Aukcionų namai tiesiog klesti: parduotų prekių suma siekia kone 7 mlrd. eurų

Net 277 metus veikiantis Londono „Sotheby’s“ aukcionas gerina savo paties rekordus. Nors didžiąją dalį pajamų duoda meno kūriniai, čia pirkėjų randa net garsių atlikėjų sportbačiai, monetos ir senas vynas.

Vien už aukcione parduotus meno kūrinius šįmet sumokėta 3,8 mlrd. eurų, o juos ima pirkti ir jaunieji verslininkai.<br>Scanpix“ nuotr.
Vien už aukcione parduotus meno kūrinius šįmet sumokėta 3,8 mlrd. eurų, o juos ima pirkti ir jaunieji verslininkai.<br>Scanpix“ nuotr.
Kalbama, kad P.Drahi kompaniją „Sotheby’s“ ketina atvesti į biržą.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Kalbama, kad P.Drahi kompaniją „Sotheby’s“ ketina atvesti į biržą.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-01-10 16:35

2021-aisiais šiame aukcione parduota prekių už 6,45 mlrd. eurų – tiek visi Lietuvos gyventojai bendrojo vidaus produkto sukuria tik beveik per pusantro mėnesio.

Aštuonias dešimtis padalinių visame pasaulyje turinti „Sotheby’s“ kompanija netgi nesibaigus 2021-iesiems paskelbė, kad jie buvo patys sėkmingiausi per visą aukciono istoriją.

Net 57 prekių kaina viršijo 15 milijonų dolerių (13,25 mln. eurų) už kiekvieną. O brangiausiai buvo parduotas Sandro Boticelli tapytas jaunuolio paveikslas – už 92,2 mln. dolerių (81,5 mln. eurų).

Apskritai būtent už meno kūrinius pirkėjai paklojo daugiausia pinigų – 4,3 mlrd. dolerių (3,8 mlrd. eurų).

„Sotheby’s“ pagerino ir dar vieną rekordą – brangiausios kolekcijos, už kurią buvo sumokėta 676 mln. dolerių (beveik 600 mln. eurų).

Šią kolekciją, kurioje Alberto Giacometti, Marko Rothko ir kitų garsių tapytojų darbai, Niujorko nekilnojamojo turto magnato Harry Macklowe šeima rinko maždaug pusę amžiaus. Parduoti ją teko dėl to, kad 84 metų verslininkas nesugebėjo taikiai išsiskirti su sutuoktine Linda ir teismas nusprendė padalyti turtą.

Netrūko ir kitokių rekordų. Pavyzdžiui, už JAV atlikėjo Kanye Westo „Nike“ sportbačius, kuriuos jis avėjo 2008 metais atsiimdamas „Grammy“ apdovanojimą, buvo sumokėta 1,8 mln. dolerių (1,59 mln. eurų).

Net 19 mln. dolerių (16,8 mln. eurų) pirkėjas paklojo už 1933 metais nukaltą „dvigubą erelį“ – taip vadinama niekuomet apyvartoje nepasirodžiusi 20 JAV dolerių nominalios vertės moneta. Jas buvo nuspręsta sunaikinti, kai Amerika atsisakė su valiuta susieto aukso standarto.

Anot „Sotheby’s“, pastaruoju metu itin daug į kolekcines vertybes – nuo vyno iki paveikslų – investuoja jaunieji milijonieriai, praturtėję iš informacinių technologijų verslo.

Antai kriptovaliotų platformos „Tron“ įkūrėjas Justinas Sunas už vieną A.Giacometti paveikslą suplojo 78,4 mln. dolerių (69,3 mln. eurų).

Po tokių sėkmingų metų vėl sklando gandai, kad „Sotheby’s“ kompanija gali pradėti savo akcijas platinti biržoje.

Dabar ji priklauso 58 metų prancūzų verslininkui Patrickui Drahi, kuris ją įsigijo 2019 m. už 3,7 mlrd. dolerių (3,27 mlrd. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.