Ilgametę patirtį sukaupęs finansų ekspertas – apie įžūlų užsispyrimą ir jaunų žmonių nežinojimą, kuo nori tapti

Ilgametę patirtį finansų srityje sukaupęs Sigitas Žutautas dabar ja dalijasi ir su jaunimu „Rotary akademijoje“. Daugelis jaunų žmonių dažnai sako nežinantys, ko nori gyvenime, tačiau S.Žutautas įsitikinęs – tą iš tiesų žino kiekvienas, tik garsiai to nepasako. Pasak jo, daugelis turi gerą verslo idėją, tik reikia ją imti ir įgyvendinti, puikiais įmonių vadovais gali tapti ir jauni žmonės, o sava patirtis, nors karčiausia, bet geriausiai pamokanti.

Sigitas Žutautas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sigitas Žutautas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sigitas Žutautas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sigitas Žutautas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sigitas Žutautas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sigitas Žutautas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sigitas Žutautas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sigitas Žutautas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sigitas Žutautas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sigitas Žutautas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sigitas Žutautas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sigitas Žutautas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sigitas Žutautas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sigitas Žutautas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sigitas Žutautas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sigitas Žutautas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sigitas Žutautas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sigitas Žutautas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jun 29, 2021, 8:00 AM

Jaunas – nebūtinai nekompetentingas

Šiuo metu S.Žutautas yra gamtinių dujų sistemos perdavimo operatoriaus „Amber Grid“ nepriklausomas valdybos narys bei valstybės valdomos elektros ir dujų perdavimo grupės „Epso–G“ Inovacijų komiteto pirmininkas. Ilgą laiką jis dirbo finansų srityje, bankuose, o šiuo metu užsiima ir startuolių konsultavimu.

Į klausimą, kodėl konsultuoja būtent startuolius, S.Žutautas turėjo paprastą atsakymą: „Startuoliai – tai greitesnė rinka, greitesnis judesys, mažiau biurokratijos, mažiau formalumų, daugiau dirbama dėl rezultato, su didelėmis viltimis, kad pasiseks, nors kartais taip ir neįvyksta.“

Tačiau pašnekovas sakė konsultuojantis ne visus į jį besikreipiančius verslus. Pirmiausia turi sutapti jo ir kliento požiūriai į darbą.

„Prieš pradėdamas dirbti su klientu visada įvertinu, ar aš jį suprasiu, ar galėsiu ir gebėsiu dirbti su juo ir ar atnešiu jam naudingos informacijos“, – portalui lrytas.lt sakė S.Žutautas.

Be to, anot jo, puikiai įmonėms vadovauti gali ir jauni žmonės, amžius – tikrai nėra rodiklis.

„Gerai išnaudoti metai prideda žinių. Amžius gali būti privalumas, bet jokiu būdu ne būtinybė. Aš pats pradėjau vadovauti būdamas apie 30 metų. 2007 m., kai man buvo 33 m., tapau DNB banko valdybos nariu, o 2009 m. – jau kitos įmonės generaliniu direktoriumi. Tada man neatrodė, kad esu per jaunas ir nesugebantis vadovauti.

Kai norvegai įsigijo dalį DNB banko akcijų, jie atvažiavo čia pasižiūrėti, o vėliau audito komentaruose pamatėme tokį linksmą punktą – lietuviškas DNB banko kolektyvas yra labai jaunas. Mes nesupratome – čia trūkumas ar privalumas“, – nusijuokė S.Žutautas.

Patirtis nuvedė ir kitu keliu

Ribų nenubrėžia ne tik amžius, bet ir profesija. Daugiausia finansų srityje ir bankuose dirbęs S.Žutautas 2017 m. buvo pakviestas laikinai vadovauti Lietuvos nacionaliniam operos ir baleto teatrui (LNOBT).

„Tada reikėjo stabilizuoti teatro finansinę situaciją, įnešti daugiau objektyvumo ir skaidrumo į finansų valdymą. Manau, kad žmonės, kurie mane pakvietė vadovauti, norėjo išnaudoti mano sukauptą patirtį ir žinias.

Tiesa, tai visiškai kita sritis, juk finansai svarbi, bet tik mažoji dalis teatro veiklos. Didžioji dalis – kokybiškas menas, kūryba ir žiūrovų aptarnavimas. Tačiau turint gerą komandą ir bendradarbiaujant galima padaryti viską.

Yra žmonių, manančių, kad LNOBT vadovas turi nuspręsti, kuris solistas dainuos viename ar kitame pastatyme. Tačiau aš manau, kad neprivalo. Tam yra visa komanda, choro vadovas, dirigentas, žmonės, kurie labai gerai atlieka savo darbą“, – pasakojo S.Žutautas.

Visgi ši sritis S.Žutautui ir ne tokia jau tolima – jis sakė labai mėgstantis teatrą, operą ir baletą, o jei būna Vilniuje, neaplenkia ir Dainų švenčių bei Šokių dienų. „Aš ir pats jaunystėje esu šokęs“, – užsiminė jis.

