A. Merkel: susitarimas su JAV dėl „Nord Stream 2“ yra geras žingsnis, tačiau tebėra „skirtumų“

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį pasveikino kompromisinį susitarimą su Jungtinėmis Valsyijomis dėl kontroversiško Rusijos dujų eksporto vamzdyno „Nord Stream 2“, bet pridūrė, kad kai kurių nuomonių skirtumų išlieka.

A.Merkel.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Merkel.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2021, 3:02 PM, atnaujinta Jul 22, 2021, 3:30 PM

JAV ankstesnę dieną anonsavo pasiektą susitarimą dėl „Nord Stream 2“, kuriuo numatoma, kad Rusijai gali būti taikomos sankcijos, jeigu Maskva energetikos sektorių naudos kaip „ginklą“ prieš Ukrainą ar kitas šalis. A.Merkel sakė, kad šis susitarimas yra „geras žingsnis, rodantis abiejų pusių nusiteikimą siekti kompromiso“.

Visgi ji pridūrė, kad „nuomonių skirtumų išlieka“.

„Nord Stream 2“ jau seniai temdo Vašingtono ir Berlyno santykius, bet trečiadienį sudarytu susitarimu siekiama šiame ginče padėti tašką.

Beveik baigtas tiesti 10 mlrd. eurų vertės dujotiekis turi dvigubai padidinti rusiškų dujų tiekimo Vokietijai, kuri yra didžiausia Europos ekonomika, pajėgumus.

Vokietija argumentuoja, kad jau būtina užsitikrinti didesnį dujų tiekimą, šaliai palaipsniui atsisakant anglimis kūrenamų ir atominių jėgainių.

Tačiau šiam projektui įnirtingai priešinosi JAV ir virtinė Europos šalių, įskaitant Ukrainą, Lenkiją ir Lietuvą. Jos argumentuoja, kad „Nord Stream 2“ padidins energetinę priklausomybę nuo Rusijos ir sustiprins Maskvos geopolitinę įtaką.

Dujotiekis leidžia apeiti Ukrainos dujų infrastruktūrą ir atimti iš šios šalies jai labai reikalingas tranzito lėšas. Kijevas baiminasi, kad atsiradus alternatyvai tiekti dujas aplenkiant Ukrainą bus pašalintas svarbus stabdis Rusijos agresijai šiame regione.

Pagal susitarimą su JAV Vokietija įsipareigojo imtis atsakomųjų priemonių, jeigu Ukrainos nuogąstavimai išsipildytų.

Vokietija taip pat sakė galinti pati spausti Rusiją pratęsti dujų tranzito per Ukrainą sutartį, turinčią pasibaigti 2024 metais, taip pat skatinti investicijas į žaliosios energetikos projektus Ukrainoje.

Ketvirtadienį kalbėdamasi su žurnalistais Berlyne A.Merkel sakė, kad sankcijos neabejotinai galėtų būti taikomos, jeigu Rusija dujotiekiu naudosis geopolitiniais tikslais, bet išreiškė viltį, kad „mums jų neprireiks“.

„Rusijos pusė sakė nenaudosianti energijos kaip ginklo, – sakė A.Merkel. – Patikėkime jų žodžiu.“

Veteranė lyderė taip pat pabrėžė, kad svarbus palaikyti ryšio kanalus su Maskva, žlugus jos neseniai keltam pasiūlymui surengti Europos Sąjungos ir Rusijos viršūnių susitikimą.

Net kai „padėtis būna komplikuota, sudėtinga“, turėtume „toliau kalbėtis ir mėginti rasti sprendinių“, pridūrė jį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.