Gavusi košmarišką sąskaitą už elektrą bažnyčia pradėjo rinkti aukas, o kunigas išrado būdą, kaip teks taupyti

„Mūsų „rūpestingoji“ valdžia mums parūpino trigubus elektros kaštus“, – taip nustebęs gauta elektros sąskaita tikino Išlaužo Švč. M. Marijos Krikščionių Pagalbos parapijos klebonas Vilius Sikorskas.

 Iš nevilties bažnyčia pradėjo šildyti naktimis, o dieną šildymą išjungti.<br> Lrytas.lt fotomontažas.
 Iš nevilties bažnyčia pradėjo šildyti naktimis, o dieną šildymą išjungti.<br> Lrytas.lt fotomontažas.
Iš nevilties bažnyčia pradėjo šildyti naktimis, o dieną šildymą išjungti.<br>Išlaužo Švč. M. Marijos Krikščionių Pagalbos parapijos nuotr.
Iš nevilties bažnyčia pradėjo šildyti naktimis, o dieną šildymą išjungti.<br>Išlaužo Švč. M. Marijos Krikščionių Pagalbos parapijos nuotr.
Iš nevilties bažnyčia pradėjo šildyti naktimis, o dieną šildymą išjungti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Iš nevilties bažnyčia pradėjo šildyti naktimis, o dieną šildymą išjungti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-01-12 17:52, atnaujinta 2022-01-13 16:35

Klebonas kraipė galvą žiūrėdamas į milžiniškus skaičius rodančią elektros sąskaitą. Šie Prienų rajono savivaldybėje įsikūrę maldos namai už 2021 m. gruodį turės sumokėti 3670,80 eurų. Anot jo, pernai už tą patį mėnesį sąskaita už elektros energiją siekė vos 860,08 eurus.

„Elektros 1 kw išaugo iki maždaug 0,33 euro centais. Ir dar bažnyčioms kainos taikomos kaip įmonei...“ – guodėsi maldos namuose religines apeigas vedantis klebonas, ir pridūrė, jog panašu, kad teks stabdyti šildymą.

Atsižvelgiant į tai, klebonas paskelbė, jog kiekvienas gali paremti bažnyčią pinigine auka.

„Pirmas mano įspūdis buvo toks, kad mes negalime sau leisti tokio antro mėnesio“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo vietinės parapijos klebonas. „Jaučiamės lyg užminti dramblio“, – nusivylęs esama situaciją atviravo V.Sikorskas.

Anot kunigo, iš nevilties stengiasi kuo labiau sutaupyti: „Aš šildau nakties režimu, o ryte šilumą išjungiu. Dabar viduje turime 10 laipsnių šilumos, tačiau leisime iki 5“, – dalijosi taupymo sumanymu Išlaužo parapijos kunigas. Vis tik žmonės į buvusį Tiškevičių dvarą atvažiuoja ir iš didesnių miestų, jiems norisi bent minimalaus komforto – mišios ir kiti religiniai užsiėmimai čia įprastai trunka virš valandos.

Visgi klebonas tikino, kad šį mėnesį padės ištverti žmonių skirta parama – 1,2 proc. nuo gyventojų pajamų mokesčio. „Mes tokią sumą turime, tačiau iš jos galime susimokėti tiktai vieną kartą per metus. Atiduodame savo savisaugos saugiklį vienam kartui“, – situaciją komentavo klebonas V.Sikorskas.

Vietinės parapijos klebonas teigė, jog su žmonėmis jau diskutuoja ir ilgalaikį sprendimo būdą, kuris turėtų būti pigesnė išeitis. Jo teigimu, planuojama pirkti naudotą granulių arba medienos sistemą – grįžtame į viduramžius, nusijuokęs pridūrė klebonas.

„Aplink mus yra miškai, tai turbūt teks kūrenti malkomis“, – sakė kunigas ir patikino, jog daugiau nei 325 kv. metrų plotą sušildyti yra tikrai sunku.

Paklaustas, kiek jau paaukota į parapijos banko sąskaitą, klebonas atsakė, jog dar netikrino, tačiau į bažnyčia jau sulaukė piniginės aukos iš jaunos vietinės šeimos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.