R. Šimašiaus vestuvės atskleidė įsisenėjusias savivaldybės problemas: interesai nedeklaruojami nuolat?

Lietuvos socialdemokratų partija kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus žmonos Gilmos Teodoros Gylytės įmonių, kurios, kaip paaiškėjo, laimi savivaldybės konkursus. Socialdemokratai tai vadina „pramuštu dugnu“. Kas turėta omenyje, „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ kalbėjo LSDP Vilniaus skyriaus pirmininkas Povilas Pinelis ir R.Šimašiaus atstovas spaudai Karolis Vaitkevičius.

R.Šimašius ir jo žmona.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
R.Šimašius ir jo žmona.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
R.Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
R.Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
M.Pakalnis.<br>T.Bauro nuotr.
M.Pakalnis.<br>T.Bauro nuotr.
P.Poderskis.<br>T.Bauro nuotr.
P.Poderskis.<br>T.Bauro nuotr.
Mieste atsirado labai aiškios, visiems vienodos taisyklės – atsirado 10 architektūros taisyklių, atsirado gatvių standartai ir akivaizdu, kad galbūt ne visiems tai patinka, sako K.Vaitkevičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mieste atsirado labai aiškios, visiems vienodos taisyklės – atsirado 10 architektūros taisyklių, atsirado gatvių standartai ir akivaizdu, kad galbūt ne visiems tai patinka, sako K.Vaitkevičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mieste atsirado labai aiškios, visiems vienodos taisyklės – atsirado 10 architektūros taisyklių, atsirado gatvių standartai ir akivaizdu, kad galbūt ne visiems tai patinka, sako K.Vaitkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mieste atsirado labai aiškios, visiems vienodos taisyklės – atsirado 10 architektūros taisyklių, atsirado gatvių standartai ir akivaizdu, kad galbūt ne visiems tai patinka, sako K.Vaitkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
R.Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
R.Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
R.Šimašius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Šimašius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Vaitkevičius.<br>S.Žiūros ir asm. archyvo nuotr.
K.Vaitkevičius.<br>S.Žiūros ir asm. archyvo nuotr.
Re.Šimašius su žmona G.T.Gylyte.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Re.Šimašius su žmona G.T.Gylyte.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Aug 3, 2021, 3:42 PM, atnaujinta Aug 3, 2021, 4:00 PM

– Povilai, kodėl jūs sakote, kad „pramuštas dugnas“? Meras kaip ir turi paaiškinimą: vedė neseniai, tuo metu neturėjo jokių santykių, pats meras, kaip jis teigia, nedalyvauja jokiuose sprendimuose, susijusiuose su konkurso rezultatais.

– Pirma, viešųjų ir privačių interesų deklaravimas, įvairūs galimi konfliktai nėra vienintelė dabartinė problema. Panašu, kad ši problema Vilniaus savivaldybei yra tapusi sistemine ir akivaizdu, kad mero situacija, kuri paaiškėjo tik vakar, yra tik vyšnia ant torto, kurią laikome tam tikra cinizmo apraiška.

Taip pat noriu atkreipti dėmesį: nežinau, kaip liberalai, bet įprastai žmonės santykių neužmezga dieną prieš vestuves. Akivaizdu, kad tie santykiai buvo, savivaldybėje ta naujosios mero žmonos įmonė laimėdavo konkursus ir įdomu bus pasižiūrėti, kokį laiką jie laimimi ir apie kokias sumas kalbama.

15min.lt skelbia, kad nuo 2019 metų laimėti 5 konkursai, didžiausia suma yra 730 tūkst. eurų. Karoli, ką jūs galėtumėte atsakyti į tai, ką kalbėjo Povilas?

– Sunku kažką atsakyti. Suprantame kylančius klausimus, į kuriuos meras bandė atsakyti deklaruodamas savo interesus komisijai, taip pat meras yra kreipęsis pats į komisiją laišku, prašydamas dar kartą išaiškinti, ar reikia imtis kažkokių papildomų priemonių, kad būtų užtikrintas visiškas skaidrumas.

Kaip minima deklaracijoje, kaip meras pats ne kartą yra sakęs, jis nedalyvauja priimant sprendimus nei dėl konkursų, nei dėl kažkokių pirkimų. Tad įžvelgti čia kažkokį ryšį ir kažkokius susitarimus būtų keista.

– Povilai, kaip reaguotumėte į tai, kad iš tikrųjų meras, kaip teigia, nedalyvauja priimant sprendimus?

