Paaiškino, kodėl kyla maisto produktų kainos ir kas dėl to kaltas

Pastaruoju metu daugelis mūsų vis neramiau dairomės į parduotuvių lentynas ir jose esančius mūsų pamėgtus maisto produktus, kurių kainos nežymiai, tačiau yra linkusios didėti. Būtent kainų didėjimas mūsų pamėgtiems maisto produktams – vienas iš labiausiai nerimą keliančių, šios pandemijos padarinių.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-05-26 12:23

Teisybės dėlei reikia paminėti, kad kol kas padėtis nėra grėsminga, bet maisto produktų ir paslaugų kainų didėjimas rinkoje jau juntamas.

Ir dėl to ne visada yra kaltas produkto gamintojas.

Atsižvelgdami į savo pirkėjų poreikius ir besikeičiančius jų pirkimo įpročius įvairios maisto prekybos vietos bei tinklai siūlo didžiulį pasirinkimą savo klientams.

Įvairios nuolaidos, akcijos, akį traukiantys ir įdomūs prekių išdėstymai ar net jų matomumas parduotuvių lentynose – į visą tai gražu pažiūrėti, iš visos gausybės – patogu išsirinkti, tačiau galiausiai šis gražumas turi savo kainą.

Galutinė produkto kaina – prekybos tinklų rankose

Dažnai pirkėjai mano, kad galutinę produkto kainą savo nuožiūra nustato pats produkto gamintojas. Tačiau tai – plačiai visuomenėje paplitęs mitas.

Jūsų mėgstamų maisto produktų galutinei kainai įtakos turi daugybė veiksnių. Apie tai kalbamės su didžiausios pagardų gamybos įmonės visame Baltijos regione UAB Daumantai LT atstovais.

Įmonės produkcija itin vertinama už savo gaminamų produktų kokybę, nuolatinį tobulėjimą, diegiamas inovacijas, skaidrumą, tarptautinį bendradarbiavimą bei aktyvios bendruomeninės veiklos skatinimą. Bendrovė yra gavusi ne vieną apdovanojimą tiek šalies, tiek ir pasauliniu mastu.

„Jei Jūs esate pamėgę Daumantų prekės ženklo kuriamą asortimentą – majonezus, pomidorų padažus, kečupus, garstyčias bei kitus pagardus tai būtų sąžininga Jums atskleisi, kad galutinę produktų kainą prekybos vietoje nustato ne produkto gamintojas.

Paprastai kainą, kurią Jūs sumokate parduotuvės kasoje – lemia keletas svarbių aspektų. Visų pirma tai – paties produkto žaliavos, kalbame apie itin kokybišką Daumantų siūlomų produktų sudėtyje esantį rapsų aliejus, pomidorų pastą, įvarius prieskonius.

Produkto pateikimas – jo pakuotė, tara ar etiketė. Taip pat transporto bei logistikos išlaidos skirtos pristatyti produktus į Jums patogią maisto prekių parduotuvę, darbo užmokestis.

Galutinei produktų kainai įtaką daro visa puokštė įvairių komponentų, kurie priklausomai nuo aplinkybių – kinta, tačiau mūsų produkcijos vartotojas mums – svarbiausias.

Norime ir stengiamės jiems pasiūlyti tik kokybiškus produktus už pačias geriausias kainas. Mūsų įmonė nesivelia ir į įvarius marketingo triukus. Mums svarbus sąžiningas produktų kainos pateikimas mūsų vartotojams.

Žinoma, norime suteikti galimybę kuo platesnei visuomenės daliai susipažinti su mūsų produktais, todėl taikome ir nematome nieko blogo produktų nuolaidoms, tačiau kainų dirbtinai nekeliame vien tam, kad vėliau jas sumažinti akcijomis.

Tai elementarus ir plačiai paplitęs marketingo triukas, kurio nevengia naudoti kiti gamintojai. Kaip pavyzdys – taiko itin aukštas įprastas kainas produktams, o jei atkreipsite dėmesį – vėliau jas dirbtinai mažina dažnomis akcijomis, vietoj to, kad iš karto aiškiai pateiktų jas pirkėjams.

