JK konkurencijos prievaizdai skyrė farmacijos įmonėms baudų už manipuliavimą rinka

Didžiosios Britanijos konkurencijos prievaizdai ketvirtadienį paskelbė kelioms farmacijos įmonėms už įstatymų pažeidimą tiekiant hidrokortizono tabletes skyrę šimtų milijonų svarų baudų.

JK konkurencijos prievaizdai skyrė farmacijos įmonėms baudų už manipuliavimą rinka.<br>V.Balkūno nuotr.
JK konkurencijos prievaizdai skyrė farmacijos įmonėms baudų už manipuliavimą rinka.<br>V.Balkūno nuotr.
JK konkurencijos prievaizdai skyrė farmacijos įmonėms baudų už manipuliavimą rinka.<br>A.Srėbalienės nuotr.
JK konkurencijos prievaizdai skyrė farmacijos įmonėms baudų už manipuliavimą rinka.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 15, 2021, 3:49 PM

Konkurencijos ir rinkų priežiūros tarnyba (CMA) pranešė, jog bendrovėms, kurios buvo susijusios su tuo, kad šios tabletės valstybinei Nacionalinei sveikatos tarnybai (NHS) buvo parduodamos per brangiai ir buvo manipuliuojama rinka, buvo skirta baudų už maždaug 260 mln. svarų (305 mln. eurų).

Tarnybai atlikus tyrimą buvo nustatyta, jog „Auden Mckenzie“ ir „Actavis UK“, dabar žinoma pavadinimu „Accord-UK“, hidrokortizono tabletes Nacionalinei sveikatos tarnybai „pernelyg didelėmis kainomis“ pardavinėjo beveik dešimtmetį.

Tarnyba taip pat nustatė, kad „Auden Mckenzie“ mokėjo galimiems konkurentams „AMCo“ (dabar veikia pavadinimu „Advanz Pharma“) ir „Waymade“, kad šie nesikištų į šią rinką, o pati bendrovė galėtų išsaugoti savo, kaip vienintelės šių tablečių tiekėjos, pozicijas.

2015 metais hidrokortizono pardavimą perėmusi „Actavis UK“ toliau mokėjo „AMCo“, nurodė CMA.

Per tarnybos nagrinėtą laikotarpį, tai yra nuo 2008 iki 2018 metų, šių gyvybiškai svarbių tablečių kainos pakilo daugiau kaip 10 tūkst. procentų.

„Tai, be jokios abejonės, yra vienas rimčiausių piktnaudžiavimo atvejų, kuriuos nustatėme per kelerius pastaruosius metus“, – pareiškė CMA vadovas Andrea Coscelli (Andrea Kosčelis), cituojamas CMA paskelbtame pranešime. Anot jo, šis piktnaudžiavimas Nacionalinei sveikatos tarnybai, taigi ir mokesčių mokėtojams, atsiėjo šimtus milijonų svarų.

„Buvo šiurkščiai pažeidinėjami įstatymai ir dirbtinai išpučiamos NHS išlaidos ir dėl to mažėjo pacientų priežiūrai turimų lėšų. Mūsų bauda – tai įspėjimas visoms kitoms farmacijos įmonėms, planuojančioms išnaudoti NHS“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.