J. Šovienė apie iniciatyvas dėl viešųjų pirkimų: norinčių pokyčio yra „ne tiek daug, kiek kalbančių apie jį“

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja ir teisės grupės vadovė Jūratė Šovienė akcentuoja, kad šalies vadovo inicijuotas Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimas padėtų nutraukti nusistovėjusius korupcijos ryšius tarp tam tikrų perkančiųjų organizacijų bei tiekėjų, taip pat leistų skirti gerokai didesnį dėmesį stambiems, rizikingiems pirkimams. Vis dėlto, prezidento patarėjos teigimu, norinčių pokyčio šioje srityje yra „ne tiek daug, kiek kalbančių apie jį“.

Prezidentas yra inicijavęs Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimą ir, jeigu sulauktų Seimo palaikymo, šis pokytis konservatyviais skaičiavimais leistų sutaupyti bent 10 proc. viešuosiuose pirkimuose išleidžiamų lėšų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Prezidentas yra inicijavęs Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimą ir, jeigu sulauktų Seimo palaikymo, šis pokytis konservatyviais skaičiavimais leistų sutaupyti bent 10 proc. viešuosiuose pirkimuose išleidžiamų lėšų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2021, 10:30 AM

„Prezidentas yra inicijavęs Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimą ir, jeigu sulauktų Seimo palaikymo, šis pokytis taptų pagrindu esminiam kokybiniam pokyčiui viešųjų pirkimų valdyme ir konservatyviais skaičiavimais leistų sutaupyti bent 10 proc. viešuosiuose pirkimuose išleidžiamų lėšų, tai yra per 0,5 mlrd. eurų“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė J.Šovienė.

Šalies vadovo patarėjos teigimu, G.Nausėdos inicijuoto pokyčio esmė yra profesionalūs, centralizuoti valstybės viešieji pirkimai.

„Tai leistų padaryti pirkimus efektyvesnius, juos skaitmenizuoti, standartizuoti pirkimus ir procedūras ir suformuoti stabilesnę praktiką bei nutraukti nusistovėjusius korupcijos ryšius tarp tam tikrų perkančiųjų organizacijų ir tiekėjų. Ir, be abejo, visa ši pertvarka leistų skirti gerokai didesnį dėmesį stambiems, rizikingiems pirkimams ir tiems, su kuriais neretai nugrimztama į korupcijos liūną“, – sakė prezidento patarėja.

Vis dėlto J.Šovienė teigia, kad pokyčio viešųjų pirkimų srityje norinčių yra „ne tiek daug, kiek kalbančių apie jį“.

„Daugiau nei metus projektas tąsomas, jį bandoma išoperuoti, ir kalbos apie norą tvarkytis lieka tik kalbomis, neva per anksti, neva ne laikas, neva nedrąsu. O iš tiesų galbūt yra tam tikrų rizikos grupių, yra tam tikrų asmenų, kuriems pelninga gyventi iš mūsų visų kišenės, kuriems patogu ir to noro nėra“, – teigė J.Šovienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.