„Darbiečiai“ siūlo: bankai, atsisakydami atidaryti sąskaitą, turėtų gauti teismo leidimą

Civiliniame kodekse siūloma nustatyti, kad bankai, atsisakydami atidaryti banko sąskaitą, turi gauti teismo leidimą. Teismo leidimo reikėtų ir tuo atveju, jei finansų įstaiga, vadovaudamasi savo vidaus politikos ir vidaus kontrolės procedūromis, norėtų nutraukti dalykinius santykius su klientu.

Siūloma nustatyti, kad bankai, atsisakydami atidaryti banko sąskaitą, turi gauti teismo leidimą.<br>T.Bauro nuotr.
Siūloma nustatyti, kad bankai, atsisakydami atidaryti banko sąskaitą, turi gauti teismo leidimą.<br>T.Bauro nuotr.
Siūloma nustatyti, kad bankai, atsisakydami atidaryti banko sąskaitą, turi gauti teismo leidimą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Siūloma nustatyti, kad bankai, atsisakydami atidaryti banko sąskaitą, turi gauti teismo leidimą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 24, 2021, 10:16 AM

Tai numatančias Civilinio kodekso, Civilinio proceso kodekso ir Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pataisas įregistravo Seimo Darbo partijos frakcijos nariai.

Siūloma, kad prašymai dėl teismo leidimo atsisakyti atidaryti banko sąskaitą, dėl leidimo nutraukti dalykinius santykius su klientu būtų nagrinėjami Civilinio proceso kodekso nustatyta supaprastinto proceso tvarka, t. y. per 5 darbo dienas nuo jų priėmimo dienos.

Pasak projektą inicijavusių parlamentarų, jo rengimą paskatino gauti skundai iš juridinių ir fizinių asmenų, kurie finansų įstaigose nori atidaryti naują banko sąskaitą, vykdyti pinigines operacijas ar sandorius, bet finansų įstaigos nesuteikia galimybės atidaryti jose banko sąskaitas ir vykdyti finansines operacijas.

Pasak „darbiečių“, priėmus siūlomas pataisas finansų įstaiga privalės teismui pateikti pagrįstą prašymą dėl leidimo nutraukti dalykinius santykius su klientu, kuriame turės nurodyti visas rizikas, kurios verčia finansų įstaigą nepasitikėti klientu.

Siūloma, kad naujas teisinis reguliavimas įsigaliotų 2022 m. sausio 1 d. Projektus įregistravo Seimo „darbiečiai“: Vigilijus Jukna, Vytautas Gapšys, Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, Mindaugas Puidokas, Vaida Giraitytė, Artūras Skardžius, Andrius Mazuronis, Valentinas Bukauskas, Viktoras Fiodorovas, Aidas Gedvilas.

Pagal galiojantį Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymą, jeigu klientas vengia arba atsisako finansų įstaigai ar kitam įpareigotajam subjektui jo prašymu ir terminais pateikti papildomą informaciją, finansų įstaigos ir kiti įpareigotieji subjektai, vadovaudamiesi vidaus politikos ir vidaus kontrolės procedūromis, gali atsisakyti vykdyti pinigines operacijas ar sandorį, nutraukti sandorius ar dalykinius santykius su klientu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.