Kaune gyvenanti Levusė mėlyniauja nuo mažens. Nors nelengva, bet miške jai, sako, patinka, be to, ir užsidirba. Uogas, tikina, tik rankomis renka.
„Penkiasdešimt metų renku uogas, bet su šukom gyvenime nešukavau“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo moteris.
Sako, rytais keliasi labai anksti ir su drauge autobusu važiuoja Šakių link, į čia esančius miškus. Maždaug 6 valandas mėlyniauja – ir atgal. Kiek pailsėjusi – į turgų.
„Galiu pasakyti, šiemet mažai uogų. Išvis vietom tuščia, o randi plotelį – jau tada ir renki, renki ir prisirenki. Grybų nėra nei sukirmijusių, nei jaunų, nei senų, nei pagyvenusių – jokių nėra“, – sakė Levusė.
Turguje už litrą mėlynių vieni prašo 3, kiti – ir 5 eurų. Varėnos rajono miškuose ties Marcinkonimis surinktomis uogomis prekiaujantis vyras per dieną, sako, jų parduodantis du tris kibirus.
„Jų dar bus, bet ne tuos kiekius surenki kaip anksčiau. Anksčiau, tarkim, surinkdavai 10 kilogramų, dabar – tris. Gamta yra gamta, išdaigą gali mest tokią, kad nesuprasi. Šiandien taip, rytoj gali būt kitaip“, – samprotavo pašnekovas.
Kainos, prognozuojama, dar mažės: dabar 4 eurai, prekeiviai žada – iki 2,2 euro tikrai atpigs.
Mėlynės,rodos, tikrai vienos paklausiausių uogų šiuo metu.
Perkantieji uogas sako – mėlynes valgyti sveika.
Kad lietuviškos mėlynės – naudingos patvirtina ir jas ištyrę Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Farmacinių technologijų instituto mokslininkai.
„Reikia pripažinti, mėlynės Lietuvoje labai geros. Tyrimuose savo sudėtimi pasirodė tikrai labai gerai. Jos vartojamos ne tik vidinėje rinkoje – uogas išveža ir į kitas šalis. Japonijoje trūksta tokių uogų – ten didžiulis poreikis. Yra keletas mėlynių tipų, bet Lietuvoje dominuoja būtent tas, kuris tiktų vaistams gaminti, akių ligoms gydyti“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo LSMU Farmacinių technologijų instituto vadovas Valdas Jakštas.
Neperdozuojant mėlynes rekomenduojama valgyti šviežias arba šaldytas, tuomet šios uogos – veiksmingiausios.
Jeigu perkate maisto papildus su mėlynėmis tikėdamiesi pastiprinti regėjimą, profesorius pataria pasidomėti, kokios mėlynės panaudotos juos gaminant.
„Įprasta regėjimo funkciją priskirti mėlynių vaisiams, bet šviežiems arba šaldytiems, ne džiovintiems. Džiovintos mėlynių uogos turi biologinį efektą, bet jis siejamas daugiau su palankiu efektu virškinimui negu akims“, – aiškino profesorius.
Visur reikalingas saikas, sako profesorius, mėlynes valgant taip pat. O jei kyla klausimų ar jums šios uogos tinka, geriau pasitarti su gydytoju ar vaistininku.