ES birželį pradės įgyvendinti atsigavimo nuo koronaviruso krizės planą Įvardijo, kurios šalys gaus daugiausiai pinigų

ES galės pradėti Bendrijos atsigavimo nuo koronaviruso krizės plano įgyvendinimą jau birželį, visoms 27 valstybėms narėms jį patvirtinus, pranešė ES Taryba.

ES, Europos sąjunga, pinigai, eurai.<br>V.Skaraičio nuotr.
ES, Europos sąjunga, pinigai, eurai.<br>V.Skaraičio nuotr.
ES, Europos sąjunga, pinigai, eurai.<br>V.Skaraičio nuotr.
ES, Europos sąjunga, pinigai, eurai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 1, 2021, 8:29 AM

„Europos Sąjunga dabar galės gauti reikalingą finansavimą Europos socialiniam ir ekonominiam atsigavimui“, – teigė šiuo metu Tarybai pirmininkaujančios Portugalioj premjeras Antonio Costa.

Europos Komisija (EK) ES valstybių narių vardu galės kapitalo rinkose skolintis lėšas, skirtas planui finansuoti.

ES 750 mlrd. eurų Atsigavimo fondas Europos Vadovų Taryboje (EVT) buvo patvirtintas dar 2020 m. liepą, tačiau jam reikėjo kiekvienos iš 27 valstybių narių atskiro patvirtinimo, kad EK galėtų skolintis Bendrijos šalių vardu.

Fondu pirmą kartą istorijoje yra sukuriama bendra visų ES šalių skola, taip siekiant sumažinti ekonomiškai silpnesnių šalių skolinimosi kaštus. Tam ilgą laiką prieštaravo taupesnėmis laikomos Šiaurės šalys.

„27 ES valstybių narių vyriausybės ir nacionaliniai parlamentai parodė tvirtą solidarumą ir atsakomybę. Negalime švaistyti daugiau laiko. Turime užtikrinti greitą pirmųjų atsigavimo ir atsaparumo planų priėmimą iki birželio pabaigos“, – sakė A. Costa.

Tuo tarpu Prancūzijos Europos reikalų ministras Clement'as Beaune'as laikraščiui „Les Echos“ teigė, kad ES dėl finansavimo jau antradienį kreipsis į didžiuosius tarptautinius ir Europos bankus.

Praeitą ketvirtadienį paskutiniai planą patvirtino Austrijos ir Lenkijos parlamentarai.

Daugiausia lėšų – beveik po 70 mlrd. eurų – gaus Ispanija ir Italija, kurios itin smarkiai nukentėjo nuo COVID-19. Lėšos bus naudojamos dideliems infrastruktūros ir aplinkosaugos projektams, tokiems kaip elektromobilių krovimo stotelių tinklo ar modernių telekomunikacijų ir duomenų laikymo vietų įrengimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.