EK skelbia: Astravo AE pradėta naudoti neįvykdžius visų saugos rekomendacijų

Baltarusijos valdžia nusprendė pradėti Astravo atominės elektrinės (AE) pirmojo energijos bloko pramoninę elektros gamybą neįvykdžius visų rekomendacijų dėl jo saugumo, teigiama ES energetikos komisarės Kadri Simson pranešime.

EK primygtinai reikalauja, kad Minskas tęstų bendradarbiavimą dėl branduolinio saugumo užtikrinimo visiškai skaidriai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
EK primygtinai reikalauja, kad Minskas tęstų bendradarbiavimą dėl branduolinio saugumo užtikrinimo visiškai skaidriai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2021, 8:47 AM

„Apmaudu, kad Baltarusija nusprendė pradėti Astravo AE pramoninį naudojimą neįvykdžius visų saugos rekomendacijų, pateiktų ES 2018 metų ataskaitoje dėl bandymų nepalankiausiomis sąlygomis. Europos Komisija ne kartą yra teigusi, jog Baltarusija visas partnerystės rekomendacijas turi įgyvendinti nedelsdama“, – pažymi Europos Komisijos narė.

EK dar kartą yra pareiškusi, kad nors sprendimą išduoti Astravo AE pramoninės veiklos licenciją nulemia nacionalinių institucijų kompetencija, jis priklauso nuo nacionalinės reguliavimo institucijos, ir būtina užtikrinti maksimalų branduolinės jėgainės saugumą. Tai yra dar svarbiau, atsižvelgiant į artumą ES sienos ir Lietuvos sostinės Vilniaus“, – teigiama pranešime.

EK primygtinai reikalauja, kad Minskas tęstų bendradarbiavimą dėl branduolinio saugumo užtikrinimo visiškai skaidriai, įskaitant pagal ENSREG baigiamąjį Astravo AE vertinimą, teigiama pranešime.

K.Simson pabrėžė, kad „padėtis Astrave yra padidinto ES susirūpinimo šaltinis“.

Baltarusijos ekstremaliųjų situacijų ministerijos Branduolinės ir radiacinės saugos departamentas („Gosatomnadzor“) birželio 2-osios pavakarę pranešė, jog Astravo AE išduotas leidimas pirmojo energijos bloko pramoninei elektros gamybai, jo parengtį patikrinus vietiniams specialistams.

Pirmasis Astravo AE reaktorius buvo fiziškai įjungtas praėjusių metų rugpjūčio 20-ąją, jo bandymų laikotarpis truko apytikriai devynis mėnesius.

Antrojo reaktoriaus fizinis įjungimas planuojamas šių metų rudenį, o pramoninio naudojimo pradžia – ateinančių metų pirmąjį pusmetį.

Netoli Lietuvos valstybinės statoma pirmoji Baltarusijoje branduolinė jėgainė turės du vienodos galios rusiško VVER projekto reaktorius – po beveik 1,2 gigavato. Projektas finansuojamas Rusijos valstybine paskola.

Lietuva teigia, kad Astravo AE pastatyta nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų. Minskas šiuos priekaištus atmeta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.