Prezidentūroje – žaliųjų idėjų festivalis

Prezidentūros kieme Vilniuje šeštadienį rengiamas žaliųjų idėjų festivalis, per jį bus paskelbta ir pasirašyta „Žalios Lietuvos“ deklaracija.

Prezidentūroje – žaliųjų idėjų festivalis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prezidentūroje – žaliųjų idėjų festivalis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Sinkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
V.Sinkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
M.Skuodis.<br>T.Bauro nuotr.
M.Skuodis.<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-06-05 09:26, atnaujinta 2021-06-05 12:07

Dokumentą pasirašys prezidentas Gitanas Nausėda, Europos Komisijos viceprezidentas Fransas Timmermansas, Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius, verslo ir visuomeninių organizacijų atstovai, pranešė Prezidentūra.

Ši deklaracija – tai įsipareigojimas prisidėti prie Lietuvos žalinimo, kovos su klimato kaita, švaresnės ir sveikesnės aplinkos kūrimo.

„Kiekvienas turime pradėti nuo savęs. Pirmiausia – keisti savo vartojimo įpročius. Net ir nedidelis pokytis – plastikinio maišelio atsisakymas, rūšiavimas, kelionė dviračiu ar viešuoju transportu, o ne automobiliu turi didelę įtaką. Esminių permainų pasiekti pavyksta tuomet, kai veikiame visi kartu“, – yra sakęs prezidentas G.Nausėda.

Deklaracijos pasirašymu užbaigiamas prezidento inicijuotas ir metus trukęs diskusijų bei forumų ciklas, kurių metu prekybos ir telekomunikacijų, energetikos, transporto, žemės ūkio, nevyriausybinių organizacijų, pramonės sektoriaus atstovai ieškojo sutarimo, kaip Lietuvą paversti švaresne ir klimatui neutralia valstybe.

Jų išsakytos idėjos, gerieji pavyzdžiai ir nubrėžtos kryptys tapo „Žalios Lietuvos“ deklaracijos pagrindu.

Šeštadienį Prezidentūroje vykstančiame „Žaliųjų idėjų festivalyje“ Susisiekimo ministerija pakvietė į diskusiją apie priemones, kurios paskatintų žmones mažiau naudotis nuosavais automobiliais, sudarytų galimybes daugiau vaikščioti pėsčiomis, persėsti ant dviračių ar naudotis viešuoju transportu.

Renginyje taip pat bus aptariami ministerijos planai viešąjį transportą pritaikyti individualių poreikių turintiems žmonėms, su specialistais diskutuojama apie kylančius iššūkius.

„Turime aiškią kryptį – sudaryti visas sąlygas, kad viešasis transportas ir naudojimasis dviračiais taptų patrauklus visai visuomenei ir juo galėtų naudotis ir individualių poreikių turintys žmonės. Ministerija turi viziją, tačiau yra labai svarbu šią viziją aptarti su visuomene.

Todėl diskusijoje ir kalbėsimės, kaip Lietuvoje sudaryti sąlygas laisvai judėti visiems“, – ministerijos pranešime cituojama diskusijoje dalyvausianti susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė.

„Žaliųjų idėjų festivalyje“ apsilankysiantis susisiekimo ministras Marius Skuodis trumpai pristatys ministerijos planus, kaip bus siekiama paskatinti žmones atsisakyti kelionių automobiliais ir rinktis kitus keliavimo būdus.

Šeštadienio popietę prasidėsiančioje Susisiekimo ministerijos inicijuojamoje diskusijoje „Darnus ir žalias susisiekimas – laisvė judėti visiems“, kuri bus tiesiogiai transliuojama Prezidento kanceliarijos „Facebook“ paskyroje, dalyvaus susisiekimo viceministrė A.Vaiciukevičiūtė, Lietuvos keleivių vežimo asociacijos prezidentas Gintaras Nakutis, Seimo narė Monika Ošmianskienė, Savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius, SĮ „Susisiekimo paslaugos“ direktorė Modesta Gusarovienė.

Susisiekimo ministerija imasi lyderystės ir dės visas pastangas, kad Lietuva taptų draugiškesnė aplinkai, žmonės turėtų galimybę rinktis, kaip keliauti, o individualių poreikių turintiems žmonėms nebekiltų iššūkių, kuri buvo pastaruosius 30 metų, kai transporto infrastruktūra nebuvo pritaikyta jų kelionėms.

Viešąjį transportą padaryti draugišką žmonėms, turintiems individualių poreikių, yra numatyta bendrame memorandume, kurį ministerija, jai pavaldžios įmonės ir individualių poreikių turinčius asmenis vienijančios organizacijos birželio 1 d. pasirašė specialioje ceremonijoje.

Memorandume Susisiekimo ministerija įsipareigojo iki 2027 m. investuoti ne mažiau kaip 0,5 mlrd. eurų į viešojo transporto pertvarką, pritaikant jo priemones ir jomis keliauti reikiamą infrastruktūrą žmonėms, turintiems tokių poreikių.

Šeštadienį Prezidentūroje vykstančiame prezidento G.Nausėdos globojamame „Žaliųjų idėjų festivalyje“ įvairios įmonės ir organizacijos pristato savo tvarius sprendimus – nuo ekologiško dizaino iki oro kokybę matuojančių dronų ir elektromobilių.

Šis festivalis – tai erdvė diskutuoti apie tai, kaip kiekvienas galime prisidėti prie tvaresnės ir žalesnė Lietuvos kūrimo, kaip galime mokytis iš gerųjų pasaulio praktikų ir jas sėkmingai taikyti Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.