis.<br>valtercirillo/Pixabay.com nuotr.
 Rietis.<br>alberto68a/Pixabay.com nuotr.
 Rietis.<br>alberto68a/Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 23, 2021, 9:45 AM

Santa Fjora Toskanoje ir Rietis Lacijuje už atvykėlius, čia apsistojusius ilgam, žada sumokėti 50 proc. nuomos. Šiose vietovėse ir taip nuomos kainos nėra didelės, todėl pasiūlymas gali pasirodyti viliojantis.

Vis dėlto nereikia apsigauti – tai nėra idėja ilgoms pigioms atostogoms. Mat visi besikreipiantieji turi turėti darbą ir tą įrodyti.

Nors Italijai pandemija smogė itin stipriai, geroji to pusė yra pokyčiai, kuriuos junta mažiau gyventojų turinčios vietovės: kadangi čia menkesnė tikimybė užsikrėsti ir paprasčiau laikytis atstumo nuo kitų, jas gyventi renkasi nauji žmonės.

Vadinamieji „išmanaus darbo kaimeliai“ atgijo, kai tokių gyvenviečių vadovai susizgribo, kuo gali būti naudingas spartusis internetas ir ėmėsi kurti įranga aprūpintas darbo vietas per nuotolį dirbantiems asmenims.

„Tai tik pirmasis mūsų išmanaus kaimelio projekto žingsnis – susitelkėme į ryšį ir technologijas, kad priviliotume naujų gyventojų ir įmonių“, – pasakojo meras Federico Balocchi.

Santa Fjoroje ką tik nutiestas šviesolaidis internetas.

Toskanos širdyje įsikūrusioje Santa Fjoroje šiandien tėra vos 2,5 tūkst. gyventojų. Tačiau meras F.Balocchi tiki, kad technologijos ir virtualus darbas apvers jo gimtinės ateitį aukštyn kojomis.

Atvykstantiems dirbti Santa Fjora duos 200 eurų arba padengs 50 proc. nuomos. Tačiau keliama sąlyga – naujakurys čia turės gyventi du-šešis mėnesius. Nuomos kainos šioje Italijos vietovėje svyruoja tarp 300-500 eurų per mėnesį.

Kad padėtų atvykėliams išsirinkti būstą, savivaldybė sukūrė tinklapį vivinpaese.it. Čia ne tik nuomojamo būsto sąrašas, bet ir reikalingų paslaugų teikėjų kontaktai: santechnikų, auklių, medikų, elektrikų, maisto tiekėjų. Yra ir nekilnojamojo turto agentūrų, galinčių pasiūlyti platesnį būstų pasirinkimą, tinklapiai, rašo cnn.com.

Atvykėliai po pusmečio, jei tik pageidaus, galės pratęsti nuomą, tačiau tokiu atveju jau visos išlaidos bus iš jų kišenės – meras tikisi, kad pabuvę miestelyje žmonės jį pamils ir užsinorės čia likti visam laikui.

Dar vienas pasiūlymas: susigundžiusiems investuoti į vietos turizmą, Santa Fjora duos 30 tūkst. eurų teikti nakvynės ir pusryčių paslaugas (B&B) ar atnaujinus senas patalpas iš jų padaryti viešbutį ar hostelį.

Merija pasiruošusi sumokėti po 1,5 tūkst. eurų už kiekvieną naujagimį, jei pora apsisprendžia likti gyventi Santa Fjoroje. F.Balocchi gundo: čia nedideli mokesčiai už darželį, į mokyklą nemokamai nuveža autobusas, daug pramogų vaikams.

Panašių pasiūlymų naujakuriams turi ir Rietis. Tik čia lengvatos teikiamos tiems, kurie mieste apsistoja bent trims mėnesiams. Nors Rietyje – per 50 tūkst. gyventojų ir tai – vienas didžiausių miestų Lacijaus regione, rezidentų skaičius nedidėja.

„Esame tarsi įstrigę. Jaunimas stengiasi darbą rasti Romoje, todėl griebiamės misijos pritraukti galinčius užduotis atlikti per nuotolį darbuotojus ir taip atgaivinti mūsų miestą“, – kalbėjo meras Daniele Sinibaldi.

Nuomos kvitus žmonės gali gauti šešis mėnesius. Tam reikia preliminarios nuomos sutarties. Jei pageidauja, atvykstantieji gali rinktis gyventi ir miesto apylinkėse, kur išlaidos būsto nuomai mažesnės nei pačiame mieste. Čia nuoma atsieina 250-500 eurų per mėnesį, už 600 eurų ramioje vietovėje užmiestyje galima išsinuomoti visą nedidukę vilą.

Vis dėlto susirasti namus pareikalaus pastangų – savivaldybės tinklapyje nėra jokių pasiūlymų, todėl susiviliojusiems tokia idėja reikia bendrauti tiesiai su agentūromis ar namų ieškoti per būsto nuomos platformas.

Kaip ir Santa Fjoroje, taip ir Rietyje darbuotojai turi įrodyti, kad jie tikrai atvyksta dirbti, o ne ilsėtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.