R. Šimašius trauktis iš posto neketina: tai nebuvo tarnybinis romanas

Į viešumą iškilus žiniai apie naująją Vilniaus mero žmoną kilo diskusijų dėl galimo poveikio savivaldybės rengiamuose konkursuose. Nors mero poelgiui kritikos negaili politiniai oponentai, R.Šimašius kaltinimus neigia.

 R.Šimašius mestus kaltinimus neigia.<br> T.Bauro nuotr.
 R.Šimašius mestus kaltinimus neigia.<br> T.Bauro nuotr.
  R.Šimašius mestus kaltinimus neigia.<br> T.Bauro nuotr.
  R.Šimašius mestus kaltinimus neigia.<br> T.Bauro nuotr.
  R.Šimašius mestus kaltinimus neigia.<br> T.Bauro nuotr.
  R.Šimašius mestus kaltinimus neigia.<br> T.Bauro nuotr.
R.Šimašius ir G.T.Gylytė sumainė aukso žiedus Vilniuje. Juos palaimino kunigas J.Sasnauskas.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
R.Šimašius ir G.T.Gylytė sumainė aukso žiedus Vilniuje. Juos palaimino kunigas J.Sasnauskas.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Žalia salelė Viršuliškių 8,Šimašius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žalia salelė Viršuliškių 8,Šimašius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žalia salelė Viršuliškių 8,Šimašius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žalia salelė Viršuliškių 8,Šimašius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 11, 2021, 9:19 AM, atnaujinta Aug 11, 2021, 10:43 AM

Sostinės vadovas teigė grįžęs iš atostogų, kad išsklaidytų bet kokias abejones, nes klausimų viešojoje erdvėje esą daug.

„Kaip ir minėjau, galutinai nusprendžiau skirtis gruodžio pradžioje ar lapkričio pabaigoje. Svarstymai buvo nuo praėjusių metų vasaros. Su Gilma esu pažįstamas jau senokai, net negaliu pasakyti, kur pirmą kartą susitikome. Kažkiek artimiau pradėjome bendrauti maždaug po Kalėdų“, – kalbėjo meras. Spaudos konferencijoje jis pažymėjo, kad tai esą nebuvo tarnybinis romanas.

Paklaustas, kodėl santykius su žmona nusprendė deklaruoti tuoktuvių išvakarėse, meras atsakė: „Tuo metu, kai nusprendėme, kad santykius reikia deklaruoti viešai, kilo klausimas, kas mes esame. Labai džiaugiuosi, kad priėmėme sprendimą tuoktis ir jis yra dėl to, kad viskas būtų aišku, skaidru, gerai. Santuoka buvo greitas, bet apgalvotas žingsnis“.

Kad vestuvės su antrąja žmona įvyko praėjus dviems dienoms nuo skyrybų su antrąją, meras taip pat paneigė: „Teismo sprendimas dėl mano ištuokos yra priimtas birželio 15 dieną, jo apskundimo terminas baigėsi liepos 15 dieną. Mano vestuvės įvyko liepos 31 dieną“.

Meras teigė tikėjęsis, kad po santuokos visuomenėje kils diskusijų apie naujosios žmonos laimėtus konkursus, todėl, jo teigimu, trečioji žmona detaliai paskelbė projektus, kuriuose yra dalyvavusi.

Į klausimą, ar svarsto galimybę trauktis iš posto, meras atsakė neigiamai ir pareigų apleisti teigė neketinantis: „Opozicija gavo galimybę pasakyti kažką ryškesnio, tai ir padarė“.

Bendrovė „Do architecs“, kurios viena akcininkių yra trečioji R.Šimašiaus žmona Gilma Teodora Gylytė, 2019-ųjų vasarį laimėjo 12,1 tūkst. eurų vertės išeities duomenų analizės ir schemos Aukštamiesčio vystymo strategijos rengimo konkursą, tų pačių metų rugsėjį įmonė laimėjo 730 tūkst. eurų vertės architektūros konkursą projektuoti Tolminkiemio gimnaziją Pilaitėje.

Pernai pavasarį savivaldybė kreipėsi į „Do architects“ ir įmonė balandį už 1 tūkst. eurų parengė laikinų ligoninių įrengimo projektą. Tą patį mėnesį bendrovė įsipareigojo už kiek daugiau nei 12 tūkst. eurų suprojektuoti poilsio įrenginius Naugarduko gatvėje. Naujausią sutartį „Do architects“ ir Vilniaus savivaldybė pasirašė šių metų vasarį – už beveik 12 tūkst. eurų įmonė įsipareigojo atlikti Vilniaus miesto gatvių medžiagiškumo ir mažosios architektūros detalizacijų parengimo paslaugas.

R.Šimašius teigė, kad iš 11 savivaldybės rengtų projektų įmonė „Do architects“ laimėjo vos keletą.

Klabėdamas apie Tolminkiemio gimnazios projektą R.Šimašius teigė, jog pati bendruomenė nusprendė statyti katalikišką gimnaziją. 

