Šias uogas itin vertina mokslininkai, tačiau turguose lietuviai prie jų nė nestabteli

Putinų augintojams – darbymetis: iš sunokusių uogų šiuo metu spaudžiamos ir žiemai ruošiamos sultys. Kuriami ir nauji produktai. Mokslininkai pastebi, kad putinų auginimas mūsų šalyje populiarėja, bet šių augalų plantacijų galėtų būti gerokai daugiau. O turguose ant prekystalių raudonuojančių putinų – vos pas vieną kitą prekiautoją.

 Turguose putinus siūlo tik nedaugelis prekybininkų.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Turguose putinus siūlo tik nedaugelis prekybininkų.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Turguose putinus siūlo tik nedaugelis prekybininkų.<br>  Stop kadras
Turguose putinus siūlo tik nedaugelis prekybininkų.<br>  Stop kadras
Įspūdingų kekių putinai šiemet nesubrandino.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įspūdingų kekių putinai šiemet nesubrandino.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įspūdingų kekių putinai šiemet nesubrandino.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įspūdingų kekių putinai šiemet nesubrandino.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Loreta Mačiulienė

Oct 23, 2021, 2:40 PM

„Nori putinų uogų, noriai perka?“, – „Lietuvos ryto“ televizija paklausė turguje šias uogas siūlančią moterį.

„Niekas“, – pripažįsta ji.

„Gal nežino, kokia čia uoga?“, – tikslinomės. „Žino ir uogą, ir viską, bet visi sako – reikia daryti, reikia virti. Nieks nenori nieko“, – nelinksmai kalbėjo prekiautoja.

Putinus tyrinėjantys mokslininkai sako, kad tai – labai vertingi vaisiai.

„Naikina netgi įvairias patogenines bakterijas, kurios žmonėms sukelia įvairias infekcijas. Šitas vaisius pasižymi ir dideliu fenolinių junginių kiekiu, turi karatinoidų“, – vardijo Vytauto Didžiojo universiteto mokslo darbuotoja Laima Česonienė.

Įspūdingų kekių putinai šiemet nesubrandino – jos gerokai mažesnės nei galėtų būti.

L.Česonienė svarsto, kad greičiausiai taip yra dėl karštos vasaros, o putinas – mūsų krašto augalas, pripratęs prie vėsesnių orų. Be to, buvo labai sausa, o putinas mėgsta drėgmę.

Mokslininkai pastebi, kad nepelnytai kitų uogų išstumti putinai mūsų šalyje vėl populiarėja. Augintojai putinais užsodina didesnius plotus, bet jų galėtų būti dar daugiau.

„Latviai jau gal net ir mus pralenkė: iš putimų veislių gamina įvairią produkciją, džiovina, maišo įvairias sultis su šaltalankiais, kurie turi šiek tiek malonesnį skonį“, – pasakojo L.Česonienė.

Pakaunėje, netoli Vilkijos esančios kaimo turizmo sodybos šeimininkai patvirtina, kad lietuviai iš naujo atranda putinus.

„Mūsų veikla prasidėjo 2015 metais. Puikiai atsimenu, kaip pasigaminome pačią pirmąją produkciją – gal kokius du kibirus, nes tik tiek turėjome užsiauginę putinų. Sugalvojome į Kaziuko mugę nuvažiuot – per dvi valandas išsipardavėme“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo putinus auginantis Marius Pocius.

Supratusi, kad tai perspektyvu, Pocių šeima ėmė auginti daugiau putinų. Anksčiau sako, krūmus skaičiavo vienetais, o šiemet jų pasodino hektarą. Gavę paramą įsirenginėja ir cechą, tai, sako, padės išplėsti gamybą, gaminti įvairesnę produkciją – ne tik putinų sultis su medumi, bet ir saldainius. Pocių eksperimentas – putinų guminukai.

Mokslininkai tyrinėja, kaip dar galima perdirbti putinų uogas, kad panaudotų jas kaip sveikatinantį produktą suaugusiųjų ir vaikų mityboje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.