Dėl Klaipėdos turgaus kunkuliuoja aistros: trypčiojanti valdžia trukdo prikelti merdinčią miesto erdvę

Senajame turguje nugriovus avarinės būklės lauko prekybos paviljonus atsivėrusioje erdvėje planuojama kurti „Žvejų uostą“. Tikimasi, kad šis projektas pradės šiuo metu merdinčios senamiesčio erdvės atgimimą, tačiau labiausiai laukiama, kada miesto politikai apsispręs dėl turgaus ateities: parduoti ar palikti Savivaldybei.

Į pirmąją mugę prekybininkus vilios didelėmis prekybinio ploto nuolaidomis, nes pagrindinis tikslas yra atgaivinti turgų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Į pirmąją mugę prekybininkus vilios didelėmis prekybinio ploto nuolaidomis, nes pagrindinis tikslas yra atgaivinti turgų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
V.Grubliauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Grubliauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į pirmąją mugę prekybininkus vilios didelėmis prekybinio ploto nuolaidomis, nes pagrindinis tikslas yra atgaivinti turgų.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Į pirmąją mugę prekybininkus vilios didelėmis prekybinio ploto nuolaidomis, nes pagrindinis tikslas yra atgaivinti turgų.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Į pirmąją mugę prekybininkus vilios didelėmis prekybinio ploto nuolaidomis, nes pagrindinis tikslas yra atgaivinti turgų.<br>I.Skliutaitės asociatyvi nuotr.
Į pirmąją mugę prekybininkus vilios didelėmis prekybinio ploto nuolaidomis, nes pagrindinis tikslas yra atgaivinti turgų.<br>I.Skliutaitės asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Edgaras Valeckas, www.ve.lt

Jul 7, 2021, 11:05 AM, atnaujinta Jul 7, 2021, 11:52 AM

Priekrantės verslinės ir rekreacinės žuvininkystės asociacijos pirmininkas Mindaugas Rimeikis jau liepos 16-18 dienomis klaipėdiečius ir miesto svečius kviečia į savaitgalio mugę naujai suformuotoje Senojo turgaus aikštėje. Senojo turgaus „Žvejų uoste“ bus galima įsigyti lietuviškų žuvų ir kitų gėrybių.

„Prieškario Lietuvoje tokios mugės vyko Teatro aikštėje, turime planų jas atgaivinti Senajame turguje“, – „Vakarų ekspresui“ sakė M.Rimeikis. Anot jo, be tradicinių lietuviškų karšių ir ešerių, žvejai siūlys paragauti neįprastos išvaizdos ir skonio vėjažuvių ar invazinių grundulų, kurie jau tapo mūsų Baltijos pakrantės įprasta žuvimi.

„Jei viskas pavyks ir pirkėjai palankiai įvertins „Žvejų uosto“ idėją, ji galėtų gyvuoti kiekvieną savaitgalį, o prieš didžiąsias metų šventes (Velykas, Kalėdas) – ir visą savaitę“, – planais dalinasi M.Rimeikis. Tačiau jis sako, kad tokia idėja reikia sudominti ne vien pirkėjus, bet ir prekybininkus.

Vilios nuolaidomis

Senajam turgui laikinai vadovaujantis UAB „Naujasis turgus“ direktorius Viačeslavas Karmanovas sako, kad į pirmąją mugę prekybininkus vilios didelėmis prekybinio ploto nuolaidomis, nes pagrindinis tikslas yra atgaivinti Senąjį turgų, kad jį iš naujo atrastų tie pirkėjai, tiek prekybininkai. Anot jo, nugriovus senus prekybinius paviljonus atsiradusi nauja aikštė yra tikrai didelė – apie 1 600 kvadratinių metrų. Todėl vietos prekybai yra.

„Pirmoji mugė bus gera repeticija prieš Jūros šventės savaitgalį“, – sakė V.Karmanovas.

Jis neabejoja, kad būtent per Jūros šventę prekybininkų Senajame turguje nestigs, tačiau yra optimizmo ir dėl turgaus ateities.

