Italija turėtų „greitu metu“ nustoti pirkti rusiškas dujas

Italija yra etiškai atsakinga „greitu metu“ nustoti pirkti rusiškas dujas, nes iš šių mokėjimų finansuojamas karas Ukrainoje, ketvirtadienį duodamas interviu teigė šalies Ekologinio persitvarkymo ministras Roberto Cingolani. „Manau, kad dėl etinių priežasčių netrukus turėsime nutraukti dujų importą iš Rusijos“, – teigė jis laikraščiui „La Stampa“ duotame interviu.

Italija turėtų „greitu metu“ nustoti pirkti rusiškas dujas.<br>Scanpix nuotr.
Italija turėtų „greitu metu“ nustoti pirkti rusiškas dujas.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2022, 1:02 PM

Ministras šiuo metu yra išvykęs į dviejų dienų kelionę į Angolą ir Kongo Respubliką, siekdamas susitarimų dėl energetikos, Italijai stengiantis mažinti savo priklausomybę nuo Rusijos, kuri tiekia apie 45 proc. šaliai reikalingų dujų. „Mes labai greitai diversifikuojame savo šaltinius“, – pažymėjo jis.

„Akivaizdu, kad visa Europa yra labai priklausoma nuo Rusijos dujų tiekimo atžvilgiu, ir tai buvo didelė geopolitinė klaida, padaryta per pastaruosius 20 metų“, – teigė R.Cingolani.

„Nėra prasmės galvoti, kad galime tai išspręsti per mėnesį. Tačiau iš tam tikros pozicijos šie pinigai reiškia labai daug, mes netiesiogiai finansuojame karą“, – kalbėjo jis.

R.Cingolani prognozavo, kad šaliai rusiškų dujų nebereikės jau po 18 mėnesių. Vos prieš dvi savaites jis teigė manantis, kad perėjimo procesas užtruks iki trejų metų. „Kitų metų antroje pusėje tikrai būsime beveik visiškai nepriklausomai“, – kalbėjo jis leidiniui „La Stampa“.

Italija yra viena didžiausių dujų vartotojų Europoje ir šiuo metu dujoms tenka 42 proc. šalies energijos poreikių, o 95 proc. suvartojamų dujų italai importuoja. Pastarosiomis savaitėmis Italija pasirašė susitarimus dėl dujų tiekimo su Alžyru ir Egiptu.

Vyriausybė taip pat ruošia vadinamąją „operaciją „Termostatas“, dėl kurio viešasis sektorius gali būti priverstas mažiau šildyti paslaugas ir mažiau naudoti oro kondicionavimo sistemas, o plačioji visuomenė bus raginama pasekti šiuo pavyzdžiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.