Mokslai – vertingi, bet sava patirtis – išmoko daugiausia

S.Žutautas įgijo ekonomikos bakalauro ir magistro laipsnius Vilnius universitete, stažavosi ir kėlė vadovo kvalifikaciją užsienyje. Pasak jo, geri mokslai gerai pasirinktoje institucijoje su gerais dėstytojais – gali atnešti tokių žinių, kurių pačiam tektų siekti 5 ar net 10 metų.

„Mokslai gali pagreitinti procesą, sumažinti daromų klaidų skaičių. Tačiau jokiu būdu mokslas neduos visko. Vis dėlto sava patirtis yra karčiausia, bet geriausia, o mokymasis iš savo klaidų – būtinas“, – patikino jis.

Tačiau, pasirodo, S.Žutautui darbe praverčia ne tik universitete, bet ir dar mokyklos suole išmoktos žinios.

„Pastaraisiais metais dirbdamas „Amber Grid“ naudojuosi mokykloje išmoktomis fizikos žiniomis. Labai mėgau fiziką ir buvau Lietuvos jaunųjų fizikos olimpiados laureatas, o dabar galiu laisvai kalbėti su inžinieriais, dujininkais, elektrikais. Po 5 pokalbio minučių ir jie, ir aš suprantame, kad visgi galime susikalbėti.

Užtenka tam mokyklinių žinių ir žinojimo, kur pasiskaityti, pasidomėti daugiau“, – užtikrino pašnekovas.

Nepabandžius – nieko nebus

„Viskas gerai, kai jaunas žmogus nežino, kokią specialybę pasirinkti ir ko jis tiksliai gyvenime nori. Tam esame mes, vyresni, kurie galime būti šalia jų, jie gali mums užduoti klausimus, o mes galime jiems patiems padėti rasti atsakymus. Už juos mes į jokius klausimus neatsakome“, – taip apie „Rotary akademijos“ mokinius pasakojo S.Žutautas.

Jis užsiima mentoryste jau ne pirmą kartą. „Vienos rankos pirštų trūksta suskaičiuoti, o ar dviejų rankų pirštų užtenka – nebeatsimenu“, – juokėsi pašnekovas.

Jis, kaip mentorius, pastaruoju metu sulaukia ir vaikinų, ir merginų, drąsių bandyti ir norinčių ką nors veikti. Jeigu jaunuoliai ateina su idėja kurti ir vystyti verslą, dažnai klausia S.Žutauto patarimų, nes nežino, kokį tolimesnį žingsnį žengti verslo kūrimo link.

„Esu linkęs paklausti, o ką jie galvoja, koks turėtų būti kitas žingsnis. Dažnai pasirodo, kad trečdalį tų žingsnių žmonės jau žino, tik reikia juos garsiai išsakyti. Kitą trečdalį žingsnių aš galiu pasiūlyti, patarti, ką reikėtų padaryti, į ką atkreipti dėmesį, ko nepamiršti.

Taip pat galiu pasidalyti kontaktais, kurie padės teisinėje, apskaitos ar kitoje srityje. Tai patirties privilegija – turiu kitų žmonių kontaktų, kurie geranoriški ir gali padėti“, – pasakojo jis.

Sulaukia S.Žutautas ir mokinių, neturinčių verslo idėjų. Tačiau net ir čia randama išeitis.

„Jei žmogus sako, jog nežino, ko nori, jis vis tiek žino, ko nori po dviejų, trijų savaičių ar net pusmečio.

Pavyzdžiui, galbūt jis nori toliau mokytis, tada keliame klausimą – kuriuos mokslus pasirinkti, kad jie būtų naudingi. Jis žino, kad nori praplėsti pažinčių ratą – puiku. Tada kitas klausimas – kam tą pažinčių ratą ateityje panaudos? Todėl sakau, kad nieko baisaus, jei žmogus nežino, ką darys gyvenime, aš galiu jam padėti susikonkretinti, ką jis veiks ateinantį pusmetį“, – pasakojo mentorius.

Nors galima įsivaizduoti, kad tik jaunuoliai semiasi žinių iš patyrusių mentorių, pasirodo, ne viskas yra būtent taip. Anot S.Žutauto, net ir patys mentoriai mokosi iš savo mokinių, o jis pats išmoko užsispyrimo.

„Prisiminiau, kad galima būti labai užsispyrusiam ir net įžūliai užsispyrusiam, bet gerąja prasme. Ir nieko tokio yra sukurti mokymo planą ir padėti kariuomenės vadui jį ant stalo. Tai gali padaryti ir jaunas žmogus“, – sakė S.Žutautas.

Jo vienintelis patarimas visiems jaunuoliams ir jauniems verslininkas yra toks: „Reikia bandyti. Jeigu turite mintį, reikia jos siekti, daryti. Nepasiseks – nieko tokio. Skaudės? Taip. Tačiau nepabandžius nieko ir nebus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.