S. Cichanouskaja įspėja dėl tranzito per Baltarusiją: esame kategoriškai prieš bet kokius sandorius

Seimo posėdyje į parlamentarus kreipusis Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichaouskaja paragino griežtai laikytis Baltarusijai pritaikytų sankcijų, kadangi, jos teigimu, sankcijų panaikinimas leistų Baltarusijos neteisėtai išrinkto lyderio Aliaksandro Lukašenkos režimui būti nebaudžiamam.

S.Cichanouskaja.<br>T.Bauro nuotr.
S.Cichanouskaja.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2022, 3:25 PM

„Esame kategoriškai prieš bet kokius sandorius, kurie numato tranzitą per Baltarusiją. Negalime leisti, kad režimui būtų panaikintos sankcijos. Nepamirškime, už ką tos sankcijos įvestos. Kol nepaleisti politiniai kaliniai, o mūsų teritorijoje yra Rusijos kariai, sankcijų panaikinimas leis režimui būti dar labiau nebaudžiamam“, – Seime kalbėjo Baltarusijos opozicijos lyderė.

Taip pat ji paragino apsvarstyti sankcijas prieš vadinamuosius A.Lukašenkos parlamento deputatus, kurie, anot jos, yra Maskvos sąjungininkai.

„Jie yra bendrininkai vykdant karą prieš Ukrainą ir nusikaltimus prieš baltarusių tautą. Jie vienbalsiai palaikė įstatymą, pagal kurį mirties bausmė gali būti pritaikyta už pasikėsinimą įvykdyti teroro išpuolį“, – teigė S.Cichanouskaja.

Anot Baltarusijos opozicijos lyderės, kaltinimai pasikėsinus įvykdyti teroro išpuolį jau pareikšti dešimtims aktyvistų, taip pat ir jai.

„Iš esmės kiekvienas baltarusis ar baltarusė, kurie pasisako prieš dabartinę nelegitimią valdžią, rizikuoja būti nužudytas“, – kalbėjo S.Cichanouskaja.

Be to, S.Cichanouskaja, padėkodama Užsienio reikalų ministerijai už nuoseklią politiką, dar kartą paragino Lietuvą „užlopyti“ sankcijų spragas bei toliau rodyti pavyzdį kitoms ES valstybėms.

„Noriu padėkoti Lietuvos užsienio reikalų ministerijai už nuoseklią politiką režimo atžvilgiu. Lietuva yra tikras pavyzdys visai Europai ir aš neperdedu, taip iš tikrųjų yra. Prašau toliau lopykite sankcijų prieš režimą spragas, aš toliau raginsiu kitas pasaulio šalis mokytis iš Lietuvos principingumo“, – pabrėžė Baltarusijos opozicijos lyderė.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad gegužės 23 d. sukako vieni metai nuo atmintino įvykio, kai A.Lukašenkos režimas privertė civilinio skrydžio Atėnai–Vilnius lėktuvą leistis Minske, sulaikė kelis to skrydžio keleivius, viena jų – Sofija Sapiega – Lukašenkos teismo jau nuteista 6 metų laisvės atėmimo bausme.

Be to, gegužės 29 d. sukanka dveji metai, kai S.Cichanouskajos vyras buvo sulaikytas, o šiais metais nuteistas 18 metų laisvės atėmimo bausme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.