Netrukus ir Lietuvos laukus raižys elektra varomi traktoriai, šmirinės išmanieji robotai

Žemės ūkio technikos srityje tendencijas diktuojanti bendrovė „DOJUS agro“ per tris veiklos dešimtmečius nutiesė tvirtus saitus su klientais, į Lietuvą atvedė didžiausius technikos gamintojus ir pradėjo tiekti jų techniką.

„DOJUS Agro“ nuotr.
„DOJUS Agro“ nuotr.
D.Tatarūnaitė-Zubenienė neabejoja, kad netrukus į laukus išvažiuos ir robotai.
D.Tatarūnaitė-Zubenienė neabejoja, kad netrukus į laukus išvažiuos ir robotai.
Šalies laukuose jau rieda apie 3600 „John Deere“ traktorių ir 750 kombainų.
Šalies laukuose jau rieda apie 3600 „John Deere“ traktorių ir 750 kombainų.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 7, 2021, 10:10 AM

Įmonė jau daugiau kaip dešimtmetį intensyviai edukuoja rinką ir teikia išmanius sprendimus tiek žemės ūkio, tiek miškų ir kitiems sektoriams.

Patikima technika, nepriekaištinga jos priežiūra ir sprendimai išmanesniam ir tikslesniam darbui tapo „DOJUS agro“ sėkmės receptu.

Didžiausia ir ilgametė įmonės patirtis yra žemės ūkio sektoriuje, daugiau nei 12 metų ji dirba ir miškų sektoriuje, o pastaraisiais metais vis sparčiau didina apsukas ir komunaliniame sektoriuje.

2022-ųjų balandį bendrovė švęs 30 metų veiklos sukaktį, o jos vadovai neabejoja, kad laukia dar įdomesnis metas, kai laukus raižys kombainai be vairuotojų, o traktoriams nereikės dyzelino.

Tvirtos lyderystės veiksniai

„DOJUS agro“ pastangomis į Lietuvą įžengė labai stiprūs žemės ūkio technikos rinkos žaidėjai – „John Deere“, „Kuhn“, kurių istorija jau skaičiuojama šimtais metų. Vien „John Deere“ traktorių per trisdešimtmetį Lietuvoje parduota daugiau kaip 3600, o kombainų – apie 750. Tai rezultatas, kuriuo įmonė išties didžiuojasi, o kiti pardavėjai rinkoje turi į ką lygiuotis.

Pasak „DOJUS agro“ Lietuvos filialo direktorės Dianos Tatarūnaitės-Zubenienės, kitas svarbus dalykas, be technikos, yra tai, kad ūkininkai išmokę tiksliosios žemdirbystės technologijų ir žemės ūkyje intensyviai jas taiko. Tai iliustruoja ir tai, kad daugiau kaip pusė parduodamų traktorių sujungti su internetu. Tokia jungtis atveria galimybę sekti technikos darbą, dokumentuoti, numatyti galimus gedimus ir rinkti duomenis apie laukų derlingumą.

„Nuo pat veiklos pradžios ypač daug dėmesio skyrėme parduotos technikos priežiūrai ir ją išlaikome labai aukšto lygio“, – džiaugėsi D.Tatarūnaitė-Zubenienė.

Jos nuomone, kitaip ir negalėtų būti, nes aukščiausio lygio technikos pirkėjai tikisi ir nepriekaištingos pirkinio priežiūros, paremtos pasitikėjimu tarp kliento ir įmonės, kaip jo verslo partnerės.

Skirtingi sektoriai ir iššūkiai

„Nors „DOJUS agro“ geriausiai žinomas kaip žemės ūkio technikos gamintojų atstovas, įsitvirtinome miškų technikos sektoriuje ir tvirtai žengiame į komunalinių paslaugų sritį“, – kalbėjo D.Tatarūnaitė-Zubenienė.

Miškų sektoriuje bendrovė „DOJUS agro“ dirba daugiau kaip 12 metų. Iš pradžių klientams buvo siūlomi specialiai miško darbams paruošti traktoriai „Jonh Deere“, medienos smulkintuvai, o proveržis įvyko prieš porą metų, kai bendrovė tapo oficialia įmonės „Komatsu Forest“ atstove.

„Komatsu“ yra viena didžiausių miško mašinų gamintojų pasaulyje. Per porą metų „DOJUS agro“ pardavė beveik 40 „Komatsu“ mašinų, o šiemet pasiūlyta galimybė jas išsinuomoti. Dauguma parduotų medkirčių turi „MaxiFleet“ sistemą, kuri užtikrina labai tikslią nupjautos medienos apskaitą, kaupia biržių duomenis ir pan.

