Spūstys didžiuosiuose pasaulio uostuose truks dar 6–9 mėnesius 

Didžiausi konteinerių uostai pasaulyje dėl tiekimo grandinės krizės bus užkimšti nuo šešerių iki devynerių mėnesių, trečiadienį perspėjo Jungtinės Karalystės (JK) uostų tarnyba.

Atsigaunančios po koronaviruso pandemijos ekonomikos šiuo metu šiuo metu kuria didėjančią paklausą, o pasiūla nespėja jos padengti.<br>A.Srėbalienės asociatyvi nuotr.
Atsigaunančios po koronaviruso pandemijos ekonomikos šiuo metu šiuo metu kuria didėjančią paklausą, o pasiūla nespėja jos padengti.<br>A.Srėbalienės asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2021, 5:02 PM

Prognozė paskelbta po to, kai Danijos laivybos kompanija „AP Moller-Maersk“ atskleidė, kad pradėjo nukreipti eismą nuo didžiausios JK konteinerių uosto Filikstou, esančio rytinėje Anglijos pakrantėje.

Didžiausia pasaulyje laivybos kompanija nukreipia konteinerinius laivus į kontinentinius uostus, tokius kaip Roterdamas (Nyderlandai) ir Antverpenas (Belgija), prieš perkeldami krovinius į smulkesnius laivus, kad šie juos nugabentų į JK.

Spūstys apskritai tęsis dar šešis ar devynis mėnesius“, – naujienų agentūrai AFP sakė Britanijos uostų tarnybos politikos direktorius Markas Simmondsas.

„Konteinerių uostuose spūstys stebimos beveik visame pasaulyje. Blogesnė nei JK padėtis susiklosčiusi žemyninėje Europoje, ji daug blogesnė Kinijoje ir JAV negu JK“ – , pridūrė jis.

Atsigaunančios po koronaviruso pandemijos ekonomikos šiuo metu šiuo metu kuria didėjančią paklausą, o pasiūla nespėja jos padengti.

JK taip pat kenčia dėl sparčiai augančių energijos kainų, prekių trūkumo, variklių degalų tiekimo problemų ir didėjančio sunkvežimių vairuotojų trūkumo. Ekspertai kaip priežastį nurodo griežtesnę imigracijos kontrolę po „Brexit“ ir COVID-19 pandemiją.

M.Simmondsas paneigė žiniasklaidos pranešimus, kad artėjant Kalėdoms uostų krizė gali sukelti šventinių prekių ir žaislų trūkumą.

Anot eksperto, „mažai tikėtina“, kad susiklosčiusi situacija „turės didelės įtakos kalėdinių prekių pristatymui“, nes tam dar yra laiko.

„Rugsėjis ir spalis yra laikotarpis, kai žmonės pradeda pildyti savo krepšelius kalėdinėmis prekėmis, – sakė M.Simmondsas. – JK uostai jau ilgiau nei metus dirba kiaurą parą, kad su konteinerių spūstimis būtų susitvarkyta“.

Per Filikstou uostą perkraunama šiek tiek daugiau nei trečdalis JK transportuojamų krovinių konteinerių.

JK pristigus sunkvežimių vairuotojų, šis uostas buvo vienas iš labiausiai apkrautų pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.