– Pirma norėčiau sureaguoti į pasakymą, kad interesai buvo deklaruoti: dar kartą atkreipiu dėmesį, kad meras šiuos santykius deklaravo dieną prieš savo vestuves. Antra, Vilniaus miesto savivaldybė įprastai mėgsta pirma padaryti, o tada kreiptis raštais.

Bet čia kalba eina apie sąžiningumą ir politiko padorumą – kadangi santykiai neprasidėjo dieną prieš vestuves, tai jeigu esi sąžiningas politikas, ką visą laiką deklaruoji, kai eini į mero rinkimus aiškini, kad susitvarkysi su korupcija, tai kaip gali turėti kažkokius santykius, kurie gali kelti klausimų – panašu, kad meras pats tai suprato rašydamas savo „Facebook“ įrašą – tačiau jų nedeklaruoti?

O vėliau aiškina, kad jau kreipsis raštais, praeis dar pusmetis, kol gaus iš VTEK atsakymą, ir viskas neva pagal įstatymą. Bet tai yra įprasta savivaldybės praktika.

O dėl to, ar meras priima sprendimus, ar ne, priminsiu, kad meras yra Laisvės partijos atstovas, ši partija kartu su konservatoriais sudaro daugumą, administracijos direktorius, kuris, beje, irgi staigiai ir greitai pasitraukė, Povilas Poderskis buvo siūlytas būtent mero proteguotas tam tikra prasme mero, tai kyla klausimas, ar tikrai meras visiškai neturi įtakos, kokius sprendimus priima Vilniaus miesto savivaldybės administracija?

– Iš tiesų, Karoli, sunku patikėti, kad įmonės vadovas neturėtų jei ne tiesioginės, tai bent netiesioginės įtakos pirkimams. Vienaip ar kitaip juk turi?

– Man būtų sunku paaiškinti, tiesioginė ar netiesioginė įtaka. Bet, ką meras padarė praeitoje ir šioje kadencijoje, tai mieste atsirado labai aiškios, visiems vienodos taisyklės – atsirado 10 architektūros taisyklių, atsirado gatvių standartai ir akivaizdu, kad galbūt ne visiems tai patinka. Konkursus laimi geriausi – architektūriniai konkursai rengiami Architektų sąjungos, nepriklausomi nariai atrenka laimėtojus, todėl man sunku čia įžvelgti ažkokį dar išankstinį susitarimą.

Padaryta daug žingsnių, kurie rinkai tikrai nepatinka, galbūt ir kai kuriems politikams. Suprantame, kad gali kilti klausimų, bet esame pasiruošę į juos atsakyti – meras pats kreipėsi į VTEK dar kartą prašydamas paaiškinti. O jeigu ne visi nori girdėti atsakymus, ne visiems jie patinka, tai yra jų teisė.

– Karoli, bet kyla klausimas: 5 laimėti konkursai. Nuo kada meras bendrauja su dabar tapusia jo žmona architekte?

– Negalėčiau atsakyti, reikėtų klausti jo paties.

– Tikėtina, kad jūs žinote. Gal tik nenorite atsakyti.

– Na, šalia nestovėjau. Bet, manau, meras tikrai galės atsakyti, grįžęs iš atostogų.

– Povilai, kaip jūs reaguotumėte į Karolio pasakymą, kad ne visiems patinka įvestos taisyklės, kad viskas labai aišku, kad yra konkurencija ir konkurentai pralaimi, kad yra politinė konkurencija ir būtent dėl to jūs keliate šią temą? Nors, anot mero, temos, matyt, nėra.

– Nei Vilniaus socialdemokratai, nei aš asmeniškai neturime jokio intereso, išskyrus viešąjį. Nedalyvaujame jokiuose konkursuose. Tai yra tiesioginis pačių architektų teiginys: „Kažkaip tas 10 neva skaidrių architektūros taisyklių stebuklingai atitinka viena įmonė. Ji kur kas lengviau pataiko į jas negu kitos.“

Šios taisyklės yra geros, bet klausimas, ar tos taisyklės, kaip ir kai kurie viešieji pirkimai, nėra kuriami vienai įmonei? Lietuvoje tokių situacijų turime labai nemažai, o Vilniaus savivaldybei, kuri amžinai turi problemų su viešaisiais pirkimais, kur klausimų turi ne tik politikai, architektai, bet ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba, tai yra įprasta praktika.

– Karoli, ką atsakytumėte į tai, kad galimai rašomos sąlygos konkrečioms įmonėms?

