Prigalvojo niekam nesuvokiamų taisyklių, kurios smogs gyventojams – brangs duona

Valdininkų sugalvotos taisyklės gali nulemti, kad Rusijoje pastebimai pakils duonos kaina. Jos valgytojams belieka tiktai gūžčioti pečiais – kodėl?

Rusijoje duonai kol kas galioja lengvatinis – 10 procentų – pridėtinės vertės mokesčio tarifas.<br>„TASS/Scanpix“ nuotr.
Rusijoje duonai kol kas galioja lengvatinis – 10 procentų – pridėtinės vertės mokesčio tarifas.<br>„TASS/Scanpix“ nuotr.
Rusijoje duonai kol kas galioja lengvatinis – 10 procentų – pridėtinės vertės mokesčio tarifas.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Rusijoje duonai kol kas galioja lengvatinis – 10 procentų – pridėtinės vertės mokesčio tarifas.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai LR, Maskva

2021-09-06 20:25

Rusijoje duonai galioja lengvatinis – 10 procentų – pridėtinės vertės mokesčio tarifas. Tačiau šios šalies Kepėjų sąjunga įspėjo, kad jis netrukus pakils iki 20 proc.

Tiesa, mokesčių Rusijos valdžia nekeičia. Bet tai daryti verčia tarptautinės sutartys.

Eurazijos ekonominė sąjunga, kurią sudaro Rusija, Armėnija, Baltarusija, Kazachstanas ir Kirgizija, ketina nustatyti vienodą duonos ir jos produktų standartą.

Kam jis reikalingas, niekas nesuvokia – juk ir tradicijos šiose šalyse skirtingos, ir net pati duona. Tačiau kadangi yra Eurazijos sąjunga, yra ir Eurazijos taryba standartizacijos ir metrologijos klausimais. Jei yra, vadinasi, turi bent ką nors veikti.

Štai ir nuveikė – sukūrė naują standartą, pagal kurį duonai negali būti taikomos jokios mokesčių lengvatos.

Kaip apskaičiavo Rusijos kepėjai, per metus toks valdininkų triūsas duonos valgytojams atsieis 22 mlrd. rublių (255 mln. eurų). Kitaip tariant, kiekvienas jų turės valstybei pakloti po porą papildomų eurų.

Beje, tai jau ne pirmoji valdininkų „dovanėlė“ kepėjams. Pastaruoju metu vartotojai skundžiasi, kad duona, ypač atkeliaujanti iš stambiųjų kepyklų, toli gražu nėra tokia šviežia, kaip būdavo anksčiau.

Priežastis paprasta – neseniai kepėjai buvo įpareigoti ją pardavinėti tik supakuotą. Bet kol duona karšta (o vėsti ji gali net iki 12 valandų), į celofaną neįkiši. Todėl ir į parduotuves ji atgabenama iš tiesų ne pati šviežiausia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.