Miškų sektoriuje tai labai svarbi veiklos dalis, mat dabar tai dažniausiai daroma rankiniu būdu, todėl susidaro galimybė atsirasti paklaidai arba klaidingai suvesti duomenis.

Vis tvirčiau „DOJUS agro“ žengia ir komunaliniame sektoriuje, kuriam gali pasiūlyti miesto erdvių priežiūrai skirtus „John Deere“ traktoriukus, tinkamus žolei pjauti, o su specialiais priedais – šaligatviams šluoti, smėliui barstyti ir pan.

„Dažnu atveju bendradarbiavimas su komunalinių paslaugų bendrovėmis prasideda nuo vejų traktoriuko žaliesiems miestų plotams tvarkyti, o vėliau klientai, įvertinę technikos našumą ir patikimumą, grįžta su didesnės technikos poreikiais.

Ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir Jonavoje, Prienuose, Ukmergėje, net Neringos savivaldybėje „John Deere“ technika prižiūri viešąsias erdves“, – teigė įmonės direktorė.

Neseniai „DOJUS agro“ laimėjo Kelių tarnybos skelbtą konkursą ir pristatė net 14 „John Deere“ 6-osios serijos traktorių, skirtų šalies kelių priežiūrai.

Klientai verčia tobulėti

„Visada stengiamės atidžiai stebėti rinką ir pasaulines tendencijas. Klientai dabar vertina ne tik technikos kainą, bet ir galimybes ja naudotis mažiausiomis sąnaudomis“, – vardijo „DOJUS agro“ Lietuvos filialo direktorė D.Tatarūnaitė-Zubenienė.

Dauguma klientų taip pat supranta, kad ūkiai turi stambėti, o ūkininkas tuo pat metu turi būti verslininkas ir labai detaliai skaičiuoti – planuoti veiklą, numatyti pajamas ir išlaidas, suvokti ekonominę naudą.

„Visada verta renkantis techniką gerai apskaičiuoti visą jos kainą: kokia bus išliekamoji vertė, kaip dažnai reikia atlikti jos techninę priežiūrą, kokios yra degalų sąnaudos ir t.t“, – kalbėjo D.Tatarūnaitė-Zubenienė.

„DOJUS agro“ atstovaujamas gamintojas „John Deere“ vienintelis iš žemės ūkio technikos gamintojų turi specialią degalų garantijos programą, kuria pasinaudojusiems ūkininkams kompensuojamos išlaidos degalams, jeigu sąnaudos viršija skelbiamą ribą. Tai tvirtas gamintojo, o kartu ir „DOJUS agro“ įsipareigojimas klientams.

Bet kuriame sektoriuje dirbančių žmonių atliekamam darbui daug įtakos daro prastovos, patiriamos dėl sugedusios technikos. Kad šių prastovų būtų išvengiama, „DOJUS agro“ specialistai nuolat stebi prie interneto prijungtų mašinų darbą ir mato situaciją. Jeigu pastebimas gedimo pavojus ar kitokia problema, technikos naudotojas iškart apie tai perspėjamas dar prieš gedimui įvykstant. Tai vadinama proaktyviu servisu.

Žino, kas laukia ateityje

„Pasaulyje visos sritys robotizuojamos, žemės ūkis – ne išimtis“, – įsitikinusi D.Tatarūnaitė-Zubenienė.

Pasak jos, darbui žemės ūkyje skirti robotai jau sukurti, tačiau kol kas nėra tinkamų sąlygų jiems dirbti. Jau dabar galėtume išvysti laukuose be žmonių važinėjančius traktorius ar kombainus, tereikia į jų valdymo sistemas suvesti daugiau duomenų.

„Elektrinio traktoriaus prototipą jau esame matę parodose ir nekyla abejonių, kad jis ateityje taps serijiniu gaminiu.

Inžinieriams liko išspręsti tik vieną rimtą problemą – kaip sutalpinti daugiau akumuliatorių, nes traktoriui reikia didelės jėgos“, – kalbėjo „DOJUS agro“ Lietuvos filialo vadovė.

Pasak jos, nors dauguma klientų nori žengti veiklos skaitmenizavimo link, šioje srityje dar reikia nemažo pasirengimo, todėl bendrovė talkina rengdama specialius mokymus ir seminarus, konsultuoja telefonu, siūlo sprendimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.