Vyriausybė sutinka papildyti Darbo kodeksą nuostatomis prieš mobingą

Vyriausybės trečiadienį pritarė siūlymams papildyti Darbo kodeksą nuostatomis, kurios turėtų užkirsti kelią mobingui darbe.

Vyriausybės trečiadienį pritarė siūlymams papildyti Darbo kodeksą nuostatomis, kurios turėtų užkirsti kelią mobingui darbe.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vyriausybės trečiadienį pritarė siūlymams papildyti Darbo kodeksą nuostatomis, kurios turėtų užkirsti kelią mobingui darbe.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-13 14:30

Darbo kodekse būtų apibrėžtas smurtas ir priekabiavimas darbe, numatytos priemonės, kurių turėtų imtis darbdaviai smurto ir priekabiavimo darbe prevencijai.

Kaip vieną iš atleidimo pagrindų dėl darbuotojo kaltės siūloma numatyti smurtą ar priekabiavimą, pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM).

„Tikiuosi, kad pasiūlytas mobingo apibrėžimas ir reglamentavimas prisidės prie geresnių darbo sąlygų organizacijose“, – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtos pataisos toliau bus teikiamos Seimui, kuris ir priims galutinį sprendimą.

Pataisomis siūloma apibrėžti, kad smurtas ir priekabiavimas darbe – tai įvairus nepriimtinas elgesys ar jo grėsmė, nesvarbu, ar nepriimtinu elgesiu vieną kartą ar pakartotinai siekiama padaryti fizinę, psichologinę, seksualinę ar ekonominę žalą.

Smurtas ir priekabiavimas dėl lyties būtų apibūdintas kaip smurtas ir priekabiavimas, nukreiptas prieš asmenis dėl jų lyties arba neproporcingai paveikiantis tam tikros lyties asmenis, įskaitant seksualinį priekabiavimą.

Numatoma uždrausti ne tik mobingą, kuris yra psichologinio smurto forma, bet taip pat smurtą ir priekabiavimą, įskaitant psichologinį smurtą bei smurtą ir priekabiavimą dėl lyties darbo vietose, įskaitant viešąsias ir privačias vietas, kai darbuotojas yra darbdavio žinioje ar atlieka pareigas pagal darbo sutartį.

Numatomos priemonės, kurių turėtų imtis darbdaviai smurto ir priekabiavimo darbe prevencijai, kontrolei, pagalbai nukentėjusiems darbuotojams suteikti.

Taip pat būtų nustatyta, kad darbdavys, kurio vidutinis darbuotojų skaičius yra daugiau kaip 50, privalo konsultuojantis su darbo taryba ar darbdavio lygmens profesine sąjunga nustatyti smurto ir priekabiavimo prevencijos politiką, įprastais darbovietėje būdais ją paskelbti ir ją įgyvendinti.

Pagal pataisas, priežastis nutraukti darbo sutartį su darbuotoju taip pat gali būti smurtas ar priekabiavimas, įskaitant psichologinį smurtą bei smurtą ar priekabiavimą dėl lyties ar seksualinį priekabiavimą.

Valstybinė darbo inspekcija iki šių metų kovo 15 dienos gavo 23 skundus dėl psichologinio smurto darbo aplinkoje, iš jų pasitvirtino arba iš dalies pasitvirtino trys.

Per 2021 metus inspekcija gavo 73 tokius skundus, iš jų pasitvirtino arba iš dalies pasitvirtino – 27, per 2020 metus gavo 12 skundų, pasitvirtino – keturi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.