– Kažkaip būtų sunku paaiškinti, kaip, pavyzdžiui, Vilniaus bendrasis planas, kuriame apibrėžiamos visos taisyklės, kaip vystysis miestas, kokia jo perspektyva, yra parašytas vienai įmonei. To tikrai nėra.

– Povilai, ar dar turite kokį esminį klausimą?

– Kodėl teismas buvo sustabdęs Bendrojo plano tvirtinimą? Priekaištų, panašu, turėjo ne tik politiniai oponentai, ne tik kažkoks verslas, bet ir teismai? Apie kokį mes čia skaidrumą, tvarkingas taisykles galime šnekėti?

Dėl Bendrojo plano nuolat yra priekaištų iš architektų, įvairių bendruomenių, tačiau jo autorius, tas vadovas, kuris visur figūruoja – beje, ir skandaluose su privačiais ir viešaisiais interesais – yra vyriausiasis miesto architektas, kuris jau net tujina žmones, atkerta, kad niekam neatsakinės ir panašiai. Mums net kyla klausimų, kas yra miesto šeimininkas? Gal Mindaugas Pakalnis yra tapęs vienvaldžiu miesto šeimininku?

– Karoli?

– Sunku kažką sakyti. Taip nėra. Valstybės tarnautojai dirba savo darbą, galbūt ne visiems patinka jų sprendimai, bet jie yra skaidrūs ir pagal aiškias taisykles. Dažnai girdžiu, kad „kažkokie žmonės kažką žino, kažką kalba...“ Jeigu žinote kažką, kas jums atrodo neskaidru, yra tarybos, pačioje savivaldybėje yra Etikos, Antikorupcijos komisijos, prašau pateikite duomenis ir kalbėkime apie faktus. O kad kažkas kažkam nepatinka, kažką pasakė, na tai atleiskite, man tai atrodo nerimta.

– Povilai, ar turite faktų?

– Faktas labai paprastas: teismas buvo sustabdęs Bendrojo plano tvirtinimą, nes jame buvo viena iš esminių priežasčių ir buvo ta, kad jame nenumatomas bendravimas su gyventojais, visokie tvirtinimai.

– Karoli?

– Bendrasis planas šiuo metu yra patvirtintas ir veikia.

– Karoli, 15min.lt ištyrė, kad 2019 metais prasidėjo su naująja Vilniaus mero žmona siejamos įmonės laimėjimai. Jūsų žiniomis, 2019 metais jie jau bendravo, ar ne?

– Čia reikėtų patikslinti dėl tyrimų: visą medžiagą ir sutartis su skaičiais mes patys pateikėme žiniasklaidai suprasdami, kad gali kilti klausimų. Bet tokių žinių aš neturiu ir tikrai į šį klausimą negaliu atsakyti, nes tuo metu dar nedirbau.

– Kada galime sulaukti atsakymų iš mero, kada jis grįžta?

– Jis atostogaus dvi savaites.

– Povilai, jūs ir anksčiau kreipėtės į VTEK dėl kitų savivaldybės pareigūnų. Galite trumpai pasakyti, dėl ko kreipėtės?

– Žiniasklaidoje buvo paviešinta labai panašaus tipo informacija, tiesiog faktais buvo kalbama, kad Vilniaus savivaldybės darbuotojai turi savo įmones arba jų šeimų nariai, giminaičiai turi įmones, kurios kažkaip vėl turbūt pagal tas 10 minimų taisyklių vis laimi konkursus, gauna pinigus iš Vilniaus miesto ir dar sugeba nedeklaruoti savo ryšių su juridiniais asmenimis, giminaičiais ir panašiai.

Iš esmės, įstatymų požiūriu, jei tokie faktai pasitvirtintų – vien tik kad valstybės tarnautojas nedeklaruoja savo privačių ir viešųjų interesų – tai jau yra teisės aktų pažeidimas. Bet šiuo metu laukiame atsakymų iš VTEK, kuri irgi yra priėmusi įdomų sprendimą, kad paklaus Vilniaus savivaldybės, ar viskas pas juos gerai su viešaisiais ir privačiais interesais. Bet tokia situacija tikrai yra kilusi ir tikrai panašu, kad ši problema Vilniaus savivaldybei yra sisteminė.

– Karoli, ką jūs į tai?

– Labai džiaugtumėmės, jeigu tarnybos pasisakytų greičiau, nes spekuliacijų yra labai daug – kreipėmės ir mes, ir kiti. Kai išaiškinimai bus, visiems bus ramiau ir visi džiaugsis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.