Pramonės parke – energiją taupantys projektai

Panevėžio pramonės parke (PPP) įsikūrusių įmonių darbuotojai nuo kovo džiaugiasi pagerintomis darbo sąlygomis – apšviesta teritorija, šiuolaikiški šviestuvai sumontuoti ir darbo vietose.

Panevėžio pramonės parke jau įgyvendintas apšvietimo atnaujinimo projektas, o ateityje čia ketinama ant pastatų įrengti ir saulės jėgainių parką.
Panevėžio pramonės parke jau įgyvendintas apšvietimo atnaujinimo projektas, o ateityje čia ketinama ant pastatų įrengti ir saulės jėgainių parką.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2021, 2:56 PM

Ne mažiau gerų emocijų ši nemenka investicija suteikė ir PPP šeimininkams, nes ne tik sutaupys elektros energijos, bet ir prisidės prie energijos išteklių tausojimo.

PPP vadovas Mantas Klupšas sakė, kad projektas bus tęsiamas, nors jam ir neskiriama jokia nei valstybės, nei europinių struktūrinių fondų parama.

„Į apšvietimą investavome daugiau kaip 100 tūkstančių eurų, o ši investicija, mūsų skaičiavimais, atsipirks per pusketvirtų metų, – kalbėjo PPP vadovas. – Buvome planavę, kad mėnesio sąskaitos už elektros energiją sumažės 2800 eurų. Nors elektra biržoje per metus kaip reikiant pabrango, planuotas ekonominis efektas išliko.“

Nutarė gerinti sąlygas

Patrauklioje vietoje įkurtas pramonės parkas su gerai išplėtota infrastruktūra ir visomis būtinomis komunikacijomis veikia nuo 2015 metų. Jo šeimininkai administracinėms reikmėms, sandėliavimui, gamybai ir montavimui turi parengę 100 tūkstančių kvadratinių metrų patalpų.

Per šešetą metų PPP užsipildė maždaug 60 procentų – dabar kasdien į saugomą teritoriją suvažiuoja daugiau kaip 700 automobilių. Jais į darbą atvyksta daugiau kaip 1000 darbuotojų.

„Mūsų administruojamos patalpos skirtingai įrengtos: dalį įsirengė patys nuomininkai, dalį – mes patys, – pasakojo M.Klupšas. – Per metus vien apšvietimui suvartojame labai daug elektros energijos, tad akivaizdu, kur galima sumažinti išlaidas.“

Pasak vadovo, siekis buvo ir pagerinti darbo sąlygas, todėl kartu su bendrove „Ignitis“ ir subrangovais praėjusių metų rudenį buvo parengtas gamybos patalpų ir teritorijos apšvietimo pertvarkos projektas.

Susidūrė su iššūkiais

Apšvietimo atnaujinimo projektas buvo susijęs su automobilių pramonei produktus gaminančia bendrove, todėl darbus atliekančiam rangovui teko stengtis kuo mažiau trukdyti – tuo pat metu vyko ir gamyba, ir buvo atnaujinamas apšvietimas.

Sąlygos buvo sudėtingos, nes pramoninėse patalpose reikėjo keisti 6 metrų aukštyje sumontuotus senus šviestuvus, o privažiuoti trukdė gamybos įrenginiai. Negana to, paaiškėjo, kad tiktai nuimti senų ir sumontuoti 328 ekonomiškų LED šviestuvų nepakaks, – specialistams teko sutvirtinti ir laikančiąsias konstrukcijas.

Kur kas paprasčiau buvo įrengti 32 didžiulius teritoriją apšviečiančius LED prožektorius, valdomus apšvietos davikliais. Kad nebūtų eikvojama elektros energija administracinėse patalpose, koridoriuose buvo sumontuoti judesio davikliai. Apskaičiuota, kad ši didelė investicija per metus padės sutaupyti 33 250 kilogramų anglies dvideginio, o elektros energijos suvartojimas sumenks net 133 MWh.

Projektas bus tęsiamas

PPP vadovas M.Klupšas sakė, kad šių metų kovą baigtu projektu liko patenkinti ir jie, ir čia įsikūrusių įmonių darbuotojai. Ne vienas panevėžietis džiaugėsi šia investicija, nes pagerintos darbo sąlygos tausos regėjimą.

„Esame numatę projektą tęsti. 2022 metų pirmoje pusėje energijos išteklius taupančius šviestuvus montuosime likusiose patalpose.

Investicija bus šiek tiek mažesnė, nes brangiausią dalį – 24 hektarus užimančios teritorijos apšvietimą – jau įrengėme“, – pasakojo M.Klupšas.

Antrajame etape į likusių pramoninių patalpų apšvietimą bus investuota maždaug 60 tūkstančių eurų.

Įrengs saulės jėgainių parką

PPP direktorius sakė, kad jau numatyta kita didelė investicija – ant pastatų stogo planuojama įrengti didžiulį saulės jėgainių parką.

„Mes norime ne tik naudotis šiuolaikiškomis technologijomis, taupyti patys gamindami elektrą, bet ir prisidėti prie švaresnės aplinkos išsaugojimo. Be abejo, tai pagerina ir įvaizdį, kuris ypač svarbus užsienio įmonėms“, – kalbėjo M.Klupšas.

Ši investicija bus dar didesnė – planuojama, kad toks saulės jėgainių parkas atsieis apie 500 tūkstančių eurų. Projektą numatyta užbaigti dar šiais metais.

Padėjo patikimas partneris

PPP vadovas pažymėjo, kad sprendimą investuoti į apšvietimą padėjo priimti bendrovės „Ignitis“ taikomas ESCO (angl. „Energy Service Company“) modelis.

Panevėžiečiams pasiūlyta pagalba – ne patiems viską daryti, o pasinaudoti didžiulę patirtį sukaupusio partnerio siūlomais techniniais sprendimais.

Tokio „Ignitis“ partnerystės modelio esmė – padėti užsakovui kuo daugiau sutaupyti elektros energijos, atnaujinti apšvietimą ir pagerinti sąlygas darbuotojams.

Profesionalią pagalbą gavęs pastato valdytojas neturi rūpintis nei finansavimu, nei rangovo paieškomis.

Už įdiegtas inovacijas vartotojas atsiskaito per pasirašytos sutarties trukmę. Tai nėra skausminga našta, nes didžiąją išlaidų dalį padengia sutaupyta elektros energija.

Apskaičiuota, kad ESCO modelio taikymas vartotojams sutaupo net 30–50 proc. elektros energijos.

Pateikia sektinų pavyzdžių

Elektros, dujų tiekimo, saulės energijos projektus įgyvendinanti bendrovė „Ignitis“ pagal susitarimą su Energetikos ministerija rūpinasi ir vartotojų švietimu.

Bendrovė pristato ir pati siūlo geriausius energinio efektyvumo projektus – tokius, kaip aprašytas Panevėžio pramonės parko atvejis.

„Ignitis“ vykdoma šviečiamoji programa ne tik ragina vartotojus taupyti energiją, investuoti į ekologiškas priemones, bet ir supažindina su jau įgyvendintais sėkmės pavyzdžiais.

Vienas tokių sektinų pavyzdžių – Panevėžio pramonės parke jau įgyvendintas apšvietimo projektas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.