Taip pat reikėtų pažymėti ir tai, kad pasaulinės COVID-19 pandemijos situacija sukūrė ne visai lygiavertiškas sąlygas mūsų šalies gamintojams.

Gal atėjo laikas kalbėti apie mechanizmus, kurie realiai gintų mūsų produkcijos gamintojus ir taip keltų visos šalies pragyvenimo lygį, pavyzdžiui pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo diferencijavimas ar kitos realios mokestinės paskatos mūsų šalies gamintojams“, – komentavo UAB Daumantai LT vadovas Saulius Grinkevičius.

Gamintojus dažnai spaudžia ir pasaulyje augančios žaliavų kainos

Iki šiol didžiulį pripažinimą bei pasitikėjimą turinti lietuviško kapitalo įmonė UAB Daumantai LT savo produkciją parduoda ne tik Lietuvoje.

Bendrovės kuriama produkcija viso eksportuojama į devynioliką pasaulio šalių, tarp kurių tokios šalys kaip Kinija, Saudo Arabija ar Izraelis.

„Jeigu itin nesidomite pasauline rinka – greičiausiai nežinosite, kad pavyzdžiui praėjusių metų pabaigoje aliejaus kaina išaugo beveik 40 proc. O tam, kad Daumantų gaminami majonezai būtų kokybiški, geras aliejus jo sudėtyje – privalomas. Čia itin svarbu paminėti ir tai, kad savo gaminiuose Daumantų bendrovė naudoja tik itin kokybišką rapsų aliejų.

Tačiau kaip ir mūsų konkurentai kokybišką rapsų aliejų galėtumėme pakeisti pigesniu, tačiau tuo pat metu ir mažiau kokybišku, augaliniu dar kitaip vadinamu paprasčiausiu sojų aliejumi ir taip sutaupyti.

Tačiau dėl tokio pasirinkimo nukentėtų mūsų produktų kokybė. Patys tokios galimybes net nesvarstome, tačiau nuvilia toks kitų gamintojų elgesys bei požiūris į visuomenę. Tačiau ką tokiu atveju daryti mums, kaip produkto gamintojui?

Keisti aliejų pigesniu, tačiau tuo pačiu ir prastesniu ar išlaikyti aukštus savo produkcijos standartus, gerbti savo vartotojus, pateisinti savo pirkėjų pasitikėjimą jų gaminama produkcija bei jos kokybe ir šiek tiek pakelti produkto kainą, nes deja taip diktuoja pasaulinė augančių žaliavų kaina.

Šie metai Daumantams – jubiliejiniai. Per šiuos metus esame subūrę didžiulę savo produkcijos vartotojų auditoriją, kuri mumis pasitiki ir yra lojalūs – nenorime jų nuvilti savo produktų sudėtyje naudodami pigesnes, tačiau tuo pačiu ir prastesnes žaliavas.

Galiausiai juk ir pats produkto skonis, kai jame vietoj įvairių maisto priedų naudojami natūralūs ingredientai yra kitoks, jis – natūralesnis. Tai jaučiasi skonyje, nereikia būti dideliu žinovu. To mes ir siekiame, visus šiuos Daumantų gyvavimo metus, toks buvo ir yra mūsų bendrovės tikslas“, – teigė ilgametis UAB Daumantai LT maisto technologas Algis Kairys.

UAB Daumantų LT kuriamų padažų ir majonezų receptai įmonės technologų yra kuriami gamykloje esančioje laboratorijoje, šalies geografiniame centre.

Didžiojoje dalyje įmonės gaminamos produkcijos – atsisakoma saldiklių, konservantų, maisto priedų bei modifikuoto krakmolo, naudojama joduota druska, natūralios citrinų sultys.

Bendrovė yra viena pirmųjų Lietuvoje, kuri savo produkcijoje yra įsipareigojusi visiškai atsisakyti narvuose laikomų vištų kiaušinių iki 2025 metų. Įmonės produkciją galite įsigyti visose maisto prekybos vietose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.