Kriptovaliutų rinkoje – žaidėjų bankrotai: stambiai nukentėjo ir „Tesla“

Smarkiai kritus virtualių valiutų vertei jų entuziastai neteko milijardų eurų. Kone kas dieną gausėja stambių šio sektoriaus bendrovių, kurios pripažįsta esančios nemokios.

Kriptovaliutų rinkoje daug nuostolių patyrė ir E.Musko valdoma „Tesla“, kuri pernai nusprendė įsigyti bitkoinų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Kriptovaliutų rinkoje daug nuostolių patyrė ir E.Musko valdoma „Tesla“, kuri pernai nusprendė įsigyti bitkoinų.<br>„Scanpix“ nuotr.
„123rf.com“ nuotr.
„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 23, 2022, 8:02 PM

Prieš metus – 67 tūkst. dolerių (maždaug tiek pat eurų), dabar – vos 20 tūkstančių.

Tiek smuko virtualių valiutų lyderio bitkoino vertė. Kitos kriptovaliutos, kurių yra daugiau nei 20 tūkst. pavadinimų, irgi smarkiai nuvertėjo. Todėl šioje rinkoje kilo tikra panika.

Netektys. Net ir turtingiausias pasaulio žmogus Elonas Muskas neteko daugybės pinigų smukus virtualių valiutų kursui. Kiek? Tikrai neaišku, nes savo turimų skaitmeninių turtų jis neįvardijo, nors teigė nepardavęs kriptovaliutų net ir prasidėjus nuosmukiui.

Užtat jo įkurta ir vadovaujama „Tesla“ nukentėjo smarkiai. Maždaug prieš pusantrų metų ši elektromobilių gamybos kompanija įsigijo bitkoinų už 1,5 mlrd. dolerių, tad pastarasis nuosmukis jai turėjo pridaryti šimtus milijonų dolerių nuostolių.

Galas. 2012 metais buvę mokyklos draugai, o vėliau Volstrito brokeriai Su Zhu ir Kyle’as Davisas įkūrė bendrovę „Three Arrows“. Tai buvo vos 1,2 mln. dolerių vertės rizikos kapitalo fondas, kuris daugiausia dėmesio skyrė prekybai besivystančių rinkų valiutomis.

Vėliau bičiuliai įšoko į kriptovaliutų traukinį, ir labai sėkmingai. JAV transliuotojo CNBC duomenimis, bendrovė dar šių metų kovą valdė apie 10 mlrd. dolerių turtą. Tačiau dabar ji paprašė apsaugos nuo kreditorių, o tai reiškia, kad „Three Arrows“ iš esmės yra nemoki.

Jos įkūrėjai rizikavo ne tik savo ar partnerių pinigais: abu jie ėmė paskolas tiek įprastomis, tiek virtualiomis valiutomis ir investuodavo į skaitmeninius projektus. Kriptovaliutą jie skolinosi specializuotose platformose, kurios klientams žadėjo stabilią ir tariamai saugią grąžą.

Tačiau dabar verslininkų kreditoriai liko be nieko. O nuostoliai – milžiniški. Pavyzdžiui, kriptovaliutų platforma blockchain.com neteko 270 mln. dolerių, skaitmeninis brokeris „Voyager Digital“ – 670 mln. dolerių. Kai kurie skolintojai jau kreipėsi į teismus.

Pats Su Zhu viename socialinių tinklų tikino, kad bendrovės vadovybė su kreditoriais norinti bendradarbiauti, tačiau prieš ją kurstoma neapykanta.

Tačiau tokie žodžiai skamba ne visai įtikinamai. Mat „Three Arrows“ neseniai nusprendė palikti Singapūrą, kur buvo pagrindinė kompanijos būstinė, ir paslapčia nuo klientų persikelti į Britų Mergelių Salas. Vis dėlto ir šio regiono teismas neseniai nurodė likviduoti įmonę.

Grandinė. Kartu su „Three Arrows“ į dugną grimzta ir dar vienas stambus žaidėjas – JAV kompanija „Celsius Network“. Ji buvo paskolinusi „Three Arrows“ apie 650 mln. dolerių vertės kriptovaliutų.

Dabar „Celsius“ paprašė apsaugos nuo kreditorių, tačiau įmonę sužlugdė toli gražu ne vien ši neatgauta paskola. Mat jos įsipareigojimai, kurių bendrovė negali įvykdyti, gali siekti net iki 10 mlrd. dolerių.

Ši kompanija buvo viena didžiausių kriptovaliutų skolintojų visame pasaulyje. Ji priimdavo iš investuotojų šių turimas virtualių valiutų atsargas už stabilias palūkanas, o vėliau jas skolindavo stambiems rinkos žaidėjams.

2017 metais verslininko Alexo Mashinsky įkurta įmonė jau prieš kelias savaites paskelbė nebegalinti mokėti palūkanų investuotojams. Kompanijos turtas gegužę siekė 11,8 mlrd. dolerių, nors pernai jis viršijo 15 mlrd. dolerių.

Atleidimai. Virtualių valiutų rinkos dalyviai įsisiūbavus nuosmukiui smarkiai mažina ir darbuotojų gretas.

Viena didžiausių kriptovaliutų biržų „Coinbase“ paskelbė atleisianti 1,1 tūkst. žmonių – maždaug 18 proc. visų darbuotojų. „Coinbase“ vadovas Brianas Armstrongas neslėpė, kad nuosmukis rinkoje gali tęstis, todėl tenka staigiai mažinti sąnaudas.

Tas pats „Celsius Network“ jau atleido ketvirtadalį, jo konkurentas „BlockFi“ – penktadalį darbuotojų.

Kriptovaliutų rinka: skaičiai ir faktai

Pernai lapkričio pradžioje pasaulio virtualių valiutų vertė buvo pasiekusi viršūnę – beveik 3 trilijonus JAV dolerių.

Tačiau nuo to laiko prasidėjo nuosmukis, todėl vakar, coinmarket.com duomenimis, kriptovaliutų bendra vertė tesiekė 925 mlrd. dolerių. Bitkoinui atiteko per 42 proc. rinkos.

Įtakos turėjo nemažai veiksnių – tiek įspėjimai dėl susidariusio burbulo, tiek kai kurių valstybių neigiamas požiūrius į skaitmenines valiutas.

Jų vertė sparčiau ėmė mažėti po to, kai JAV Federalinis atsargų bankas ėmė kelti bazines palūkanų normas taip kovodamas su infliacija. Tuomet investuotojai pradėjo išpardavinėti rizikingą turtą, kuriam priklauso ir virtualios valiutos.

Kita vertus, gegužę du žinomi virtualaus pasaulio ženklai „terraUSD“ ir „Luna“ pasitraukė iš rinkos, o tai irgi paskatino kriptovaliutų vertės smukimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.