EBPO prognozuoja spartesnį BVP augimą, bet perspėja dėl „trukdžių“

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) pirmadienį pagerino pasaulinio BVP augimo prognozę, bet perspėjo, kad tebėra „per daug nepalankių veiksnių“: nepakankamas skaičius vakcinų nuo COVID-19 pasiekia besivystančias šalis, dėl to pasaulis lieka pernelyg pažeidžiamas dėl galimų mutacijų.

EBPO prognozuoja spartesnį BVP augimą, bet perspėja dėl „trukdžių“.<br>V.Skaraičio nuotr.
EBPO prognozuoja spartesnį BVP augimą, bet perspėja dėl „trukdžių“.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2021, 12:22 PM, atnaujinta May 31, 2021, 12:23 PM

Pasaulio ekonomika šiais metais augs 5,8 proc.; anksčiau buvo prognozuojama, kad augimas sieks 5,6 proc., rašoma EBPO ataskaitoje.

Tai vyksta po praėjusiais metais ekonomiką ištikusio pasaulinio nuosmukio, kai valstybių vyriausybės, siekdamos užkirsti kelią COVID-19 viruso plitimui, buvo priverstos uždaryti ekonomiką ir įvesti kelionių ribojimus.

„Su tam tikru palengvėjimu galime matyti šviesėjančią ekonominę perspektyvą, tačiau su tam tikru nerimu pastebime, kad tai vyksta labai netolygiai“, – ataskaitoje pažymi EBPO vadovė Laurence Boone.

Kol kas ekonomika atsigauna netolygiai. JAV ir Kinija grįžta į priešpandeminį lygį, ir čia prognozuojamas žymiai stipresnis augimas negu tokiose šalyse kaip Japonija ir Vokietija.

Tačiau, kaip pažymi L.Boone, „labai neramu“ dėl to, kad per mažai vakcinų pasiekia besivystančias ir žemų pajamų šalis.

„Tai kelia šioms šalims esminę grėsmę, nes jos turi mažiau politinių galimybių paremti verslus nei pažangios ekonomikos šalys“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.