Seimas pritarė kompensacijų už elektrą ir dujas mechanizmui: iš viso numatyta skirti 570 mln. eurų

Dalis smarkiai išaugusių elektros ir gamtinių dujų kainų gyventojams ir verslui antrąjį šių metų pusmetį bus kompensuojama iš valstybės biudžeto. Tam bus skirta 570 mln. eurų. Seimas ketvirtadienį priėmė tai numatančių Energetikos, Gamtinių dujų bei Elektros energetikos įstatymų pakeitimus.

Seimas pritarė kompensacijų už elektrą ir dujas mechanizmui: iš viso numatyta skirti 570 mln. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimas pritarė kompensacijų už elektrą ir dujas mechanizmui: iš viso numatyta skirti 570 mln. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimas pritarė kompensacijų už elektrą ir dujas mechanizmui: iš viso numatyta skirti 570 mln. eurų.<br>T.Bauro nuotr.
Seimas pritarė kompensacijų už elektrą ir dujas mechanizmui: iš viso numatyta skirti 570 mln. eurų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 12, 2022, 12:23 PM, atnaujinta May 12, 2022, 1:32 PM

Paramą gaus visi vartotojai – tiek perkantys elektrą iš visuomeninio, tiek iš nepriklausomų tiekėjų, tiek ir tie, kuriems užtikrinamas garantinis tiekimas.

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad toks sprendimas yra teisingas.

„Vyriausybė tiki, kad tai teisingas sprendimas šitomis aplinkybėmis ir dėl to jį pasirengusi ginti. Ir džiaugiuosi, kad Seimas jį patvirtino“, – teigė ji Seime per Vyriausybės valandą.

„Dėl to, kad Lietuvos bankas ir Valstybės kontrolė nepritarė Vyriausybės siūlymams dėl energetikos kainų stabilizavimo... Ką padarysi – taip jau būna kartais“, – pridūrė premjerė.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nario Kęstučio Mažeikos teigimu, nekompensuojant išaugusių kainų, paramos prašytojai užplūstų Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją.

Tačiau jis įsitikinęs, kad paramą reikėjo diferencijuoti, atsižvelgiant į gyventojų pajamas – kompensuoti tik nepasiturintiems, o kitiems nemokėti nieko arba mažiau nei numatyta dabar.

Lietuvos regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis tikino, kad pataisos yra korupcinės, nes kompensacijos bus mokamos ir privačiam verslui.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevičius pataisas vadino vėluojančiomis, parengtomis neatsakingai ir neįsigilinant į kitų ES šalių patirtį.

„Energijos kainų augimo kompensavimas visiems gyventojams pagal realias išlaidas yra finansiškai neatsakingas ir socialiai žalingas, nes labai didina valstybės biudžeto išlaidas bei didina nelygybę ir socialinį neteisingumą. Jeigu taikliau taikant energijos kainų padidėjimo kompensavimą, tai būtų galima sutaupyti ir valstybės išlaidas, taip pat sumažinti nelygybę, buitinį skurdą ir padidinti gyventojų pasitenkinimą ir pasitikėjimą tiesiog ateitimi“, – teigė jis.

Energetikos viceministrė Inga Žilienė anksčiau yra sakiusi, jog didžiausia kompensacijoms skirtų lėšų dalis – apie 370 mln. eurų – bus skirta dengti visuomeninio tiekėjo „Ignitis“ skolai. Tuo metu likusi dalis – apie 200 mln. eurų – bus padalinta gamtinių dujų ir elektros tiekėjams, iš jų 165 mln. eurų – tik elektros tiekėjams, įskaitant ir nepriklausomus.

I.Žilienės teigimu, „labai preliminariais skaičiavimais“, nuo liepos numatoma subsidijuoti elektros tarifą, kad jis būtų ne didesnis negu 23 centai už kilovatvalandę: „Tokiu atveju tarifas, palyginus su šiai dienai nustatyta visuomenine kaina, augtų apie 40 proc.“

Dujų tarifai buitiniams vartotojams taip pat turėtų didėti ne daugiau kaip 40-50 proc.

Valstybės kontrolė įspėja, kad šios išlaidos didins infliaciją, be to, ji priekaištauja, kad kompensacijos paskirstomos vienodai visiems mokesčių mokėtojams, neatsižvelgiant į tai, kiek ir kokios energijos jie suvartoja, o taip pat nevertinant, ar gaunamos pajamos leistų patiems apmokėti sąskaitas. Lietuvos bankas taip pat kompensacijas vadina brangiomis ir socialiai mažai teisingomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį