Privalomas testavimas ir toliau kelia sumaištį: su nauja tvarka sutinka ne visi, skiriasi ir savivaldybių atsakas

Nuo pirmadienio įvedus privalomą testavimą keletui papildomų profesijų, verslo sektoriuje įsivyravo sumaištis – dalis testuotis nesutinka, o sutinkantiems to padaryti nėra galimybių. Kol Klaipėda didina testavimo apimtis, Vilniaus savivaldybė pristatė kitokią strategiją. 

Vasaros sezonu bijo prarasti darbuotojus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vasaros sezonu bijo prarasti darbuotojus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mobilusis punktas yra ASPĮ dalis.<br>N.Surgailytės nuotr.
Mobilusis punktas yra ASPĮ dalis.<br>N.Surgailytės nuotr.
Nuo pirmadienio įvedus privalomą testavimą keletui papildomų profesijų, verslo sektoriuje įsivyravo sumaištis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nuo pirmadienio įvedus privalomą testavimą keletui papildomų profesijų, verslo sektoriuje įsivyravo sumaištis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Skiepobusų iniciatyvą vertino teigiamai. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Skiepobusų iniciatyvą vertino teigiamai. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Grėsmę kelią ir tai, kad testo neatlikę darbuotojai neturi teisės dirbti.<br>T.Bauro nuotr.
Grėsmę kelią ir tai, kad testo neatlikę darbuotojai neturi teisės dirbti.<br>T.Bauro nuotr.
Skiepobusų iniciatyvą vertino teigiamai. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Skiepobusų iniciatyvą vertino teigiamai. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 28, 2021, 8:40 AM, atnaujinta Jul 28, 2021, 10:02 AM

Dalis testuotis sutinka, dalis – ne

UAB „Vilniaus viešasis transportas“ (VVT) atstovė spaudai Patricija Elžbieta Zarankaitė pranešė, kad įmonė laikosi nuostatos, jog vairuotojai neturėtų būti privalomai testuojami, nes, pasak pašnekovės, bendrovė yra užtikrinusi teisės aktų nustatytą pareigą visiškai atskirti vairuotojus nuo keleivių. „Šiai dienai vairuotojai yra visiškai atskirti nuo keleivių, neprekiauja bilietais ir neturi nuolatinio tiesioginio kontakto su keleiviais ar kitais asmenimis“, – sakė VVT atstovė spaudai.

Statistikos departamento duomenis, beveik 70 proc. įmonės darbuotojų yra imunizuoti. „Manome, kad tam įtakos galėjo turėti prieš savaitę mieste pradėję veikti mobilūs Skiepobusai, kurie pirmiausiai buvo pastatyti prie mūsų įmonės pagrindinių transporto parkų. Įmonės darbuotojai, o ypač vairuotojai, džiaugėsi suteikta galimybe pasiskiepyti šalia darbovietės“, – aiškino ji.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė teigė, kad nuo šiol privalomai turinčių testuotis maitinimo įstaigų darbuotojai tai daryti sutinka, tačiau dėl vietų trūkumo testo atlikti negali. „Daugiausia laisvų vietų kol kas yra rugpjūčio pabaigoje. Yra vietų Jurbarke, kai kam pavyko rasti vietų Šilutėje. Palangoje, Klaipėdoje to padaryti beveik nebėra galimybių“, – apgailestavo I.Valaitienė.

Pasak jos, grėsmę kelia ir tai, kad testo neatlikę darbuotojai neturi teisės dirbti. „Ar jūs įsivaizduojate, ką vasaros metu kavinėms ir restoranams reiškia darbuotojų trūkumas?“, – klausė I.Valaitienė. Anot jos, kyla grėsmė, kad negalėdami atlikti testų darbuotojai neturės galimybės dirbti, o vasaros metu padirbėti nusprendę žmonės išvis atsisakys tai daryti, todėl maitinimo įstaigoms pritrūks darbo jėgos.

Klaipėda didina pajėgas, Vilnius – laukia skiepų

Klaipėdos miesto savivaldybė pranešė, kad išplėtus testuojamų asmenų sąrašą per pastarąsias 10 dienų testavimosi apimtys išaugo nuo 400 iki 640 tyrimų. Siekiant užtikrinti testavimą, darbą organizuojanti Klaipėdos miesto poliklinika skiria papildomas darbuotojų pamainas, prie komandos vėl prisijungė Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro darbuotojai. Klaipėdiečiai piktinasi, kad, negalėdami tyrimų, kaimyninių savivaldybių gyventojai veržiasi į Klaipėdą, taip mažindami pačių klaipėdiečių šansus atlikti privalomus COVID-19 testus.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Lina Korizienė tikino, kad testavimo apimčių Vilniaus savivaldybė plėsti neketina ir teigė mananti, kad su pandemija reikėtų kovoti didinant vakcinacijos, o ne testavimo apimtis. „Po nacionaliniu lygmeniu priimto sprendimo siūlyti nemokamą testavimą nepasiskiepijusiems nuo COVID-19, Vilniuje skaičiuojamas išaugęs kone 7 kartus testų skaičius, tačiau sostinė neketina didinti testavimo apimčių ar resursų – didesnį dėmesį skirs skiepijimui“, – teigė ji.

Pasak L.Korizienės, Vilnius sudarys galimybes testuotis mieste veikiančių įmonių ir įstaigų darbuotojams, kuriems įtariamas koronavirusas, tačiau testuoti į įstaigas nevyks, o vietų skaičius testavimo punkte bus ribotas. „Įmonių darbuotojai bus kviečiami patys atvykti testuotis į mobilųjį punktą V. Gerulaičio g. 1, testavimo apimtys priklausys nuo turimų darbuotojų resursų, todėl iš anksto apgailestaujame, jei teks ieškoti mokamos vietos testui atlikti“, – perspėjo savivaldybės administracijos direktorė.

Nuo pirmadienio privalomai testuotis turi nepersirgę ir nepasiskiepiję krovinių ir keleivių vežėjai, laisvalaikio, pramogų, kultūros sričių, maitinimo įstaigų darbuotojai. Taip pat kareiviai, viešojo administravimo subjektų darbuotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.