Maskva tampa regiono gastronomijos sostine: žvaigždučių – per akis

Maskva tampa regiono gastronomijos sostine. Šiais metais pirmą kartą prestižines „Michelin“ žvaigždutes gavo net devyni garsiausi šio miesto restoranai.

Šįmet „Michelin“ gido leidėjai nusilenkė Rusijos sostinei, kurios net septyni restoranai gavo po vieną, o du – po dvi prestižinėmis laikomas žvaigždutes.<br>„Scanpix“ nuotr.
Šįmet „Michelin“ gido leidėjai nusilenkė Rusijos sostinei, kurios net septyni restoranai gavo po vieną, o du – po dvi prestižinėmis laikomas žvaigždutes.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Maskva

Nov 24, 2021, 6:06 AM

Septynios Rusijos sostinės maitinimo įstaigos pasipuošė viena, o dvi – „Artest-Chef’s Table“ ir „Twins Garden“ – net dviem „Michelin“ žvaigždutėmis.

Restoranams toks įvertinimas – kaip „Oskarai“ aktoriams. Juk net ir viena žvaigždutė reiškia puikų maistą, dvi jau skiriamos už virtuvės šefo talentą ir individualumą, o trys tiesiog liudija, kad viskas čia bus tobula.

Tai atitinkamai paveikia ir klientus. Apskaičiuota, kad viena „Michelin“ žvaigždutė restorano apyvartą vidutiniškai padidina 20 proc., dvi – 40 proc., o trys – dvigubai.

Trijų Maskvoje dar nesulaukė niekas, užtat apskritai į „Michelin“ gidą įtraukta daugiau nei 60 šio miesto restoranų. Be įvertintų žvaigždutėmis, čia yra ir gavusieji „BIB Gourmand“ vardą (tai reiškia gerą maistą už gerą kainą), sukryžiuotų šakutės ir peilio ženklus (geras maistas).

Rusijos restoranų ir viešbučių asociacijos vadovas Igoris Bucharovas iškart paskelbė, jog tokie įvertinimai neabejotinai pritrauks maisto turistų, kurie vyksta į kitas šalis, kad išmėgintų vietos patiekalus.

Tiesa, Rusijoje jie nebūtinai bus vietiniai, mat Maskva ir anksčiau garsėjo kaip kitų šalių virtuvės tradicijų perėmėja.

Netgi buvo kalbama, kad čionykščiai itališki restoranai geresni už Romos, o prancūziški – už Paryžiaus.

Dalis tiesos tikrai yra, nes nors dauguma Rusijos žmonių sunkiai suduria galą su galu, čia apstu ne tik pasiturinčių, bet ir pasakiškai turtingų piliečių. Norėdami jiems įtikti restoranai samdo aukščiausio lygio virtuvės šefus ir moka tiek, kiek jie užsiprašo.

Dabartinė Maskvos valdžia pastaraisiais metais irgi atkreipė dėmesį į maisto gamybą: rengiamos gastronomijos šventės, neretai ištisos gatvės virsta restoranais po atviru dangumi.

Net pačių restoranų skaičius čia per penkerius metus patrigubėjo.

„Maskvoje buvo daug žvaigždžių, tik ne „Michelin“. Dabar turime ir jų“, – džiaugėsi miesto meras Sergejus Sobianinas.

Tarptautinio pripažinimo sulaukę restoranai tvirtino dėl to nedidinsiantys kainų. „Negi jums atrodo, kad mes plėšikai?“ – taip į žiniasklaidos klausimą atsakė vieno jų vadovas.

Tiesa, ir šiaip kainos juose ne visuomet įkandamos eiliniams piliečiams: paprastu vadinamas sumuštinis su ikrais čia gali atsieiti 1300 rublių (15 eurų), antrieji patiekalai – dvigubai ar trigubai daugiau.

Vienas maisto tinklaraštininkų, pernai apsilankęs prestižiniame Maskvos restorane, įvertino, kad maistas tikrai puikus, nors porcijos minimalios.

O kainos? „Vietos patiekalų rinkinys vienam žmogui – 220 eurų, šampano taurė – 32 eurai, butelis vyno – 175 eurai, negazuoto vandens buteliukas – 6 eurai, kavos puodelis – 10 eurų. Dviese palikome 695 eurus“, – tokia buvo jo ataskaita.

Įvertinimu patenkinti būna ne visi

„Michelin“ gidas Prancūzijoje pradėtas spausdinti 1900 metais, tačiau ilgą laiką jame buvo tik vairuotojams skirta informacija – padangų keitimo instrukcijos, patarimai, kelionių žemėlapiai su viešbučių ir degalinių adresais.

Po Pirmojo pasaulinio karo leidėjai pastebėjo, kad skaitytojus itin domina informacija apie restoranus, tad nuo 1936 m. jie pradėti vertinti – nuo vienos iki trijų žvaigždučių.

„Michelin“ gido leidyba plėtėsi – 1931 metais jis pasirodė Jungtinėje Karalystėje, 1956-aisiais – Italijoje, vėliau ir kitose valstybėse.

Be žvaigždučių ir kitokių įvertinimų, 2016-aisiais įvestas lėkštės simbolis, kuris tiesiog reiškia gerą maistą. O pernai pirmąsyk restoranai pradėti žymėti ir žaliomis žvaigždutėmis. Jos reiškia, kad gamindama patiekalus maitinimo įstaiga laikosi tvarios gastronomijos principų.

Šių metų leidinyje trimis žvaigždutėmis visame pasaulyje įvertinti 132 restoranai. Daugiausia – Prancūzijoje (30), Japonijoje (22) ir JAV (13).

Beje, ne visiems toks įvertinimas patinka. Antai 2009 metais žvaigždutės sulaukęs „Casa Julio“ (Ispanija) virtuvės šefas Julio Biosca visai neapsidžiaugė: anot jo, vertintojams pernelyg patiko patiekalai, kuriais jis pats nebuvo patenkintas, o tai neva ėmė riboti kūrybiškumą.

Ispanas ilgai siekė, kad žvaigždutė iš jo restorano būtų atimta, tačiau tai pavyko tik 2015-aisiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.