„Lewben“ akademija: atitikties profesijos ateitis

Atitiktis, pirminėje stadijoje rūpėjusi daugiausia griežtai reguliuojamiems sektoriams, įskaitant finansų, dabar plinta į daugybę sričių ir tampa viena pagrindinių temų daugelyje įmonių, kad ir kokią veiklą jos plėtotų. Atitiktis nėra viena sau atskirai egzistuojanti sritis, į šią temą siūloma žvelgti sistemiškai, analizuoti jos dedamąsias nuo PPTFP, duomenų apsaugos iki tvarumo. Apie tai pasakoja „Lewben“ atitikties paslaugų vadovė Rita Tamulytė.

„Lewben“ atitikties paslaugų vadovė Rita Tamulytė.
„Lewben“ atitikties paslaugų vadovė Rita Tamulytė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 12, 2021, 11:05 AM, atnaujinta Jan 11, 2022, 1:18 PM

– Praėjusiais metais subūrėte finansų ir ne finansų sektoriaus, reguliavimo institucijų atstovus ir didelę patirtį sukaupusius atitikties specialistus į „Lewben“ Atitikties akademiją, kur pristatėte aktualiausias atitikties pareigūnų veiklos tendencijas. Ar ketinate šiais metais organizuoti tokius mokymus?

– Dalis verslo sričių, tokių kaip finansų sektorius, jau dabar griežtai reguliuojamos ir prižiū- rimos institucijų, o reguliacinių reikalavimų kasmet toliau daugėja, jie griežtinami ir plečiami. Atitiktis skverbiasi ir į kitus sektorius, taigi toliaregiškai elgiasi tos organizacijos, kurios, net ir nebūdamos jau dabar įpareigotos laikytis visų atitikties reikalavimų, įtraukia šią temą į savo prioritetus ir į tai investuoja.

Tad norėdami padėti verslui suvokti augančią atitikties reikšmę 2021-ųjų rudenį vėl pakviesime į „Lewben“ Atitikties akademiją – renginių ciklą, kuriame atitiktis teisės aktams, įvairioms taisyklėms, standartams, principams bus nagrinėjama verslui svarbiais aspektais.

– Kokios yra pagrindinės mokymų kryptys?

– Šiųmetėje Atitikties akademijoje išryškės kelios pagrindinės kryptys: PPTFP tiek įpareigotiems, tiek neįpareigotiems subjektams ir „fintech“ sektoriaus atstovams; tvarumas ir taksonomija; pranešėjų, duomenų apsauga, konkurencijos teisės atitiktis. PPTFP srityje reguliavimo svarba žaibiškai auga: ne tik finansų sektoriaus dalyviai ir kiti įpareigoti subjektai, bet ir neįpareigotos įmonės diegia atitikties kultūrą, kad pažintų savo klientus bei partnerius, įsivertintų užmezgamų dalykinių santykių patikimumą ir valdytų su tuo susijusią finansinę, operacinę bei reputacinę riziką.

Taip verslas išvengia papildomų rūpesčių, galinčių kilti bendradarbiaujant su bankais ar kitomis finansų įstaigomis. Vis daugiau dėmesio atitikčiai skiria įmonės, bendradarbiaujančios su užsienio partneriais, eksportuojančios, importuojančios prekes, užsiimančios tarptautine logistika. Joms prekybos reikalavimų atitiktis („trade compliance“), klientų, partnerių, tiekėjų pažinimas ir sankcijų patikra tampa privaloma, nes pažeidimai nesilaikant šių reikalavimų gali kelti grėsmę verslui ir įmonės reputacijai.

Vyksta finansų rinkos plėtra, nes atsiranda naujų žaidėjų, populiarėja elektroninės finansų ir virtualiųjų valiutų paslaugos. Akivaizdu, kad PPTFP reikalavimai šiose srityse plėsis ir griežtės, tad rinkos dalyviams svarbu tai įvertinti. Skirtingas valstybių požiūris į virtualųjį turtą bei reguliavimo skirtumai šioje srityje skatina kurti bendrą reguliavimo sistemą, tarptautinius kovos su pinigų plovimu standartus. FATF – tarptautinė kovos su pinigų plovimu organizacija, formuojanti PPTFP standartus, nuo 2019 m. kasmet persvarsto ir tvirtina naują rekomendacijų redakciją dėl virtualiųjų valiutų ir jų biržų reguliavimo PPTF prevencijos srityje. Be to, 5-oji pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos direktyva, įpareigojusi PPTFP reikalavimų laikytis ir virtualiųjų valiutų keityklų bei virtualiųjų valiutų piniginių operatorius, papildyta naujais reikalavimais įgyvendinant naują 6-ąją PPTFP direktyvą, išplečiančią galiojančių teisės aktų taikymo sritį ir griežtinančią baudžiamąją atsakomybę nesilaikant PPTFP reikalavimų.

– Ar planuojate į mokymų programą šiais metais įtraukti naujų temų?

– Šiemet mokymuose bus tęsiamos tiek ankstesnės temos, tiek pereinama prie reguliavimo naujovių tokiose srityse kaip tvarumas ir taksonomija, pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencija (PPTFP), konkurencijos teisės atitiktis.

Šiais metais tikrai praplėtėme mokymų programą papildydami susijusiomis temomis, tad Atitikties akademijos turinys išlieka aktualus tiek ankstesniems, tiek naujiems mokymų dalyviams. Viena jų – atitiktis ir tvarumas – palyginti nauja tema, bet ji įmonėms vis aktualesnė.

Šiandien kiekvienas verslas susiduria su iššūkiais kurdamas produktus, paslaugas ir verslo modelius, kuriuose turi derėti ir ekonominio augimo perspektyva, ir maža žala aplinkai. Tvaraus vystymosi svarbą lemia ir nauji teisės aktai.

Akivaizdu, kad tvarumo principais šiuo metu nesivadovaujančios įmonės turėtų suskubti persvarstyti savo veiklą, įsivertinti rizikas, kitaip gresia prarasti konkurencinį pranašumą ir galimybes pritraukti investicijų. Ir apie tai, ir daugiau bus kalbama rugsėjo mėnesį numatomuose „Lewben“ Atitikties akademijos renginiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.