Vis dar pavežėjama „Yandex“ automobiliais – Lietuvoje nėra teisinių galimybių lengvai nutraukti šią veiklą

Prasidėjus Rusijos karinei intervencijai į Ukrainą, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius paprašė nacionalinių institucijų stabdyti keleivių pavėžėjimo įmonės „Yandex“ veiklą Vilniuje. Tačiau, praėjus daugiau nei dviem mėnesiams, Vilniuje vis dar galima sutikti automobilių su užklijuotu „Yandex“ logotipu, kurie tebeteikia pavėžėjimo paslaugas Vilniuje.

Vilniuje vis dar galima sutikti automobilių su užklijuotu „Yandex“ logotipu, kurie tebeteikia pavėžėjimo paslaugas Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniuje vis dar galima sutikti automobilių su užklijuotu „Yandex“ logotipu, kurie tebeteikia pavėžėjimo paslaugas Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniuje vis dar galima sutikti automobilių su užklijuotu „Yandex“ logotipu, kurie tebeteikia pavėžėjimo paslaugas Vilniuje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniuje vis dar galima sutikti automobilių su užklijuotu „Yandex“ logotipu, kurie tebeteikia pavėžėjimo paslaugas Vilniuje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-05-03 16:56

Kurjerių ir vairuotojų asociacijos pirmininkas Dalius Rudokas tikina, kad Lietuvoje nėra nei licencijų, susietų su vairuotojais bei pavėžėjimo platformomis, nei kažkokio atitinkamo įstatymo, kurį panaudojus būtų galima sustabdyti „Yandex“ veiklą šalyje.

„Iš esmės Lietuvoje nėra teisinių galimybių lengvai nutraukti „Yandex“ veiklą. Latvijoje ji buvo nutraukta, nes ten yra privaloma licencija visiems pavėžėjams. Joje buvo tiesiog tos licencijos sustabdytos, toks teisinis kelias pasirinktas“, – Eltai teigė D. Rudokas.

Tuo tarpu Estijoje, pasak jo, yra nacionalinio saugumo įstatymas, pagal kurį „Yandex“ buvo pripažinta kaip galima rizika šaliai ir įmonės veikimas šalyje buvo nutrauktas.

„Lietuvoje, matyt, nėra teisinio kelio sustabdyti („Yandex“ veiklą – ELTA), tai bandoma per programėlių atsisiuntimą, per „Android“, „Google“ ir „Apple“ pristabdyti. Gal kažkada parengs ir teisinį kelią“, – sakė D. Rudokas.

Kurjerių ir vairuotojų asociacijai „Yandex“ nepriklauso

Kurjerių ir vairuotojų asociacijos pirmininkas D. Rudokas aiškina, kad jo vadovaujamoje asociacijoje nėra „Yandex“, nes jai priklauso tik vairuotojai, fiziniai asmenys, o ne atskiros įmonės ar pavėžėjai. Pasak jo, su įmonėmis asociacija bendradarbiauja tik esant poreikiui spręsti tam tikrus klausimus.

„Su „Yandex“ kontaktų iš tikrųjų net nesame turėję, nes nėra to „Yandex“ Lietuvoje tiesiogiai, jie dirba per parkus–tarpininkus. Iš esmės pasiima parkas kažkokią dalį, kuris tiesiogiai tvarko reikalus su „Yandex“ ir įmonė pasiima komisinę dalį. Vairuotojai net tiesioginio kontakto čia su „Yandex“ neturi“, – aiškino D. Rudokas.

Dar viena problema – „Yandex“ registruota Nyderlanduose

Kaip dar vieną nepalankų niuansą norint Lietuvoje sustabdyti „Yandex“ veiklą D. Rudokas įvardijo tai, kad įmonė registruota net ne Rusijoje, o Nyderlanduose, taigi teisiškai išspręsti šį klausimą gali būti dar sudėtingiau.

„Čia, matyt, vėl teisiniai niuansai ir paprasčiau Europos Sąjungos mastu tą „Yandex“ uždrausti ir galbūt tas bus padaryta greičiau, negu Lietuva kažkokį įstatymą prisitaikys“, – tvirtino kurjerių ir vairuotojų asociacijos pirmininkas.

ELTA primena, kad vasario pabaigoje ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė feisbuke paskelbė, kad kartu su susisiekimo ministru kreipėsi į informacinių technologijų bendrovių „Android“ ir „Apple“ mobiliųjų programų parduotuves, jog iš šių būtų pašalinta transportavimo platformos „Yandex“ programėlė.

Kovo viduryje A. Armonaitė teigė, kad „YandexGo“ programėlė „iPhone“ vartotojams Lietuvoje jau nebeprieinama.

Tuo tarpu balandžio pradžioje ekonomikos ir inovacijų ministrė bei krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas kreipėsi į kitų Europos ekonominės erdvės šalių ministrus ragindami prisijungti prie Lietuvos iniciatyvos paskatinti „Apple“ ir „Google“ bendroves pašalinti „Yandex“ programėles Europoje. Šios rusiškos keleivių vežimo užsakymo internetu programėlės, pasak jų, kelia grėsmę asmens duomenų saugumui.

Mūsų šalies ministrai taip pat siūlė ieškoti teisinių būdų, kad šios programėlės būtų pašalintos iš „Apple“ ir „Google“ elektroninių parduotuvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.