Ragina parengti turto registrą, kuris leistų atsekti Rusijos oligarchus

Žymiausi ekonomistai antradienį paragino didžiojo dvidešimtuko (G-20) lyderius sudaryti pasaulinį turto registrą, leisiantį atsekti mokesčius vengiančius asmenis, taip darant spaudimą Rusijai dėl invazijos į Ukrainą ir atskleidžiant slepiamus oligarchų turtus.

Rubliai, Rusija.<br>Pixabay.com nuotr.
Rubliai, Rusija.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2022, 9:36 AM

Atvirą laišką, paskelbtą laikraštyje „The Guardian“ artėjant trečiadienį vyksiančiam G-20 susitikimui, pasirašė ir garsūs ekonomistai Josephas Stiglitzas iš Jungtinių Valstijų bei Thomas Piketty iš Prancūzijos.

Remiantis pastarųjų metų pažanga keičiantis finansine informacija, „atėjo laikas sudaryti pasaulinį turto registrą, nukreiptą į slepiamus turtus“, sakoma laiške.

Laišką pasirašė ekspertų grupės – Nepriklausomos tarptautinio pelno apmokestinimo reformos komisijos – nariai.

Vakarų valstybės paskelbė daugybę griežtų sankcijų Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir jo sąjungininkams nuo tada, kai jis vasario mėnesį pradėjo invaziją į Ukrainą.

Tarp sankcionuotų asmenų atsidūrė ir milijardierius, „Chelsea“ futbolo klubo savininkas Romanas Abramovičius.

Manoma, kad Rusijos oligarchai turi „mažiausiai 1 trln. JAV dolerio vertės turto užsienyje, dažnai slepiamo per lengvatinio apmokestinimo bendroves, kurių tikrąją nuosavybę sunku nustatyti“, sakoma laiške.

„Ši neskaidrumo siena dabar trukdo daugelio šalių, norinčių įgyvendinti sankcijas, pastangoms“, – priduriama jame.

Nuo COVID-19 pandemijos nukentėjusių gyventojų padėtį dar labiau apsunkino „Rusijos invazija į Ukrainą“ dėl kylančių kainų ir nesaugumo.

„Dabar turime unikalią galimybę padaryti pažangą sukurdami pasaulinį turto registrą“, kad būtų galima prasibrauti pro įmonių tinklus ir susieti visų rūšių turtą su tikraisiais savininkais, pareiškė laiško autoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.