Vilniaus miestas VŠT suteikė 15 mln. eurų garantiją

Vilniaus miesto savivaldybės taryba nusprendė AB Vilniaus šilumos tinklams (VŠT) suteikti 15 mln. eurų paskolos garantiją. Esant būtinybei, bendrovė su šia garantija galės kreiptis į banką dėl paskolos šilumos ir karšto vandens gamybai reikalingo kuro įsigijimui, o savivaldybė taps bendrovės laiduotoja.

Centralizuotai tiekiama šiluma vos per metus pabrango net 59,8 procento.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Centralizuotai tiekiama šiluma vos per metus pabrango net 59,8 procento.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2022, 8:11 PM

„Šiuo metu dujų kaina rinkoje yra rekordinėse aukštumose. Gruodžio mėnesį Vilniaus šilumos tinklai megavatvalandę gamtinių dujų pirko vidutiniškai už 95 eurus – beveik septynis kartus brangiau nei pernai tuo pačiu metu. Situacija tikrai yra neeilinė, tad ir įmonės finansinė padėtis – įtempta. Kaip didžiausia įmonės akcininkė, savivaldybė ieško būdų padėti jai sumažinti šios energetikos krizės padarinius. Šiuo metu situacija yra stabili ir mes galime patikinti vilniečius, kad šildymo tiekimo sutrikimų jie nepajus, o savivaldybės garantija užtikrins įmonės veiklos tęstinumą ir toliau“, – sako Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, VŠT valdybos pirmininkas Adomas Bužinskas.

Pagrindinis iššūkis su kuriuo susiduria VŠT – apyvartinių lėšų užtikrinimas. Nuolat auganti gamtinių dujų kaina galutinėje šilumos kainoje atsispindi pavėluotai – remiantis Šilumos kainų nustatymo metodika, į šilumos kainą, kurią savo sąskaitose mato gyventojai, yra įskaičiuojamos prieš du mėnesius buvusios kuro kainos. VŠT, savo ruožtu, už dujas su tiekėjais turi atsiskaityti avansu – per einamąjį mėnesį. O kadangi šilumos vartotojams suteikiamas mėnesio ilgio laikotarpis atsiskaitymui už dujas, tai faktines įplaukas už vartotojams patiektą šilumą įmonė surenka tik po keturių mėnesių.

Pavyzdžiui, į šildymo sąskaitas už gruodžio mėnesį įtrauktos spalio mėnesį įsigyto kuro sąnaudos, o klientai už šilumą su VŠT turi atsiskaityti per sausį. Dėl rinkos dinamikos atsiradusį skirtumą įmonė nuosavomis arba skolintomis lėšomis finansuoja pati.

„Sudėtingą situaciją išgyvena ne tik mūsų klientai gaudami kiekvieną mėnesį vis didesnes sąskaitas, tačiau ir šilumos tiekėjas, kuris turi vytis drastiškai augančias dujų kainas ir nuolat greitai reaguoti į geopolitinės energetinių išteklių krizės situaciją. Kainos keičiasi kiekvieną dieną ir šiuo metu mus svarbiausia, kad kasdien turėtume apyvartinių lėšų dujoms įsigyti, tik taip galime užtikrinti nepertraukiamą šilumos ir karšto vandens gamybą bei tiekimą, tai gyvybiškai svarbios paslaugos vilniečiams.

Dirbame ekstremalioje situacijoje, bet ji yra valdoma ir esame pasiruošę išnaudoti įvarius skolinimosi mechanizmus bei variantus dujoms įsigyti. Savo klientų prašome supratimo – šį sezoną visi esame dujų krizės įkaitai, ta pati situacija ir dramatiškai išaugusios kainos paveikė ir kitų šalių gyventojus,“ – pažymi AB Vilniaus šilumos tinklai generalinis direktorius Gerimantas Bakanas.

Įvertinusi apyvartinių lėšų stygių ir gamtinių dujų kainų prognozes rinkoje, šildymo sezono pradžioje VŠT pasiruošė 20 mln. dydžio nuosavų lėšų pagalvę ir papildomai pasiskolino 50 mln. eurų iš bankų. Dar vieną 20 mln. eurų paskolą ji gavo praėjusią savaitę, taip užsitikrindama reikiamą apyvartinių lėšų kiekį sausio mėnesiui.

Vis dėlto, įvertinus, kad gamtinių dujų brangimas numatomas ir toliau, Vilniaus miesto savivaldybės taryba nutarė suteikti įmonei 15 mln. eurų garantiją, kuri, pesimistinio scenarijaus atveju, VŠT leistų gauti dar vieną paskolą iki 5 metų su tikslu įsigyti kurą, reikalingą šilumos ir karšto vandens nepertraukiamam tiekimui užtikrinti. Tarybos sprendime numatyta, kad garantija turi galioti iki įsipareigojimų pagal paskolos sutartį įvykdymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.