Pirkėjai JAV jau dabar išgirsta, kad norimų prekių bus tik po švenčių

Jungtinėse Valstijose šventinio sezono metu greičiausiai kils tiekimo trikdžių ir bus stebimas kainų kilimas, sekmadienį perspėjo JAV Federalinio rezervo sistemos (FRS) pareigūnė, ragindama rinką imtis veiksmų padidinti darbo jėgą.

JAV darbo rinka, kuri birželio ir liepos mėnesiais stipriai atsigavo ir sukūrė po daugiau nei milijoną darbo vietų, rugpjūtį ir rugsėjį smarkiai sulėtėjo.<br>bjoisten/pixabay.com nuotr.
JAV darbo rinka, kuri birželio ir liepos mėnesiais stipriai atsigavo ir sukūrė po daugiau nei milijoną darbo vietų, rugpjūtį ir rugsėjį smarkiai sulėtėjo.<br>bjoisten/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2021, 9:43 AM

„Šiuo metu matome, kad vartotojai linkę apsipirkti anksčiau, kad gautų prekių prieš joms pasibaigiant“, – kanalui CBS teigė JAV centrinio banko San Fransisko skyriaus vadovė Mary Daly.

Apsipirkdami artėjančioms šventėms, „žmonės nelaukia, nors jau dabar dažna išgirsta, kad norimų prekių bus tik po švenčių“, – teigė FRS pareigūnė.

„Taigi bus vėlavimų“, taip pat „susidarys tam tikras spaudimas šventinio sezono prekių kainoms“, pridūrė M.Daly.

Norint išspręsti šias problemas, reikia „didesnės darbo jėgos pasiūlos prekių rinkoje“.

Kitaip tariant, norint paspartinti prekių srautus ir gamybą, žmonėms, kurie dėl koronaviruso pandemijos paliko darbo rinką ir šiuo metu dėl tokiu ribojimų, kaip vaikų priežiūros ar sveikatos klausimai, negali grįžti, turi būti leista grįžti į darbą.

JAV darbo rinka, kuri birželio ir liepos mėnesiais stipriai atsigavo ir sukūrė po daugiau nei milijoną darbo vietų, rugpjūtį ir rugsėjį smarkiai sulėtėjo: rugsėjį buvo sukurta tik 194 tūkst. naujų darbo vietų.

„Tai labai nestabilus laikotarpis. COVID-19 dar neįveiktas, todėl nesitikiu, kad darbo rinkoje nekils kliuvinių“, – pažymėjo M.Daly.

„Sulauksime pakilimų ir nuosmukių, ypač dėl koronaviruso delta atmainos“, – pridūrė ji.

FRS pareiškė norinti pradėti mažinti turto pirkimo programos, palaikiusios JAV ekonomiką pandemijos metu, apimtis, tačiau prieš paskelbdama tikslų veiksmų pražios laiką norinti išvysti pažangą darbo rinkoje.

Visgi dauguma ekonomistų mano, kad nuviliantys rugsėjo mėnesio darbo rinkos plėtros duomenys netaps kliūtimi centrinio banko sprendimui paskelbti pranešimą apie minėtos programos apimčių mažinimą per lapkritį įvyksiantį susitikimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?