OPEC+ nusprendė laikytis plano lapkritį gavybą padidinti 0,4 mln. barelių per parą

Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC) ir jos partnerės – vadinamoji OPEC+ grupė – pirmadienį vykusiame posėdyje nusprendė laikytis plano šiek tiek padidinti naftos gavybą lapkritį, nepaisant kylančių kainų.

Pirmadienį vykusiame posėdyje nusprendė laikytis plano šiek tiek padidinti naftos gavybą lapkritį, nepaisant kylančių kainų.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Pirmadienį vykusiame posėdyje nusprendė laikytis plano šiek tiek padidinti naftos gavybą lapkritį, nepaisant kylančių kainų.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-05 09:27

Po neilgo vaizdo ryšio priemonėmis surengto OPEC+ kartelio susitikimo paskelbtame pareiškime teigiama, kad dalyviai sutiko laikytis liepos mėnesį sutarto grafiko – „2021 metų lapkričio mėnesį bendrą gavybą padidinti 0,4 mln. barelių per parą“.

Prognozės, kad kartelis gali nesusitarti padidinti gavybą, paskatino rinkos augimą jau prasidėjus susitikimui, o Jungtinėse Valstijose naftos kainos pasiekė aukščiausią lygį nuo 2014 metų.

Maždaug 16.30 val. Lietuvos laiku pirmadienį WTI rūšies naftos – vieno iš pagrindinių pasaulinių etalonų – kaina už barelį siekė 77,09 JAV dolerio, o kiek anksčiau – ir net 77,26 JAV dolerio už barelį.

„Brent“ naftos kaina buvo 80,81 JAV dolerio už barelį, smuktelėjusi nuo kiek anksčiau fiksuotos 80,86 JAV dolerio kainos.

Nors didesnės kainos yra naudingos gamintojoms dėl išaugusio eksporto ir pajamų, vidutinės trukmės laikotarpiui kylančios kainos gali stabdyti trapų ekonomikos atsigavimą po COVID-19 pandemijos.

Ši tendencija taip pat galėtų pritraukti naujų konkurentų į rinką, trokštančių užsiimti pelninga naujų telkinių tyrinėjimo veikla, arba netgi paskatintų atsinaujinančios energijos naudojimo tendenciją.

JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija rugpjūtį paragino padidinti gavybą, patarėjui nacionalinio saugumo klausimais Jake'ui Sullivanui (Džeikui Salivani) pareiškus, kad kartelis daro „nepakankamai“ didindamas naftos gavybą.

„Paklausos sunaikinimas“

Pasak Švedijos banko SEB analitiko Bjarne Schieldropo (Bjarnės Šildropo), atsižvelgiant į dabartines sąlygas, „OPEC+ nebegali teigti, kad stengiasi stabilizuoti pasaulinę naftos rinką“.

„Negalima ignoruoti ir dabartinio chaoso pasaulinėse anglių ir gamtinių dujų rinkose. Sustabdžius naftos tiekimą, dabar daroma daugiau žalos pasaulio vartotojams“, – teigė jis.

Praėjusią savaitę paskelbtame tyrime „Morgan Stanley“ analitikai pažymėjo „paklausos sunaikinimo“ galimybę, jei naftos kainos pakils virš 80 JAV dolerių už barelį.

Irako naftos ministras šalies valstybinei naujienų agentūrai teigė, esą kartelis siekia, kad kainos išliktų maždaug 70 JAV dolerių už barelį lygyje.

Visgi dabartinėje rinkoje, „Goldman Sachs“ analitikų teigimu, „Brent“ naftos kaina per kelis mėnesius pakilo iki 90 JAV dolerių už barelį.

Todėl kyla klausimų dėl kai kurių OPEC+ narių noro – jau nekalbant apie galimybes – padidinti gavybą bet kuriuo atveju.

Pasak „Croft“, Nigerija, Angola ir Libija „ir toliau susiduria su savo ilgalaikėmis infrastruktūros, investicijų ir saugumo problemomis“.

„PVM Oil Associates“ analitikas Tamas Varga teigė: „Dėl šių nesėkmių kalta techninė nepriežiūra ir investicijų trūkumas, iš dalies dėl sveikatos krizės, o iš dalies – dėl perėjimo nuo iškastinio kuro prie atsinaujinančios energijos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.