„Šiuo metu net turgaus halės prekybos plotų užimtumas siekia tik 30 procentų, net prekyba žuvimis jame nevyksta, tačiau tikslas yra 100 procentų užimtumas“, – sako V.Karmanovas. Anot jo, tikimasi, kad naujai suformuota aikštė leis vystyti ne tik muges ir prekybą. Joje bus galima organizuoti įvairius renginius, taip pat kurtųsi ir maitinimo įstaigos.

„Jau vyksta pokalbiai su verslininkais, yra susidomėjimas, galėtų būti kažkas panašaus kaip Mažvydo alėjoje, staliukai aikštėje, o patalpų virtuvei halėje mes turime“, – planais prisivilioti kavines dalinasi V. Karmanovas. Anot jo, tolesnis žingsnis turėtų būti viso turgaus rekonstrukcijos projekto rengimas. Reikėtų tvarkyti tiek prekybos halę, tiek aplinkinę teritoriją. Tačiau Senasis turgus priklauso Klaipėdos savivaldybei, kuri niekaip neapsisprendžia dėl prekyvietės ateities.

Turgus dėl turgaus

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, „Vakarų ekspresui“ komentuodamas Senojo turgaus situaciją, akcentavo, kad politinio sutarimo dėl turgaus ateities kol kas nėra. Klausimas kelia daug aistrų, ir kiek mieste yra politinių frakcijų, beveik tiek skirtingų nuomonių šiuo klausimu.

„Vyksta turgus dėl turgaus“, – vaizdžiai situaciją apibūdina V.Grubliauskas. Jis tikisi, kad galbūt jau ateinančioje Tarybos kolegijoje liepos viduryje pavyks išgryninti galimus variantus ir galbūt rugsėjo mėnesį miesto Tarybai bus galima pateikti sprendimą dėl Senojo turgaus ateities.

„Yra trys pagrindiniai galimi variantai: parduoti 100 procentų arba 51 procentą UAB „Senasis turgus„ akcijų privačiam investuotojui arba palikti valdyti Savivaldybei, tik sujungti Senąjį ir Naująjį turgus valdančias įmones“, – vardina V.Grubliauskas.

Jis tikisi, kad būtent tokios trys alternatyvos bus pateiktos Tarybai, kurios nariai balsuodami demokratiniu būdu nulems turgaus ateitį. Pats meras sako, kad Tarybos nariams yra išsakęs savo nuomonę šiuo klausimu, tačiau viešai laikosi diplomatiškos pozicijos ir jos nesako.

„Nors ir koks sprendimas bus pasirinktas, Klaipėdos turgus liks“, – tikina V.Grubliauskas. Jis mano, kad parduodant akcijas privačiam investuotojui sutartyje galima numatyti saugiklius, kurie leistų išsaugoti turgų Klaipėdos senamiestyje.

Meras sutinka, kad ilgai ieškomas sprendimas dėl Senojo turgaus ateities sunkina tokių projektų kaip jau minėtas „Žvejų uostas“ kūrimą, stabdo galbūt ir kitas verslininkų iniciatyvas.

„Tegul žvejai tik gaudo žuvį, o kur ją parduoti, visada rasime“, – bando nesureikšminti politinių nesutarimų dėl Senojo turgaus ateities V.Grubliauskas.

„Vakarų ekspresas“ primena, kad Klaipėdos savivaldybė dar prieš porą metų buvo nutarusi parduoti 49 proc. UAB „Senasis turgus“ akcijų. Tuomet šia galimybe susidomėjo vienintelė pretendentė – UAB „Tilžės turgus“. Ši įmonė siejama su miesto valdančiosios koalicijos Tarybos nario konservatoriaus Andriaus Petraičio šeima. Po ilgai trukusių derybų Savivaldybė nesutarė su „Tilžės turgumi“ ir šiemet buvo nuspręsta ieškoti kitų sprendimų dėl Senojo turgaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.