Koronavirusas medikamentų tiekimo nesutrikdė, vaistų pritrūksta dėl kitų priežasčių

Pusantrų metų Lietuvą sukausčiusi koronaviruso krizė vaistų tiekimo nesutrikdė. Vaistinių atstovai pripažįsta, kad pandemijos pradžioje buvo nežinomybės, todėl kai kurių medikamentų buvo užsakoma daugiau, kad nepritrūktų, bet vėliau, sukūrus „ekonominį tunelį“ rimtų pasekmių pavyko išvengti.

Pusantrų metų Lietuvą sukausčiusi koronaviruso krizė vaistų tiekimo nesutrikdė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pusantrų metų Lietuvą sukausčiusi koronaviruso krizė vaistų tiekimo nesutrikdė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pusantrų metų Lietuvą sukausčiusi koronaviruso krizė vaistų tiekimo nesutrikdė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pusantrų metų Lietuvą sukausčiusi koronaviruso krizė vaistų tiekimo nesutrikdė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 25, 2021, 7:15 PM

„Eurovaistinės“ komunikacijos vadovės Lauros Bielskės teigimu, prasidėjus pandemijai buvo diskutuota, kas nutiktų, jeigu laiku būtų negauta tam tikrų preparatų.

„Tai buvo prieškarantininis metas, kai daugelis žmonių negalėdavo sugrįžti iš svečių šalių. Šis klausimas buvo sprendžiamas visos Europos mastu ir sukūrus ekonominį koridorių mus pasiekdavo tai, ką užsakydavome“, – teigė ji.

„Benu“ vaistinių tinklo rinkodaros ir komunikacijos vadovo Mindaugo Urbo teigimu, vaistų tiekimo sutrikimų pasitaiko, tačiau išskirti kurią nors konkrečią vaistų kategoriją ar preparatą – ryškių tendencijų nejaučiama.

„Sudėtinga teigti, kad vaistų tiekimo sutrikimams įtakos turi būtent COVID-19 pandemija, nes dažnu atveju susideda daug kintamųjų tiek gamybos, tiek logistikos ar užsakymų grandyse“, – BNS teigė jis.

Tiesa, „Benu“ vaistinės atstovas pabrėžė, kad Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba neseniai pradėjo viešai skelbti apie laikinus ir nuolatinius vaistų tiekimo sutrikimus bei planuojamas tiekimo atnaujinimo datas.

„Galbūt tai galima vertinti kaip signalą, kad didėja visuomenės poreikis operatyviai ir lengvai gauti informacijos apie vaistų tiekimo situaciją ir galimus sutrikimus“, – tvirtino M. Urbas.

„Gintarinės vaistinės“ ir „Norfos vaistinės“ tinkluose taip pat nepastebėta vaistų trūkumo dėl koronaviruso įtakos.

„Dirbame su tiekėjais visame pasaulyje, tačiau šiuo metu jokių didesnių sutrikimų, kurie turėtų įtakos stabiliam darbui ir keltų grėsmę pacientams tikrai nėra. Pandemijos pradžioje būta gamintojų susirūpinimo dėl galimų žaliavų tiekimo sutrikimų, tačiau tiekimo grandinės išlaikė reikiamą stabilumą ir galime sakyti, kad visi gamintojai, tiekėjai yra pasirengę. Mes taip pat esame atlikę savo namų darbus, užsitikrinę populiariausių vaistų atsargas“, – sakė vaistinių atstovas Džeraldas Kauneckas.

Bendrovės „Nemuno vaistinė“, valdančios „Camelia“ vaistines, komunikacijos projektų vadovės Žiedūnės Juškytės tvirtinimu, vaistų tiekimo sutrikimų dėl pandemijos taip pat nefiksuota.

„Yra tik įprastiniai kai kurių vaistų tiekimo sutrikimai dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, taikomų kvotų Lietuvai“, – teigė ji.

Visos vaistinės pripažįsta, kad tam tikrų vaistų tiekimo sutrikimų pasitaiko nuolat – jie atsiranda, nes pacientų ieškomi vaistai nebegaminami, keičiasi jų pakuotės, dozės ar tiekėjai, užtrunka perregistravimas ir dėl kitų priežasčių. Sutrikimai gali tęstis ir pusmetį.

Kai kurių vaistinių darbuotojai vis tik pripažino, kad beveik kasdien susiduria bent su vienu atveju, kai neturi žmogaus norimo įsigyti ar gydytojo išrašyto vaisto.

„Ramunėlės“ vaistinės Kaune darbuotoja Afroditė Berūkštienė pabrėžė, kad vaistų sutrikimai dažniausia fiksuojami metų sandūroje – gruodį ir sausį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.