ESO: kokia yra žaliųjų iniciatyvų nauda įmonėms?

Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) ir visos „Ignitis grupės“ darbuotojai Vilniaus Vingio parke pasodino daugiau kaip 2,5 tūkst. medelių. Lėšos eglių, pušų ir ąžuolų sodinukams buvo skirtos iš ESO energetinio efektyvumo iniciatyvų metu sutaupytų lėšų.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-31 17:52

„Savo pavyzdžiu norime paskatinti Lietuvos įmones ne tik nešvaistyti energijos, bet ir tuo pat metu prisidėti prie energetinio efektyvumo bei aplinkosaugos iniciatyvų. Tokios iniciatyvos sudaro galimybę siekti ne tik ekologinių, bet ir finansinių bei komandinės kultūros tikslų“, – sako Asta Vaitulevičė „Ignitis grupės“ energetinio efektyvumo programos vadovė.

Anot jos, didžiausios naudos organizacijos gali pasiekti tuomet, kai atidžiai stebi ir skaičiuoja, kiek resursų sunaudoja ir kokią įtaką daro gamtai.

Vėliau pagal šiuos duomenis jau galima priimti sprendimus, kaip nešvaistyti energijos, o sutaupytas lėšas skirti kompensacijai už įmonės veiklos įtaką gamtai.

Svarbu, kad vieni kitiems vis primintume, jog atsakingas energijos suvartojimas priklauso nuo kiekvieno iš mūsų – kiekvieno žmogaus indėlis yra labai svarbus.

„Organizacijos mastu svarbu mokytis nešvaistyti energijos, formuoti tinkamus įgūdžius darbe, kad visi apie tai pagalvotume ir būdami namuose“, – teigia A.Vaitulevičė.

Anot jos, dvigubos naudos galima pasiekti tuomet, kai naujos iniciatyvos paverčiamos komandos stiprinimo elementu.

Ekspertė tai pat pateikia patarimus, kaip didinti energetinį efektyvumą organizacijoje.

Atlikite įmonės energetinį auditą. Organizacijoje darbuotojai gali identifikuoti poreikį ir paskatinti atlikti įmonės energijos vartojimo auditą. Jo metu yra įvertinama pastatų, transporto priemonių ir gamybinių, technologinių procesų situacija bei nustatomos galimybės energijos švaistymo ir nuostolių mažinimams.

„Toks įvertinimas sudarys galimybę gauti rekomendacijas iš profesionalų techniniais sistemų optimizavimo klausimais, bet ir sutaupyti įmonės lėšų, nešvaistant energijos ir pagerinant organizacijos gyvenimo kokybę“, – komentuoja „Ignitis grupės“ energetinio efektyvumo programos vadovė.

Iškelkite įmonės energijos efektyvumo tikslus. Drauge su komanda nuspręskite, kokius ir kiek energijos taupymo tikslų išsikelsite, kokius rodiklius nusistatysite ir kaip juos komunikuosite.

„Pristatykite tikslus komandai ir pasiūlykite teikti iniciatyvas bei idėjas, kaip juos įgyvendinti. Šiame procese itin svarbi yra motyvuojanti ir vertybiškai artima priežastis, kodėl kiekvienam yra svarbu prisidėti prie iškelto tikslo“, – pataria ekspertė.

Skaitmenizuokite ir automatizuokite. Nors masiškai perėjome nuo sudėtingų dokumentuotų archyvų į duomenų bazes, atsisakėme popierizmo, tradicinėje organizacijoje popieriaus sunaudojama vis dar per daug.

Diegdami automatizuotus sprendimus, sumažinsite atliekų kiekį ir pagerinsite savo verslo efektyvumą.

„Automatizuotos darbuotojų informavimo, atostogų prašymų, elektroninio vizavimo ir aibė kitų sistemų gali kilstelėti jūsų verslą į naują lygmenį“, – tvirtina ekspertė.

Atnaujinkite įrangą į ekologiškesnę. Senesnė biuro įranga paprastai sunaudoja daugiau elektros nei naujesni modeliai, o tai labiau kenkia aplinkai ir eikvoja jūsų biudžetą, skirtą komunalinėms paslaugoms.

Palaipsniui atnaujinama įranga, draugiški aplinkai kompiuteriai, spausdintuvai ar kopijavimo įranga, padės taupyti energiją ateityje.

„Taip pat galima įdiegti energiją taupančią apšvietimo ar vėdinimo sistemą: pradinės išlaidos galbūt bus didesnės, bet padės sumažinti CO2 pėdsaką, kurį palieka jūsų organizacija“, – sako A.Vaitulevičė.

Skatinkite žmones rūpintis aplinka.

„Įgyvendindami vertybiškai artimas iniciatyvas drauge, žmonės mokosi labiau rūpintis vienas kitu, aplinka, o drauge ir organizacijos tikslais“, – priduria ekspertė.

Iniciatyvos nebūtinai turi apimti medelių sodinimą ar šiukšlių rinkimą. Yra įvairių būdų, kaip skatinti tvarumą ir padėti darbuotojams taupyti energiją darbo vietoje, pavyzdžiui, organizuojant konkursus ir varžybas siekiant energijos taupymo tikslų, teikiant patarimus apie energijos taupymą, organizuojant biuro ženklinimą.

Galų gale – automatizuojant pasikartojančias operacijas, sutaupytu laiku ir sudaryti galimybes panaudoti jas savanorystei ar kitai įmonei priimtinai darbuotojų skatinimo politikai įgyvendinti. Tereikia organizuotai siekti tikslų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.