Lietuva ir EK sutarė kartu investuoti į skaitmeninę ir žaliąją ekonomiką

Lietuva ir Europos Komisija (EK) sutarė iki 2027-ųjų kartu investuoti į skaitmeninę ir žaliąją ekonomiką. Finansų ministrė Gintarė Skaistė bei už sanglaudą ir reformas atsakinga Europos Komisijos narė Elisa Ferreira trečiadienį Vilniuje pasirašė tai numatančią deklaraciją.

Lietuva ir EK sutarė kartu investuoti į skaitmeninę ir žaliąją ekonomiką.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuva ir EK sutarė kartu investuoti į skaitmeninę ir žaliąją ekonomiką.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
G.Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-06-15 14:45

„Europos Komisija ir Lietuva bendradarbiaus įgyvendinant 2021–2027 metų Partnerystės sutartį ir kartu investuos į modernią skaitmeninę ir žaliąją ekonomiką, kuri užtikrins socialinės, ekonominės ir teritorinės nelygybės mažėjimą bei nepaliks nė vieno regiono ar žmogaus paraštėse“, – teigiama deklaracijoje.

Numatyta bendradarbiauti investuojant į Lietuvos regionus, ekonominės, socialinės ir teritorinės sanglaudos skatinimą, žaliąją ir skaitmeninę transformacijas bei prisidedant prie šalies tvaraus augimo. „Šis simbolinis startas tikrai atveria naujas galimybes Lietuvai“, – pasirašiusi deklaraciją teigė G.Skaistė.

Vien šiemet iš šios programos ketinama skelbti kvietimų Lietuvos įmonėms, organizacijoms ir įvairioms institucijoms už 1,1 mlrd. eurų. Pasak G.Skaistės, pagrindiniai Lietuvos prioritetai, į kuriuos planuojama nukreipti didžiąją dalį investicijų, naujuoju finansavimo laikotarpiu bus žaliasis kursas, žmonių gebėjimų didinimas, inovacijos.

Ministrė pažymėjo, kad 28 proc. investicijų bus paskirstyta per regionų plėtros tarybas, taip pat numatoma investuoti į dešimt regioninių centrų.

Eurokomisarė E.Ferreira pažymėjo, kad sritys, į kurias planuojama nukreipti investicijas, Lietuvą paverčia modernesne ir labiau skaitmenizuota, žalesne ir nuoseklesne ekonomika.

„Kai mes kalbame apie modernesnę ir labiau skaitmenizuotą Lietuvą, mes būtent galvojame apie Lietuvos jau dedamų pastangų bei investicijų dvigubinimą pajamų ir BVP atžvilgiu, žinių perkėlimą į ekonomiką, taip pat kiekvieno darbuotojo ir investuotojo kuriamos pridėtinės vertės ekonomikai didinimą“, – teigė eurokomisarė.

„Ypač svarbu prisidėti prie didesnės energetinės autonomijos, mažinant energetinę priklausomybę, taip pat didinant atsinaujinančios energijos dalį visoje suvartojamoje energijoje. Kitas aspektas yra energijos efektyvumas, kurį galima pagerinti pastatuose, eismo valdyme, taip pat pramonėje“, – kalbėjo ji.

Pasak eurokomisarės, taip pat siekiama užpildyti netolygumus tarp skirtingų visuomenės grupių bei regionų. Partnerystės sutartį su Lietuva EK patvirtino balandį – pagal ją Lietuvai numatyta 6,4 mlrd. eurų parama iš ES Sanglaudos politikos fondų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.