Ruošiasi blogiausiam: jei dujų tiekimas nutrūktų, Lietuva ir Latvija padės viena kitai aprūpinti vartotojus

Lietuva ir Latvija ateityje ketina teikti viena kitai pagalbą aprūpinant vartotojus dujomis, jei jų tiekimas nutrūktų ar kitaip sutriktų.

Lietuva ir Latvija ateityje ketina teikti viena kitai pagalbą aprūpinant vartotojus dujomis, jei jų tiekimas nutrūktų ar kitaip sutriktų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuva ir Latvija ateityje ketina teikti viena kitai pagalbą aprūpinant vartotojus dujomis, jei jų tiekimas nutrūktų ar kitaip sutriktų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
D.Kreivys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Kreivys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 5, 2022, 4:26 PM

Šalys šiemet planuoja pasirašyti susitarimą dėl dujų tiekimo saugumą užtikrinančių solidarumo priemonių, BNS pranešė Energetikos ministerija. Susitarimą iš Lietuvos pusės turėtų pasirašyti energetikos ministras Dainius Kreivys.

„Susitarimo esmė – savitarpio pagalba buitiniams Lietuvos ir Latvijos dujų vartotojams, kuomet nutrūksta ar susiduriama su reikšmingais dujų tiekimo sutrikimais“, – BNS aiškino energetikos ministro atstovė Vita Ramanauskaitė.

„Tai vienas iš pirmųjų tokių susitarimų Europoje“, – pridūrė ji.

Lietuvos dujų perdavimo sistemos operatoriaus „Amber Grid“ atstovė Laura Šebekienė teigia, kad tokios pagalbos tikimybė Baltijos šalyse ypač maža.

„Turimų alternatyvių šaltinių pakanka užtikrinti pažeidžiamų vartotojų poreikius, net ir praradus vieną iš šaltinių“ – BNS teigė ji.

Tarp tokių šaltinių yra Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalas, Latvijos Inčukalnio dujų saugykla, vamzdynais tiekiamos Rusijos „Gazpromdujos, taip pat šiemet pradėsianti veikti dujų jungtis tarp Lietuvos ir Lenkijos (GIPL).

2017 metų Europos Parlamento ir Europos Sąjungos Tarybos reglamente dėl dujų tiekimo saugumo užtikrinimo priemonių numatytas įpareigojimas valstybėms narėms sutarti dėl būtinų techninių, teisinių ir finansinių priemonių, siekiant užtikrinti dujų tiekimą buitiniams vartotojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?