„Projektas buvo per brangus, netinkamas, netiko ir bendruomenei, tada buvo pereita prie tų standartų, kurie yra ir iki šiol. Visais atvejais yra rengiami konkursai. Juos organizuoja net ne savivaldybė, o Architektų sąjunga. Tai yra standartas, kurį taikome visiems. Tai turbūt vienintelė savivaldybė, taikanti kriterijus, kad viešus objektus atrinkinėja nepriklausoma komisija“, – aiškino Vilniaus meras.

LSDP Vilniaus miesto skyriaus pirmininkas Povilas Pinelis teigė sulaukęs Vilniaus architektų nusiskundimų, jog nekilnojamojo turto vystytojai, bendradarbiaujantys su naujosios R. Šimašiaus žmonos įmone, savo projektus savivaldybėje suderina lengviau nei kiti. „Jeigu tokie teiginiai pasitvirtintų, galėtume kalbėti apie gan akivaizdžią korupcinę schemą“, – svarstė P.Pinelis.

Į socialdemokratų kritiką meras atsakė kategoriškai: „Gerbiama Rasa, prašome pagooglinti kažkokį faktą, kai kalbate“.

R.Šimašius aiškino, kad esminius sprendimus konkursuose priima arba nepriklausoma komisija, arba savivaldybės administracija, o meras, kaip žinia, nedalyvauja. Dideliems projektams rengiami architektūros konkursai, jų dalyviai projektus teikia be pavardžių, o laimėtojus atrenka nepriklausomos komisijos, kuriose savivaldybė, pasak Vilniaus mero, neturi lemiamo balso.

Meras neigė, kad projektas „Portalas“ konkursą laimėjo dėl to, jog projekto sumanytojas yra naujosios R.Šimašiaus žmonos pusbrolis. Pasak jo, projekto idėja buvo sumanyta 2017 metais ir teigė, kad norintys rasti sąsajų, jų visada atranda.

Vilniaus vadovas prakalbo ir apie žmonos būklę, tačiau konkrečios diagnozės atskleisti nesutiko. Žmonos negalavimų priežastis, pasak mero, yra didelis stresas dėl viešų diskusijų.

Kalbas apie tai, jog vaikai apie naująją santuoką sužinojo iš žiniasklaidos, meras neigė. 

Ateityje viešų ir privačių interesų konflikto R.Šimašius ketina vengti nedalyvaudamas sprendimuose dėl „Do architects“. Jis taip pat paminėjo, kad įmonė iki mero kadencijos pabaigos nusprendė nedalyvauti savivaldybės rengiamuose projektuose. 

Meras apgailestavo, kad žmona negalės dalyvauti viešuosiuose konkursuose, nes, pasak jo, kuo daugiau žmonių dalyvauja viešuosiuose konkursuose, tuo kokybiškiau vyksta projektai.

Jis teigė „visada vertinęs“ architektės Gilmos Teodoros Gylytės įmonę „Do architects“ bei pabrėžė, kad ji konkursuose sėkmingai dalyvavo dar iki 2019 metų, o apie jos sėkmę buvo diskutuojama ir architektų bendruomenėje.

„Galiu pasakyti, kad visą laiką vertinau šią įmone, bet kviečiu paskaityti, architektų bendruomenėje irgi yra apie tai daug diskutuojama, (architektas – BNS) Audrys Karalius tą labai gerai yra išdėstęs, kodėl sekėsi, ir ne nuo 2019 metų, o gerokai anksčiau. Prie to kažką pridėti nelabai turiu“, – teigė jis.

Tai, jog meras nebesieks dar vienos miesto vadovo kandencijos, pasak jo, nėra susiję su naujaisiais santykiais: „Žinau, kada yra laikas išeiti, ir leisti daryti kitiems“.

Portalas lrytas.lt primena, kad socialdemokratų partijai įtarimų dėl galimo poveikio viešuosiuose konkursuose kilo prieš keletą mėnesių todėl šie kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) su prašymu ištirti, ar sostinės savivaldybės pareigūnai nesupainiojo viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo, nepažeidė teisės aktų.

Partijos dėmesį patraukė ir tai, kad naujosios Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus žmonos, architektės Gilmos Teodoros Gylytės įmonės yra laimėjusios ne vieną pelningą savivaldybės konkursą. Socialdemokratai ketina išplėsti jau anksčiau jų inicijuotą tyrimą dėl galimo nepotizmo ir korupcijos Vilniaus savivaldybėje.

Nors meras kaltinimus neigia ir tikina, jog ryšys su architekte užsimezgė neseniai, R.Šimašiui kritikos negailėjo ir premjerė Ingrida Šimonytė, teigdama, jog taip nutikus Vyriausybės nariui, jis savo veiklos tęsti nebegalėtų.

Spaudos konferenciją Vilniaus vadovas teigė surengęs ne paskatintas aštrių buvusios žmonos pasisakymų socialiniame tinkle, o dėl artimųjų gerovės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?