„Siemens“ perdavė „Gazprom“ dujotiekio „Nord Stream“ turbinos eksporto licenciją

Vokiečių bendrovė „Siemens Energy“ nusiuntė Rusijos dujų milžinei „Gazprom“ Kanados išduotą eksporto licenciją, leidžiančią remontuoti, techniškai prižiūrėti ir transportuoti dujotiekio „Nord Stream“ kompresorių stoties „Portovaja“ turbinas, praneša „Deutsche Welle“, remdamasi Rusijos laikraščiu „Kommersant“.

Vokiečių bendrovė „Siemens Energy“ nusiuntė Rusijos dujų milžinei „Gazprom“ Kanados išduotą eksporto licenciją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vokiečių bendrovė „Siemens Energy“ nusiuntė Rusijos dujų milžinei „Gazprom“ Kanados išduotą eksporto licenciją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-25 08:51, atnaujinta 2022-07-25 09:44

Pasak rusų leidinio, kuris savo pranešime remiasi informuotais šaltiniais, „Gazprom“ triskart prašė „Siemens“ pateikti šią licenciją, kuri patvirtina, jog Kanados sankcijos šiai bendrovės įrangai netaikomos.

Dėl biurokratinių procedūrų buvo užvilkintas turbinos, kuri liepos 23 dieną turėjo būti keltu pervežta iš Liubeko į Helsinkį, o iš ten – į Rusiją, išsiuntimas.

Dabar tai pavyks padaryti kitos savaitės viduryje, jeigu „Gazprom“ atsiųs muitinės kontrolei būtinus dokumentus, pirmadienį rašo „Kommersant“.

Tačiau leidinio pašnekovai abejoja, kad, išsiuntus turbiną, dujų tiekimas dujotiekiu „Nord Stream“ padidės, nes remonto neva reikia dar keliems stoties įrenginiams.

Vienos turbinos remontas, pasak laikraščio šaltinių, trunka maždaug tris mėnesius.

Teoriškai šiuos įrenginius remontui galima išsiųsti bet kuriuo metu, tačiau „Gazprom“ kol kas nedavė tam leidimo, pareiškė vienas iš šaltinių.

Rusijos vadovas Vladimiras Putinas praėjusią savaitę sakė, kad maždaug liepos 26 dieną „Gazprom“ remontui turės sustabdyti dar vieną turbiną.

„Nord Stream“ atnaujino veikimą po techninės priežiūros darbų

Birželį „Gazprom“ smarkiai sumažino dujų tiekimą dujotiekiu „Nord Stream“ ir bendrovė aiškino, jog tai buvo padaryta, nes po remonto Kanadoje nebuvo laiku grąžinta „Siemens“ dujų turbina.

Vokietija, kuri šiuo dujotiekiu gauna didžiausią suvartojamų rusiškų dujų kiekį, pareiškė, jog tiekimas, jos nuomone, buvo sumažintas dėl politinių priežasčių.

„Rusija naudoja energiją kaip ginklą. Niekas gi netiki tuo, kad Rusija savo dujų tiekimą mažina vien dėl techninių priežasčių“, – pareiškė vokiečių kancleris Olafas Scholzas.

Berlynas ir Otava galiausiai sutarė, jog Kanada perduos turbiną Vokietijai, o ši savo ruožtu pristatys ją Rusijos dujų milžinei „Gazprom“, kad būtų išvengta Kanados sankcijų pažeidimo.

Liepos 11–21 dienomis dujotiekis buvo laikinai sustabdytas „planiniams techninės priežiūros darbams“ ir Europos Komisijoje buvo rengiamasi tam, kad, šiems darbams pasibaigus, dujų tiekimas nebus atnaujintas.

Visgi „Gazprom“ liepos 21 dieną atnaujino dujų tiekimą Vokietijai, bet tik 40 proc. dujotiekio pajėgumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.